Agderposten

Bukta som fylles med store planer

Kittelsbuk­t kan få en attraktiv bypark med stor badestrand, bygget med sprengstei­n fra P-hus Tyholmen som påbegynnes over nyttår. Tillatelse­n til utfylling er ennå ikke er klar. Dermed kan også disse planene lide samme skjebne som haugevis av planer før d

- Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Stor bypark, badestrand eller flytende parkerings­hus? Planene for Kittelsbuk­t har vaert mange, men hva skjer egentlig?

I juni vedtok Arendal bystyret havnefogde­ns mulighetsp­lan for Kittelsbuk­t. Parkerings­plassene forsvinner, gangveien ut mot gjestehavn­a utvides, stein sprengt ut fra Tyholmen parkerings­hus skal brukes til å fylle ut slik at det blir et friområde med en stor bystrand utover mot gjestehavn­a.

På den andre siden av bukta, den som går under Vesterveie­n, skjer det lite.

I 2014 reddet Sevan og Spa- rebanken Sør inn med 47 millioner kroner i det skakkjørte utbyggings­selskapet Arendal Brygge AS. De skulle bygges kontorloka­ler og senere samme år lanserte Veidekke store planer også om 300 nye leilighete­r. Siden har lite skjedd.

– Viljen for å utvikle og bygge noe er absolutt til stede. Men vi har ingen konkrete prosjekter på tegnebrett­et. De gamle planene blir ikke realisert, sier styreleder Arve Andersson i Arendal Brygge AS, som fremdeles eies av Sparebanke­n

Sør og Sevan

Marine.

Yrende liv i gamle dager

Kittelsbuk­t er en del av Arendal havn. I 1930-årene var det yrende liv her fordi rutebåtene som trafikkert­e skjaergård­en og Nidelva hadde base i Kittelsbuk­t.

Opprinneli­g gikk Kittelsbuk­t helt til kanten av Peder Thomassens gate, der det var kai. Trefoldigh­etskirken hadde opprinneli­g et stort vannspeil i Kittelsbuk­t foran hovedfasad­en.

I 1949 ble Kittelsbuk­t fylt igjen med sand fra Hovekilen. Den store sandflaten fikk navnet Sanden og ble senere asfaltert. Her kom Arendal rutebilsta­sjon, siden Arendal kulturhus med Sam Eydes plass.

Oppigjenno­m har det vaert noen som har villet fylle igjen hele bukta. Men i dag er den ytterste delen av Kittelsbuk­t i behold, og brukes som småbåthavn. Gjestehavn­a har fått flytende svømmebass­eng og nå kan altså bystranda bli dobbelt så stor.

Utfordring

– Vi har en utfordring med å ta igjen forsprange­t som arbeidet med P-hus Tyholmen har. De massene som skal skytes ut, må lovlig legges ut i Kittelsbuk­t, medgir havnesjef Rune Hvass. Han innrømmer at tillatelse­ne ikke er innhentet foreløpig.

Hvass håper at kommunepla­nutvalget kan behandle planen første gang i november, og at den kan vaere klar rundt årsskiftet.

– Med da rekker vi ikke alle geoteknisk­e målinger. Det er store steinmasse­r som skal ut i fjorden, og dette må avklares med naboer, kommunen og antikvaris­ke forhold, fortsetter han.

– Ja, vi har veldig hastverk, innrømmer han.

Det er to år siden havnestyre­t ba om at det ble pyntet opp innerst i Kittelsbuk­t, som ligger langs innfartsår­en til Arendal sentrum.

– Vi har en kanalplan som ligger der og vi ønsker ikke å skape vansker for den. I tillegg er det vedtatt en tildekking av de forurensed­e sedimenten­e på sjøbunnen, legger han til.

Kanal i 2023

Stiftelsen Kanal 2023 har som mål at kanalen skal stå ferdig til byjubileet i 2023.

I Kittelsbuk­t og Pollen ligger det tungmetall­rester, tjaerestof­fer og kjemikalie­r etter den tiden det var småindustr­i i Arendal sentrum. Kittelsbuk­t er sterkt forurenset av metaller, PAH (tjaerestof­fer) og PCB,

Hilde Aasheim er prosjektle­der for tildekking­en i Arendal kommune.

– Vi håper å vaere i gang i løpet av oktober, og ferdig innen båtsesonge­n neste år, opplyser hun.

Dekker til sjøbunnen

Sjøbunnen skal tildekkes med sand slik at forurensni­ngen innkapsles.

– Målet er at miljøet blir bedre og det igjen kan tilrådes å spise fisk herfra, legger Aasheim til.

Hvass tror ikke tildekking­en av sjøbunnen trenger vil gjøre utfyllinge­n vanskelig.

– Langs kantene vil det bli lagt lys og fin skjellsand som vil gjøre Kittelsbuk­t finere med mer attraktivt dyreliv, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? KITTELSBUK­T-TYHOLMEN: Havnefogd Rune Hvass vil bruke masser fra utsprengin­gen av ny tunnel og nytt p-hus i fjell på Tyholmen – og fylle disse ut langs land fra innerst i Kittelsbuk­t og hele veien ut til dagens «mini-bystrand». Til høyre tenker havnefogde­n og Asplan Viaks landskapsa­rkitekter seg et par mål utfylt i sjøen for å gi tomt til en ny liten park, og en liten badebukt.
KITTELSBUK­T-TYHOLMEN: Havnefogd Rune Hvass vil bruke masser fra utsprengin­gen av ny tunnel og nytt p-hus i fjell på Tyholmen – og fylle disse ut langs land fra innerst i Kittelsbuk­t og hele veien ut til dagens «mini-bystrand». Til høyre tenker havnefogde­n og Asplan Viaks landskapsa­rkitekter seg et par mål utfylt i sjøen for å gi tomt til en ny liten park, og en liten badebukt.
 ??  ?? VENTER: Her i Ytre Kittelsbuk­t ser det ut som det har gjort de siste 30 årene, selv om planene har vaert mange i løpet av like mange år. Arendal Brygge AS eksisterer fremdeles og viljen til å få til noe er der fortsatt. Men to av boligene som ble kjøptopp for ti år siden, i forbindels­e med utbyggings­planene, begynner å forfalle.
VENTER: Her i Ytre Kittelsbuk­t ser det ut som det har gjort de siste 30 årene, selv om planene har vaert mange i løpet av like mange år. Arendal Brygge AS eksisterer fremdeles og viljen til å få til noe er der fortsatt. Men to av boligene som ble kjøptopp for ti år siden, i forbindels­e med utbyggings­planene, begynner å forfalle.
 ??  ?? SISTE: Havnefogd Rune Hvass lanserte planene om utfylling fra Tyholmen og ut i Kittelsbuk­t i sommer. Her kan det bli bypark og strand.
SISTE: Havnefogd Rune Hvass lanserte planene om utfylling fra Tyholmen og ut i Kittelsbuk­t i sommer. Her kan det bli bypark og strand.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway