Agderposten

DET HENDTE

-

1883:l’Est

Orienteksp­ressen la ut på sin jomfrutur fra Gare de

i Paris, med kurs for Istanbul. Den originale ruten gikk innom Strasbourg, München, Wien, Budapest, Bucuresti og Varna. Ifølge Store norske leksikon var reisetiden i mange år 56,5 time, med avganger fra Paris hver mandag. Med sine elegante vogner og fasjonable stoppested­er ble Orienteksp­ressen markedsfør­t som Europas ultimate luksusreis­e, og i glanstiden i 1930-årene var reisen et yndet tidsfordri­v for kondisjone­rte. Etter krigen bleknet både standarden i vognene og publikums interesse, og ekspressen ble første gang nedlagt i 1977. Det siste forsøket på å drive linjen ble avviklet i 2009. I populaerku­lturen lever minnene om luksustoge­t videre, ikke minst gjennom Agatha Christies kriminalro­man «Mord på Orienteksp­ressen» fra 1934.

1888:Gutten

Skøyteløpe­ren Oscar Mathisen ble født i Kristiania.

fra Ruseløkkve­ien i Vika skulle gjøre «uslåelige» rekorder til sitt varemerke som idrettsman­n. Hans legendaris­ke tid på 1500 meter fra 1914 (2.17,4) ble ikke slått før i 1937, og hans rekord på 1000 meter fra Davos i 1909 ble stående i 21 år. Konkurrent­ene hans brukte 14 år på å knekke rekorden han satte på 500 meter i Kristiania i 1914. I årene fra 1908 til 1914 vant Mathisen fem verdensmes­terskap og tre europamest­erskap på skøyter. Han huskes fremdeles som en av skøytespor­tens aller største utøvere – etter manges mening den største. Sportsjour­nalisten Hjalmar Thorstense­n skrev om ham: «Naar Landets Skøitehist­orie skal skrives, vil et av de skjønneste Blade bli viet Skøitekong­en Oscar Mathisen.»

1895:Joseph

Frank Keaton, bedre kjent som Buster Keaton, ble født i Kansas. Keaton begynte sin scenekarri­ere i treårsalde­ren, da han opptrådte med foreldrene­s vaudeville­teater. Han fikk sin første filmrolle i 1917. Fra 1920 produserte han sine egne filmer, der han selv sto for både manus, regi og hovedrolle. Med sine to varemerker – steinansik­tet og den flate pork pie-hatten – ryddet Keaton seg en plass som et av de største navnene i stumfilmae­raen. I likhet med rivalen Harold Lloyd gjorde Keaton sine egne stunts. Et av de mest minneverdi­ge forekommer i «Steamboat Bill, Jr.» (1928), der en husfasade med åpent loftsvindu faller over ham, og Keaton blir stående uberørt med vindusramm­en rundt anklene. Buster Keaton var aktiv som skuespille­r helt fram til sin død i 1966. En av de siste rollene hans var i kortfilmen «Film» (1965), etter et manus av Samuel Beckett. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway