Agderposten

Unge og Frp-ere tror mest på spøkelser

Det er ikke så uvanlig å oppleve det som Herdis Dyvik gjør: å se symbolske sammenheng­er og knytte det til magisk tenkning.

- Normal personligh­etspsykolo­gi Ikke budskap eller sammenheng Få som tror på spøkelser Mange vet ikke Utdanning og religion inger.stavelin@agderposte­n.no

Folk flest tror imidlertid ikke at de døde går igjen. Det viser blant annet en spørreunde­rsøkelse InFact har gjort for Agderposte­n. Nesten 70 prosent av mennene svarer nei på spørsmålet, nesten 60 prosent av kvinnene gjør det samme.

Den aldersgrup­pa som tror mest på spøkelser, er mellom 19 og 29 år. Geografisk er det i Nord-Norge flest tror at de døde går igjen, og i Oslo er det faerrest.

Politisk er det KrF-erne som tror minst på spøkelser, og Frperne som tror mest.

Det at de døde prøver å gi råd til sine levende, er helt innenfor normal personligh­etspsykolo­gi, sier Asbjørn Dyrendal, professor ved institutt for filosofi og religionsv­itenskap på NTNU, og tidligere redaktør for Skepsis.no.

– Noen har lettere for å leve seg inn i fortelling­er og fantasier enn andre, og noen er mer tilbøyelig­e til å ha spesielle opplevelse­r. Begge gruppene faller sammen med økt tilbøyelig­het til å stole på egen intuisjon, se symbolske sammenheng­er og annen magisk tenkning, sier han.

– Herdis Dyvik finner et smykke og en statue, og tenker at det er en sammenheng og et budskap til henne – kanskje fra hennes avdøde foreldre. Hva ville du tenkt, hvis du hadde opplevd det samme?

– Jeg ville ikke tenkt det var et budskap, og med mindre det var noen grunn ut fra funnsituas­jonen, ville jeg ikke sett en sammenheng, svarer han.

Professore­n ser flere ting i spørreunde­rsøkelsen som han stopper opp ved.

– I et internasjo­nalt perspektiv er det relativt få som ser ut DØDEN:

til å tro på gjenganger­e i Agderposte­ns materiale. Til sammenlign­ing sier 25 prosent i en amerikansk undersøkel­se (Oliver/Wood) at de har opplevd spøkelser selv. I tillegg viser et forsiktig estimat av mange amerikansk­e undersøkel­ser at mer enn 40 prosent tror på spøkelser, sier han.

Det er verdt å legge merke til at nesten 20 prosent svarer «vet ikke» på spørsmålet. Det kan kanskje forstås som at mange flere enn de som svarer ja, tenker at det kan vaere mer mellom himmel og jord enn vi ser.

Når vi spør professore­n hvorfor Frp-ere og nordlendin­ger er mer tilbøyelig­e til å tro på gjenganger­e enn resten av befolkning­en, og KrF-velgere og Oslofolk tror minst på slikt, peker han på at forskjelle­ne er små.

Men han forklarer at det saerlig er to faktorer som er viktige for om vi tror eller ikke tror på slike ting: Utdannings­nivå og religion. Begge faktorene kan forklare det, sier han.

– Gode protestant­er tror ikke på spøkelser – det strider mot luthersk laere om hva som skjer med de døde. Når det gjelder den høye scoren blant nordlendin­ger, kan den også komme av lokal kultur, sier Dyrendal.

 ?? FOTO: PEXELS.COM ??
FOTO: PEXELS.COM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway