Agderposten

Vi kjøper elbiler som aldri før. Og glemmer at bilkjøpere er blitt ledet på ville veier før

-

▶ På jakt etter avgiftsred­uksjoner og andre fordeler, strømmer vi til elbilbutik­kene som aldri før. I september var nesten annenhver nye bil elektrisk. Det gjør selvsagt ikke noe at vi i tillegg bidrar til det grønne skiftet og letter vår miljøsamvi­ttighet. For mange er det nok likevel muligheten til å få kjøpt moderne og godt utstyrte biler for en relativt billig penge som styrer valget.

▶ Vi vet at økonomiske insentiver virker på bilkjøpere. Bilen er viktig for mange, ikke minst i distrikten­e, og represente­rer store investerin­ger for de fleste husstander.

▶ Da den rødgrønne regjeringe­n i 2006 fant ut at CO2-utslippet fra dieselbile­r er langt lavere enn fra bensindrev­ne biler, ble det innført en CO2-komponent i engangsavg­iften på biler. «Omlegging av bilavgifte­ne for et bedre miljø» kalte regjeringe­n faktisk endringen som ble innført

1. januar 2007. Dieselbile­r ble vesentlig billigere, og salget skjøt i vaeret de påfølgende årene. I 2011 var tre av fire nye biler dieseldrev­ne.

▶ Kjøpefeste­n varte helt til utslippene av nitrogendi­oksider for alvor forurenset lufta i storbyene. NOx-avgiften ble økt, og bildet endret seg radikalt. Mange dieselbil-eire satt igjen med skjegget i postkassa.

▶ For nyslåtte elbileiere er ladekapasi­teten det store spøkelset. Mange opplever mangelen på ladestasjo­ner allerede. I dag er det 180.000 elbiler her i landet. Stortinget­s mål er at alle nye biler som selges i 2025 skal vaere elbiler. Da vil det vaere over en million av dem på norske veier. Det krever mer enn tre ganger så mange hurtiglade­re enn de som har satt opp til sammen de siste fem årene. Generalsek­retaer Christina Bu i Norsk elbilforen­ing frykter at vi står overfor en «ladesmell». Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) på sin side lover en nasjonal plan, og at infrastruk­turen skal vaere på plass i tide.

▶ Vi har ikke noe annet valg enn å stole på det løftet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LADEKAPASI­TET: Mange nye elbileiere opplever allerede mangelen på ladekapasi­tet. Når stadig flere kjøper elbiler, hviler det et stort ansvar på regjeringe­n for å bygge ut infrastruk­turen for lading. Ellers kan mange gå på en «ladesmell».
FOTO: NTB SCANPIX LADEKAPASI­TET: Mange nye elbileiere opplever allerede mangelen på ladekapasi­tet. Når stadig flere kjøper elbiler, hviler det et stort ansvar på regjeringe­n for å bygge ut infrastruk­turen for lading. Ellers kan mange gå på en «ladesmell».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway