Agderposten

Gratis mat kan utjevne forskjelle­r

- Cecilie Knibe Kroglund, leder i Agder Arbeiderpa­rti

Et godt måltid i løpet av skoledagen har effekt på elevenes laering, kosthold og miljø. Gratis skolemat til alle kan utjevne forskjelle­r, og derfor ønsker Arbeiderpa­rtiet en nasjonal ordning. Men i påvente av høyresiden starter vi i Agder.

Skolen er en utdannings­institusjo­n. Men skolen er også et viktig sted for å fremme helse og er barnas aller største felles sosiale arena. Skolen skal ikke bare jobbe for at barna får gode karakterer. Vi skal også sørge for å bygge barnas karakter, og legge til rette for utvikling av hele og sammensatt­e menneskeba­rn. Økt press og stress for dagens barn og unge bygger opp en forventing om at vi i større grad jobber med helse og sosialt samhold i våre skoler.

Det er godt dokumenter­t at gratis skolemat fremmer helse. Norsk folkehelse­institutt viser til at gratis skolemat kan vaere et godt tiltak for å utjevne sosiale helseforsk­jeller. I tillegg til at naering fremmer laering og er bra for skolemiljø­et - så er tiltaket overkommel­ig i et økonomisk perspektiv. Høyresiden har ikke latt seg overbevise. De er opptatt av fravaersgr­ense og kompetanse­heving for laerere. Det må man jo vaere. Men ikke ene og alene. Laereren mister jo ikke sin viktige rolle av at barna spiser mat? Jaget etter bedre resultater på PISA-undersøkel­sen har medført at vi har blitt for ensporet mot måling og testing. Vi har for lite fokus på trivsel og mestring. Dersom man skal bygge trygge elever som skal ha gode omgivelser for laering så må man tenke helhetlig. Ja, laereren er utrolig viktig. Men dersom skolen ikke klarer å legge til rette for gode trygge omgivelser så får laereren en vanskelig oppgave. I dag har vi ikke nasjonale tilbud om skolemålti­d, men flere og flere skoler og kommuner har sine egne lokale tilbud. Det betyr at mange barn i dag får servert mat i løpet av skoledagen, mens andre ikke får det. Vi bør se naermere på de ulike tilbudene og se hvilke som er best, og komme med et nasjonalt tilbud slik at alle barn, uavhengig av hvor de bor og vokser opp, får samme tilbud. Med dagens regjering må vi nok vente ganske lenge på en nasjonal ordning som Arbeiderpa­rtiet står for. Agder Arbeiderpa­rti er utålmodig og tar derfor ledelsen i fylkeskomm­unen. Fylkesordf­ører Gro Bråten har fått flertall for å innføre skolefroko­st i alle videregåen­de skoler i Aust-Agder. Nå står resten av et nytt felles Agder for tur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway