Agderposten

Noen av de største Nobel-skandalene

Skandalen i Svenska Akademien som har ført til at det ikke blir utdelt noen litteratur­pris i år, er ikke den første i Nobel-historien.

-

I 1901 fikk franske Sully Prudhomme den første Nobelprise­n i litteratur. Det fikk 42 kulturpers­onligheter til å tordne mot Svenska Akademien, som deler ut prisen. De mente Leo Tolstoj fortjente prisen. I ettertid er det klart at det er Tolstoj som er giganten, mens Prudhomme er mer anonym i litteratur­historien.

Rudolf Eucken fikk litteratur­prisen i 1908, men da var det få som kjente navnet på den tyske filosofen. At han fikk prisen var et kompromiss mellom to grupper i Svenska Akademien, et kompromiss som ingen ønsket.

Det ble også rabalder i 1911 da Marie Curie ble tildelt Nobelprise­n i kjemi. Etter at prisen ble offentligg­jort, ble det kjent at Curie hadde et forhold til Paul Langevin, som var en gift mann. Curie ble oppfordret til å holde seg hjemme av Vetenskaps­akademien, men møtte opp, holdt sitt foredrag og mottok prisen.

Fikk pris for lobotomi

I 1918 gikk Nobelprise­n i kjemi til tyske Fritz Haber. Han oppdaget den syntetiske fremstilli­ngen av ammoniakk, som la grunnlaget for moderne jordbruk. Problemet var bare at Haber også brukte kjemi til å utvikle stridsgass­er under første verdenskri­g, og det fikk de allierte landene til å gå i taket over tildelinge­n.

Journalist og fredsarbei­der Carl von Ossietzky, også han fra Tyskland, fikk Nobels fredspris for 1935. Fem år tidligere ble han dømt for landssvik og forraederi etter å ha protestert mot Tysklands opprustnin­g.

Nobelprise­n i medisin gikk i 1949 til portugiser­en António Egaz Moniz, som oppdaget lobotomi. Det ble mye brukt på 1940- og 50-tallet for å behandle pasienter med sterke psykiske lidelser. Behandling­sformen ble sterkt kritisert og omtales i dag som noe av det verste på den medisinske vitenskape­ns skraphaug. Det siste inngrepet i Norge ble gjort i 1974

Takket nei

Sovjetiske myndighete­r satte ned foten da Boris Pasternak ble tildelt litteratur­prisen i 1958 for den tragiske romanen Doktor Zhivago, en bok som ble oppfattet som en fornaermel­se av det sovjetiske kommunisti­stpartiet. Først 30 år senere, i 1988, ble romanen trykket i hjemlandet.

En som også takket nei, om enn frivillig, var Jean Paul Sartre som fikk litteratur­prisen i 1964. I etterkant vil flere ha det til at han angret, og at han likevel ville ha prispengen­e. Det fikk han ikke.

Det ble nok en gang bråk i Sovjetunio­nen da litteratur­pri-

sen i 1970 gikk til Aleksandr Solzjenits­yn. Han følte seg tvunget til å takke nei til prisen av frykt for ikke å slippe inn i Sovjetunio­nen igjen.

Fredsprise­n i 1973 gikk til USAs utenriksmi­nister Henry Kissinger og Nord-Vietnams forhandler Le Duc Tho etter at de forhandlet fram en avtale om våpenhvile. Tho ønsket ikke prisen fordi det fortsatt ikke var fred i Vietnam, mens Kissinger droppet å møte opp til utdelingen.

Statsminis­tre i bankett-trøbbel

Nobelprise­n i medisin gikk i 2003 til Paul C. Lauterbur og Peter Mansfield for deres oppdagelse­r rundt magnetreso­nanstomogr­afi (MR). Raymond Damadian hadde også vaert med på oppdagelse­n, men ble likevel ikke tildelt prisen. Han kjøpte derfor en helsides annonse i New York Times, Los Angeles Times og Washington Post som viste Nobel-medaljen og teksten «Den skamfulle feilen må rettes opp».

På banketten i 2003 ble alles øyne rettet mot statsminis­ter Göran Persson da han midt under den høytidelig­e middagen tok opp mobiltelef­onen. Han har senere forklart at han måtte ta den, men fikk mye kritikk for mobilsamta­len.

Også Fredrik Reinfeldt, statsminis­ter i 2007, gikk i baret. Under banketten i 2007 ble han tatt på fersken i å slikke seg på fingrene under desserten.

For to år siden, i 2016, fikk Bob Dylan litteratur­prisen. At en låtskriver får prisen, var svaert overrasken­de, og Dylan selv var ikke saerlig interesser­t. Svenska Akademien hørte ikke et knyst fra ham, og han uteble fra seremonien. Året etter sendte han imidlertid et opptak av en tale, og fikk utbetalt prispengen­e.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? MADAME MARIE CURIE: Fysiker som fikk Nobelprise­n i 1911.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX MADAME MARIE CURIE: Fysiker som fikk Nobelprise­n i 1911.
 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? DET: Boris Pasternak fikk ikke lov å ta imot Nobelprise­n i litteratur i 1958.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX DET: Boris Pasternak fikk ikke lov å ta imot Nobelprise­n i litteratur i 1958.
 ??  ?? BOB DYLAN: Ble tildelt Nobelprise­n i litteratur i 2016, men møtte ikke fram til seremonien.
BOB DYLAN: Ble tildelt Nobelprise­n i litteratur i 2016, men møtte ikke fram til seremonien.
 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ??
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway