Agderposten

Advarer mot Momo

Momo Challenge er et internett-fenomen som skremmer barn og tenåringer. Flere skoler har tatt opp bruken, men hittil virker det som det ikke har nådd Arendal.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Ifølge barnevakte­n.no som har grepet fatt i fenomenet, var Momo var opprinneli­g en stygg dukkeaktig skulptur som ble laget av et japansk selskap som produserer spesialeff­ekter.

Et bilde av dukken ble publisert i sosiale medier i 2016, dermed begynte folk å lage sine egne digitale versjoner av figuren. Momo har spredd seg til mange kanaler og blir tatt i bruk på ulike måter for å skremme barn.

Advarer foreldre

Nå advares foreldre om den nye trenden som har tatt helt av, og etter tips fra flere foreldre og presseopps­lag i en rekke land, har også laererne engasjert seg.

Kontaktlae­rer for 5A på Saelen skole i Fyllingsda­len, Nina Jenssen, forteller til N24 om elever som var oppskaket og løp rundt med mobilene for å vise hverandre.

– Jeg spurte dem hva dette var for noe og da viste de blant annet bilder av den fryktinngy­tende Momo-dukken som verserer i sosiale medier. Det var en rekke kjedemeldi­nger og snapper som ble sendt mellom elevene. Det var også ekle trusler om at dersom du ikke videresend­er denne til 15 personer så skal mor dø og slikt. Noen ble litt redde og sendte dem videre. Mens andre var mer avslappet, sier Jenssen til nettstedet.

Mobilforbu­d skjermer elevene

Enhetslede­r Guttorm Fevang på Birkenlund skole i Arendal, sier at de ikke har stiftet bekjentska­p med fenomenet der.

– Vi unngår trolig dette fordi det er mobilforbu­d på skolen. Det gjelder vår skole, og så vidt jeg vet, de fleste andre grunnskole­r i Arendal, sier enhetslede­ren.

Også på His skole er Momospille­t ukjent så langt, selv om enhetslede­r 1.–7. trinn og assisteren­de rektor Elin Solvang Johansen har lest om dette.

– Jeg abonnerer på nyhetsbrev­ene fra Barnevakte­n, så jeg ser at det er tema andre steder. Men heldigvis ikke hos oss så langt, sier hun.

Barnevakte­n ber også de voksne vaere oppmerksom­me på at barna ikke ringer eller chatter med Momo.

– Skremmende utfordring­er

– Vi har fått meldinger om at noen har opplevd trusler og skremmende utfordring­er. Dette skjer via sosiale medier som for eksempel WhatsApp. Det som er utfordrend­e er at folk med ondsinnede hensikter kanskje kan gjemme seg bak en Momo-profil, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen, faglig leder hos Barnevakte­n i Bergen.

Også en skole i Trøndelag har sendt advarsel til alle foresatte, etter at skolen mottok meldinger fra foreldre som opplevde at deres barn hadde blitt utsatt for oppfordrin­ger til å ta sitt eget liv, etter å ha spilt Momo Challenge.

Bør vaere føre var

Momo Challenge går for eksempel ut på å plage dyr eller mennesker eller drive med selvskadin­g. Det er vanskelig å vite hvor mye av dette som er sant, men Barnevakte­n kjenner til tidligere bølger der det har blitt delt ut faele oppdrag, så man bør vaere føre var nå som Momo spres mye. Hvem som helst kan kalle seg Momo i sosiale medier.

Den tidligere Blue Whale utfordret enkeltpers­oner til å skade seg selv. Det er en del barn som har depresjone­r eller dårlig selvbilde, disse kan man regne med er spesielt utsatt for å bli hektet.

Vanskelig å stanse

Blue Whale gikk ut på å gi enkle utfordring­er i starten, for eksempel at barnet skulle stå opp en del tidligere enn normalt. Så ble utfordring­ene etter hvert verre, for eksempel at barnet skulle gå på epleslang, og til slutt handlet de om selvskadin­g og lignende.

Når barnet først har startet «leken» og investert tid og krefter på en del lettere utfordring­er, kan det for noen vaere vanskelig å stanse. Foreldre bør vaere oppmerksom­me på at slike «spill» finnes.

Momo over alt Barnevakte­n har fått noen henvendels­er fra foreldre og skoler om Momo. Fenomenet Momo sprer seg nå som ild i tørt gress på nettet, du finner Momo både på Facebook og YouTube. Momo finnes altså ikke bare som apper, men også som sketsjer, bilder, telefonnum­re og alt mulig fordi så mange vil skremme noen med Momo. Eller bare snakke om Momo. Eller kanskje utfordre andre til å utføre faele oppgaver.

Det finnes mange Momoapper. Noen av dem går ut på at du kan «ringe» Momo, eller at Momo kan «ringe» deg. Men da er det ikke et ekte nummer man ringer. Appen gir inntrykk for at Momo ringer deg, men egentlig er det bare en film som går. ▶

 ??  ?? SKREMMENDE: Momo har spredd seg til mange kanaler og blir tatt i bruk på ulike måter for skremme barn. Momo-personer eller Momo-spill gir barn uetiske og farlige oppdrag, dette kalles «Momo Challenge». Hvem som helst kan kalle seg Momo i sosiale medier.
SKREMMENDE: Momo har spredd seg til mange kanaler og blir tatt i bruk på ulike måter for skremme barn. Momo-personer eller Momo-spill gir barn uetiske og farlige oppdrag, dette kalles «Momo Challenge». Hvem som helst kan kalle seg Momo i sosiale medier.
 ??  ?? OVER ALT: Du finner Momo både på Facebook og YouTube. Momo finnes altså ikke bare som apper, men også som sketsjer, bilder, telefonnum­re og alt mulig fordi så mange vil skremme noen med Momo.
OVER ALT: Du finner Momo både på Facebook og YouTube. Momo finnes altså ikke bare som apper, men også som sketsjer, bilder, telefonnum­re og alt mulig fordi så mange vil skremme noen med Momo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway