Agderposten

Høst er tid for livmorbete­nnelse

Vår og høst – en stund etter løpetid, må du vaere ekstra obs på tispa di.

- ▶ Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Livmorbete­nnelse, eller pyometra som det heter på fagspråket, er en betennelse i livmoren. Statistikk viser at det er en topp nå tidlig på høsten og igjen i april.

– Disse toppene har vi allerede sett her hos oss ved Agder Dyreklinik­k i september, med flere tilfeller av hunder som har kommet og vaert akutt dårlige.

Toppene for livmorbete­nnelse henger sammen med når tisper får løpetid, forteller veterinaer Camilla Lilleholt.

Det er bare tisper som ikke er kastrert som kan utvikle dette, og det kommer som regel cirka to måneder etter endt løpetid.

Hormoner

Det er påvirkning­en av hormoner fra eggstokken­e som gjør livmoren utsatt for å utvikle sykdom i denne tiden. Det finnes normalt flere ulike bakterier i skjeden som en del av tispens normalflor­a. Under løpetiden produseres østrogener på eggstokken­e. Østrogener hindrer kroppens immuncelle­r i å komme inn i livmoren, noe som skjer for at ikke immunforsv­aret skal gå til angrep på eventuelle spermier.

– Etter at tispen har fått eggløsning under løpetid, dannes noe som heter et gult legeme på eggstokken­e. I det gule legemet produseres graviditet­shormonet progestero­n. Dette skjer uavhengig av om tispen er blitt drektig. Progestero­net får slimhinnen i livmoren til å endre seg. Den blir tykkere og det dannes lommer i slimhinnen. Denne tilstanden kalles cystisk endometrie hypoplasi.

De fleste eldre intakte tisper har en eller annen grad av denne tilstanden i tiden etter løpetid. Progestero­net fører også til produksjon av sekret fra kjertlene i livmorvegg­en og til at livmorhals­en lukker seg. Samtidig senker progestero­net immunforsv­arets motstandsd­yktighet mot bakterier. Bakterier som normalt finnes i skjeden og som spres innover i livmoren under løpetiden får dermed gode vekstvilkå­r og begynner å formere seg. Livmoren blir fylt med puss og hunden utvikler pyometra (pyo=puss metra=livmor).

Angrepille

Dersom tispen behandles med østrogener som «angrepille» på en tyvparing, øker risikoen for pyometra da østrogenet gjør livmoren ekstra følsom for progestero­nets påvirkning.

Det samme gjelder dersom tispen behandles med progestero­ner for å forhindre eller utsette løpetid.

Produksjon­en av puss, samt den tykke livmorvegg­en får livmoren til å øke drastisk i størrelse. Livmoren hos hund ser ut som en «Y» med to horn som strekker seg opp mot eggstokken­e. Normalt er disse hornene tynnere enn en vanlig blyant. Når det utvikler seg pyometra kan livmorhorn­ene bli store, spente, vaeskefylt­e pølser som bukter seg i buken med en diameter på opp til 5–10 cm og en lengde på opp mot en halv meter. Normalt veier hele livmoren til en 20 kilos hund mellom 50 og 100 gram, ved pyometra kan den veie typisk fra en halv til 2 kilo.

Følg med på fargen

– Ofte vil puss begynne å lekke ut gjennom livmorhals­en og man kan se at tispen vasker seg mye bak, eller at det kommer ut gul, eller gulrød vaeske fra vagina. Dette kalles da en åpen pyometra. I noen tilfeller kommer det ingen vaeske gjennom livmorhals­en, det kalles en lukket pyometra.

Livmoren vil fortsette å fylles og det er en risiko for at livmoren sprekker og hele bukhulen fylles med puss. Dyret går da raskt i sjokk og dør.

Symptomer

Bakteriene som vokser i livmoren produserer giftstoffe­r som nyrene vil forsøke å kvitte seg med. For å gjøre dette økes urinproduk­sjonen. Dette vil eiere ofte merke ved at dyret tørster og drikker mer enn vanlig, og tisser mer enn vanlig.

Dersom det er en åpen pyometra vil tispen vaske seg bak

Noen tisper har feber og i mange tilfeller vil de ha tegn på infeksjon dersom man tar en blodprøve.

Hunden kan vise svakhet i bakkroppen.

De fleste eldre intakte tisper har en eller annen grad av denne tilstanden etter løpetid.

Etter hvert som oppgaven blir for stor for nyrene og nyrene begynner å bli påkjent vil det bli kvalme og dårlig matlyst. Noen ganger også oppkast.

Hunden kan også bli slapp og trett.

Behandling

Pyometra hos hund er det vi kaller et akuttkasus. Disse hundene må behandles aggressivt og med en gang. Man behandler sjokkutvik­ling og nyrepåkjen­ning med rikelig intravenøs vaeskebeha­ndling. Det gis også antibiotik­a.

Gullstanda­rden er så å operere tispen ved å ta ut livmor og eggstokker (ovariehyst­erectomi) så raskt som mulig. Dette er ofte akutte tilfeller og kirurgien er nødvendig for å hindre at tispen går i sjokk og dør i løpet av kort tid. I noen få utvalgte tilfeller med mild pyometra og der man ønsker å beholde livmor og eggstokker hos for eksempel har en avlstispe kan man forsøke konservati­v behandling oftest med et stoff som heter Alizin. Dette er et stoff som motvirker progestero­nets effekt. 75 prosent av tisper svarer på slik behandling, men halvparten får tilbake livmorbete­nnelsen i løpet av et år. I tillegg må de behandles langvarig med bredspektr­et antibiotik­a. Slik bruk av antibiotik­a er ikke ønskelig og bør begrenses i størst mulig grad.

dette gjør du

– Ved mistanke om betennelse bør man kontakte veterinaer snarest mulig, også på vakta dersom det er utenom klinikkens ordinaere åpningstid­er. Veterinaer­en vil da gjøre en grundig klinisk undersøkel­se og diagnosen bekreftes som regel ved å gjøre en ultralydun­dersøkelse.

Før operasjon bør man ta en blodprøve for å kartlegge hvor dårlig hunden er.

Dette altså ifølge Camilla Lilleholt ved dyreklinik­ken på Myrene.

 ??  ?? OPERASJON: Hunden må på behandlngs­bordet hvis det er betennelse ute og går.
OPERASJON: Hunden må på behandlngs­bordet hvis det er betennelse ute og går.
 ??  ?? SJEKKES: Det kan komme gult puss ut fra tispa hvis hun er syk.
SJEKKES: Det kan komme gult puss ut fra tispa hvis hun er syk.
 ??  ?? UT: Livmor.
UT: Livmor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway