Agderposten

78-åring debuterer på messe

– Jeg gleder meg. Jeg har aldri vaert med på en boligmesse før, sier Else Sprossa Rønnevig. I helgen skal hun sammen med Fortidsmin­neforening­en delta med et eget bygningsve­rnhjørne, og holde foredrag på boligmesse­n i Arendal.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

– Bygningsve­rn har ikke vaert tema på boligmesse før, i alle fall ikke her på Sørlandet, sier den iherdige bygningsbe­vareren fra Lillesand.

Mens de fleste i en alder av 78 år tar det med ro, holder Rønnevig koken som aldri før. Hun er nylig hjemkommet fra husmannspl­assen Hesthagen på Ringsaker, som hun har restaurert, samtidig som det har vaert holdt kurs i de metodene som er brukt under restaureri­ngen.

Rønnevig synes sørlending­ene er blitt flinkere til å ta vare på husene sine, men at de fortsatt har en vei å gå.

– Huseiere lar seg påvirke av trender og bombardere­s av nye produkters fortreffel­ighet. Dermed glemmer de at gamle hus er bygget for å stå i hundrevis av år og ikke maks 30, som dagens hus, legger hun til.

– Om 10–20 år vil de som har skiftet ut altfor mye, ha nedgradert husets verdi. Det er så viktig å ta vare på autentiske materialer, sier hun entusiasti­sk.

Hun skal i tillegg til å stå på stand, ha foredrag både lørdag og søndag.

– Jeg har mye på hjertet, forsikrer hun og vil blant annet snakke om fargene på hus på Sørlandet.

Hun er opptatt av at huseiere skal få så mye kunnskap som mulig slik at de slipper å stå med lua i hånda når håndverker­ne kommer og råder dem til å rive alt og bygge nytt.

Ikke hvite sørlandsby­er

– Alle hyler og skriker om de hvite sørlandsby­ene. Det er i hovedtrekk greit for nå har det blitt en 100 år gammel tradisjon. Men når jeg ser at noen byer satser på såkalt street art for å få farge i byene, så lurer jeg på hvorfor de ikke heller tar tilbake fargene på de gamle husene, sier Rønnevig.

Hun har i mange år tatt til orde for at myndighete­ne i det minste dokumenter­er den opprinneli­ge fargen.

– Gamle hus hadde farger. Tenkt om de kunne få disse tilbake, gjerne i en rekke hvor husene har hatt ulik farge, sier Rønnevig.

Hun har mast på Lillesand hvor husene i Øvregate for over 100 år siden slett ikke var hvit.

– Huseierne behøver ikke realisere fargene nå, men dokumenter­e de. Slik at de ikke om 40–50 år angrer på at de ikke gjorde det. Det finnes så man nye produkter som fjerner all farge i dag, at dokumentas­jonen kan forsvinne, sier Rønnevig.

Vaere seg selv

Hun er opptatt av sørlandsby­ene skal ligne på seg selv og ikke noe annet.

– Se på Lillesand hvor vi snakker om å verne sentrum og gjøre det hyggelig slik at folk vil handle der. Politikern­e har bevilget 6 millioner til gågater og slikt. Men de tar ikke fatt i historien og gjør det hyggelig slik byen en gang var, eller med kontraster. Men de satser bare på noe kortsiktig­e greier. De snakker om brostein, men det har Lillesand aldri hatt. Lillesand hadde sand i gatene. I Bergen har de funnet et belegg som ligner på sand. Få det i stedet, og blant busker og blomster som er opprinneli­g, ikke all verdens blomsterpo­tter, advarer Rønnevig og legger til:

– Jeg skulle ønske jeg var diktator på Sørlandet.

For ett år siden kom hennes siste bok, «Hus til bry», en debattbok hvor hun er en av 30 bidragsyte­re. I boken har Lillesand en sentral plass, men også Arendal er nevnt.

Agderposte­n spør henne om hva hun synes om Jomfruholm­en, murhuset fra 1865 på Hisøy, som Ole G. Ottersland kjøpte i 2010 og siden har ønsket å rive det, et ønske som nå kan se ut som om han får oppfylt.

– I Lillesand har vi en lignende sak, men der sa fylkesmann­en klart ifra at huset ikke skulle rives. Hvis det er så at huseier har latt forfallet komme så langt at det ikke er mulig å gjøre noe, er jeg tilhenger av å forlange en kopi. Da får ikke utbygger drømme om noe helt nytt oppfylt. For en slik sak skaper presedens, advarer Rønnevig.

 ??  ??
 ??  ?? ØNSKER FARGER: Bygningsbe­varer Else Rønnevig vil ha tilbake fargene på de hvite sørlandsby­ene. Dette og bevaring avgamle hus vil hun snakke om i helgen når hun deltar på boligmesse­n på Sør Amfi. Bildet er tatt i Lillesand.
ØNSKER FARGER: Bygningsbe­varer Else Rønnevig vil ha tilbake fargene på de hvite sørlandsby­ene. Dette og bevaring avgamle hus vil hun snakke om i helgen når hun deltar på boligmesse­n på Sør Amfi. Bildet er tatt i Lillesand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway