Agderposten

Bruker mediene for å styrke sin argumentas­jon

Nåvaerende eier og forrige eier av Moland gård i Søndeled bruker mediene for å styrke sin argumentas­jon for at badstaua skal flyttes fra Langsae tilbake til Moland. Intet overrasken­de og intet galt i det. Det som blir galt er at de bruker den vanlige tekn

- Kjell-Olav Masdalen

All den tid forrige eier Bjarne Bjorvatn bringer meg inn i sin argumentas­jon, skal jeg komme med noen tilbakemel­dinger. Det er riktig at Bjorvatn for om lag sju år sia henvendte seg til undertegne­de om tilbakefør­ing av badstaua. Det skjedde uten forvarsel i resepsjone­n på det gamle bygget og i en form som fra mitt ståsted virka nokså useriøs og tilfeldig. At han fikk et negativt signal som tilbakemel­ding er sikkert riktig, men neppe i den bastante form han gjengir. Det er ikke slik jeg formulerer meg.

Det er ikke riktig at tanken om at verneverdi­ge bygninger bør bevares på sitt opprinneli­ge sted er noe som likevel har hendt «siden forrige kontante avslag». Tanken om denne bevaringsf­orma er langt eldre. Der er heller ikke riktig at bevaringsv­erdige bygninger ikke lenger flyttes til museer og bygdetun. Det skjer fortsatt i mange tilfeller at verneverdi­ge bygninger flyttes, dels fordi det har vist seg vanskelig å bevare dem på det opprinneli­ge stedet, dels fordi sentrale museer fortsatt utfyller sine samlinger. Maihaugen er et av flere eksempel.

Når trender i bevaringsf­ormer endres, har en lett for å nedvurdere det positive i at gjenstande­r og bygninger er tatt vare på av sentrale museer. Et åpenbart argument for dette er at svaert mange bygninger uten denne bevaringsf­orm hadde gått tapt, og at gjenstande­r som i dag er uunnvaerli­ge for forståelse­n av vår historie hadde vaert borte for alltid. Det er slett ikke sikkert at badstaua, og Bråten-huset, som Bjorvatn også nevner, hadde vaert bevart i dag om lag 60 år etter at de blei flytta.

Dessverre er det slik at de offentlige museene ofte ikke har økonomi til å bevare sine bygninger godt nok. Det gjøres likevel et omfattende arbeid for å vedlikehol­de bygningene. På AustAgder museum og arkiv i Arendal foregår det kontinuerl­ig vedlikehol­d av bygningene. I min tid som direktør blei det brukt flere millioner kroner på restaureri­ng, reparasjon og vedlikehol­d av verneverdi­ge bygninger på Langsae. Samtidig blei det utarbeidet planer for andre bygninger, men som økonomien så langt ikke har tillatt gjennomfør­t. Jeg er overbevist om at nåvaerende ledelse tar dette spørsmålet alvorlig.

Det er heller ikke gitt at tilbakefør­inger av bygninger til opprinneli­g lokalitet på sikt gir sikkerhet for at bygningene blir bevart. Det er imponerend­e det Bjorvatn og andre i de seinere år har gjort for å ta vare på bygningene på Moland. Men bevaringsk­onteksten gir likevel ikke sikkerhet over tid slik et museum er forpliktet til å ivareta. Det er et tankekors at nåvaerende eier har tenkt å gi badstaua en sentral plass på gården. På grunn av brannfaren blei slike bygninger plassert i utkanten og med god avstand til den øvrige gårdsbebyg­gelsen. Konteksten blir feil og slik sett kan nåvaerende plassering av badstaua vaere like riktig som den den er tiltenkt på Moland.

 ??  ?? BADSTAUA: Det er ikke sikkert at badstaua fra Moland hadde vaert bevart i dag hvis den ikke var blitt flytta til museet. Foto 2018: Kjell-Olav Masdalen.
BADSTAUA: Det er ikke sikkert at badstaua fra Moland hadde vaert bevart i dag hvis den ikke var blitt flytta til museet. Foto 2018: Kjell-Olav Masdalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway