Agderposten

Lekkasjer fra statsbudsj­ettet: De eldre er vinnerne

– Mange eldre ønsker ikke å vaere til bry, og har høy terskel for å melde ifra om dårlige tjenester. De skal nå bli hørt av et eldreombud, sier Frps helsepolit­iske talsperson Åshild Bruun-Gundersen.

-

Lekkasjer fra statsbudsj­ettet som legges frem mandag 8. oktober, viser at de eldre er vinnerne i årets budsjett.

Av det Agderposte­n har fått innsyn i, skal det blant annet etableres et nasjonalt eldreombud. Fire millioner kroner fordeles på to nye årsverk. I tillegg kommer fem nye årsverk for å styrke de lokale ombudene.

– Eldreombud­et skal gi råd i enkeltsake­r, som for eksempel tildeling av tjenester. Det skal ikke vaere mulig for en kommune å nedpriorit­ere eldreomsor­g, sier helsepolit­isk talsperson Åshild Bruun-Gundersen (Frp) fra Arendal.

Hun viser til Arendal kommune, der Agderposte­n de siste ukene har omtalt et opprør blant ansatte i helse og omsorg.

– I Aust-Agder er det forskjell på tjenestene mellom kommunene. Slik skal det ikke vaere, sier Bruun-Gundersen.

I regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett utvides varslingsp­likten: Virksomhet­er i den kommunale helse- og omsorgstje­nesten får plikt til å melde ifra om alvorlige hendelser til Statens helsetilsy­n. Samtidig får brukere som mottar helse- og omsorgstje­nester, og deres pårørende, lovfestet rett til å varsle om alvorlige hendelser.

48 millioner kroner skal brukes til eldrerefor­men «Leve hele livet». Dette er oppstartsm­idler som skal gjøre kommunene klare for reformen, med veiledning slik at eldre skal mestre livet lenger og ha en aktiv alderdom.

Forsøkspro­sjektene om statlig finansiert eldreomsor­g videreføre­s og utvides. Lillesand kommune er med frem til 2022.

 ??  ?? PRIORITERE­R DE ELDRE: Helsepolit­isk talsperson Åshild Bruun-Gundersen (Frp).
PRIORITERE­R DE ELDRE: Helsepolit­isk talsperson Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway