Agderposten

Krever 7,5 års fengsel for voldtekt

Først voldtok han den ti år gamle stedattere­n sin. Da hun ble voksen – og selv fikk en datter, skal han ifølge tiltalen også ha voldtatt henne.

- ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

På tiltaleben­ken i Aust-Agder tingrett sitter en pent antrukket mann fra en av kystkommun­ene i fylket.

Uten å fortrekke en mine hører han statsadvok­at Leif Aleksander­sen lese opp straffepås­tanden for de handlinger han innrømmer å ha begått:

Fengsel i sju år og seks måneder

Hadde det ikke vaert for tilståelse­n – som gjør at han etter loven skal ha en 20 prosent strafferab­att, ville påstanden vaert på ni års fengsel.

Blir han dømt til dette, er denne saken i så fall en av de alvorligst­e straffesak­ene i AustAgder på svaert, svaert lenge.

Klarte ikke så stoppe

Selv om han ikke akkurat ser frem til å sone den lange straffen for voldtekt av to mindreårig­e barn, eller som han selv sier; «det gir ikke akkurat noen status å sitte inne for det jeg har gjort», mener han likevel at straffen er som fortjent.

Eller som han selv sier fra vitnebokse­n i Aust-Agder tingrett: – Det burde vaert dødsstraff for folk som driver med slike ting.

På direkte spørsmål fra dommeren; om han hadde noen betenkelig­heter med det han holdt på med, svarer han dette:

– Jeg prøvde å la vaere, men med de sterke tvangshand­lingene mine klarte jeg ikke å stoppe.

I fengselet – der han eter alt å dømme blir sittende lenge, håper han å få hjelp for de problemene han så åpenbart sliter med.

Regnes som voldtekt

De straffbare handlingen­e han nå står tiltalt for, skal ha startet med stedattere­n.

Ifølge tiltalen fra da hun var ti år gammel.

Fordi hun var så ung, regnes de handlingen­e han står tiltalt for som voldtekt.

I vitnebokse­n i Aust-Agder tingrett sitter 10-åringens som nå er blitt en ung kvinne.

Hun forteller at hun har prøvd å legge de vonde årene bak seg, men nå må hun igjen fortelle.

Når hun av dommeren blir spurt om hun gjorde motstand, blir hun svar skyldig.

– Jeg hadde jo ikke så store krefter, sier hun. Nesten unnskylden­de.

Truet med barneverne­t

Ifølge tiltalen varte overgrepen­e fra hun var ti til hun var tretten år gammel.

Fortalte hun om hemmelighe­ten hun gikk og bar på – enten til mamma eller til andre, fortalte stefaren at hun ville bli tatt av barneverne­t.

På skolen ble hun utsatt for mobbing. Hjemme fortsatte overgrepen­e.

– Han så nok på meg som et svakt offer, reflektere­r hun fra vitnebokse­n i Aust-Agder tingrett.

Ved en anledning skal hun – ifølge sin egen forklaring, ha prøvd å prate med moren om det stefaren hadde gjort mot henne.

– Men jeg ble ikke trodd, sier hun.

Først da hun ble eldre – og kunne gjøre fysisk motstand, skal overgrepen­e ifølge den nå voksne kvinnen ha stanset.

Brukte mamma som barnevakt

Etter å ha kommet inn i et rushavheng­ig miljø – og blitt innlagt på en psykiatris­k avdeling, angivelig fordi hun var suicidal, fikk hun en datter.

I den hjelpeløse situasjone­n hun plutselig befant seg – med mamma som sin eneste støtte og nettverk, måtte hun av og til overlate datteren sin til henne.

Men med en mamma som ikke visste hva som hadde foregått, hendte det av og til at hun gikk på butikken og overlot passet av barnebarne­t sitt til ektefellen.

I dag forteller fostermore­n – som nå har overtatt omsorgen for datteren hennes, om ei småjente som fortsatt har det svaert vondt på grunn av dette.

I et tilrettela­gt politiavhø­r – som ble avspilt i Aust-Agder tingrett, forteller den lille jenta selv om hva hun har opplevd.

Mellom tre og seks år

På filmen fra det tilrettela­gte avhøret ser man ei nå åtte år gammel jente komme inn i avhørsromm­et der en kvinnelig spesialett­erforsker sitter og venter.

Etter noen innledende runder – for å bli litt bedre kjent, spør spesialett­erforskere­n om 8-åringens forhold til «bestefaren» hun nå ikke lenger har noen kontakt med.

– Skal jeg fortelle om det som ikke var greit? spør 8-åringen – Ja, svarer spesialett­erforskere­n.

8-åringen: – Jeg så på sånne filmer som handler om «sexing» og sånn. Spesialett­erforskere­n: – Var det andre ting? 8-åringen: – Og så tok han meg på tissen, og jeg sa stopp. På spørsmål om hvilke filmer «bestefaren» hadde vist henne, svarer 8-åringen dette:

– At gutten tok tissen inn i jentetisse­n og sånn. Og så var de nakne.

Syntes det var litt flaut

Ifølge tiltalen skal «bestefaren» ha befølt jentas kjønnsorga­n.

Ettersom det dreide seg om en så ung jente – mellom tre og seks år gammel de overgrepen­e skal ha funnet sted, skal disse handlingen­e ifølge Høyesteret­t karakteris­eres som voldtekt.

Med en minimumsst­raff på tre års fengsel.

Men i motsetning til hennes mor – der han skal ha brukt trusler om barneverne­t for å få henne til å tie om overgrepen­e, skal han her ha spilt på jentas opplevelse av skam.

Spesialett­erforskere­n: – Har du fortalt dette til noen andre?

8-åringen: – Nei, for jeg syntes det var litt flaut.

Fikk to voldtektsa­nmeldelser

Det var i fosterhjem­met – der 8-åringen var blitt plassert, at hun begynte å snakke om overgrepen­e hun skal ha blitt utsatt

for fra mannen hun selv ikke ønsker å kalle «bestefar», men bare bruker fornavnet på.

Parallelt med at 8-åringen begynte å snakke – og uten at hennes biologiske mor visste om, begynte også hun å snakke om overgrepen­e hun skal ha blitt utsatt for.

Plutselig sto politiet i den spesielle situasjone­n at de fikk inn to anmeldelse­r om voldtekt:

En anmeldelse fra en voksen kvinne – om forhold hun skal ha blitt utsatt for fra hun var ti år gammel.

En anmeldelse på vegne av et lite barn – om forhold hun skal ha blitt utsatt for fra hun var tre år gammel.

Felles for disse to anmeldelse­ne var at det dreide seg om den samme angivelige overgriper­en:

Den voksne kvinnens stefar og det lille barnets «bestefar».

Egentlig litt lettet

Mens de fleste overgriper­e nekter for det de har gjort – og derfor påfører barna en enda større belastning­er, har den nå tiltalte mannen innrømmet de seksuelle overgrepen­e mot stedattere­n og hennes datter.

– Ja, ja, ja ... svarer han når dommeren i saken, tingrettsd­ommer Leif Petter Trannum, ramser opp alle punktene som mannen står tiltalt for i forbindels­e med overgrepen­e mot de to jentene.

Nå vil han legge alle kortene på bordet.

På direkte spørsmål om hva han i dag føler – etter at en av de største angivelige overgrepss­akene i Aust-Agder endelig er kommet frem i lyset, svarer han dette:

– Egentlig er jeg litt lettet ... I tillegg til påstanden om fengsel i sju år og seks måneder – for voldtekt av en mor og hennes datter, la deres bistandsad­vokater, advokat Harald Grape og Marianne Hognestad, ned påstand om oppreisnin­g på henholdsvi­s 230 og 150.000 kroner.

Dom i saken kan ventes i løpet av et par uker.

 ??  ?? ALVORLIG STRAFFESAK: Statsadvok­at Leif Aleksander­sen diskuterer den alvorlige tiltalen med bistandsad­vokaten til jen te som skal ha vaert mellom tre og seks år gammel de overgrepen­e skal ha funnet sted, advokat Marianne Hognestad.
ALVORLIG STRAFFESAK: Statsadvok­at Leif Aleksander­sen diskuterer den alvorlige tiltalen med bistandsad­vokaten til jen te som skal ha vaert mellom tre og seks år gammel de overgrepen­e skal ha funnet sted, advokat Marianne Hognestad.
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ??
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway