Agderposten

Ikke potet, men ferie

Maskinene tar opp potetene, men ferien består. Norge er visstnok det eneste europeiske landet med høstferie.

- Tore Ellingsen

Da potetbonde Tor Helge Arnevik vokste opp, var det helt naturlig at potetferie­n ble brukt til nettopp å ta opp potetene.

– Vi hadde ikke mobil og iPad, og syntes det var fint å tjene noen kroner og å ha det sosialt med naboungdom­mene i potetåkere­n, forteller Arnevik.

Den gangen, for om lag 50 år siden, kunne han fra gården se rundt til sju andre gårder hvor det også var poteter. Nå er det bare han igjen nabolaget, og arealene er desto større.

Men med nye dyre store maskiner går jobben raskt unna.

– Jeg husker en høst min bestemor, far og jeg plukket omtrent hele høsten, det var flere uker, og vi fikk en rekordavli­ng på 20 tonn. I høst tok jeg og to gårdsarbei­dere opp det samme kvantumet på to timer, sier han og viser den formidable utviklinge­n i landbruket.

Nå er det utelukket av HMS og forskrifte­r, og heller ikke økonomisk baerekraft­ig, å sende barn og ungdom i åkeren.

– Selv om de ikke skal i åkeren, tror jeg de har godt av en ukes avbrekk fra skolen. Men baksiden er jo at mange foreldre ikke har fri når ungene har fri, sier Arnevik.

Potetene av sortene Kerrs Pink, Folva, Asterix, Beate og Pimpernell var ferdig tatt opp onsdag denne uka, og både kvalitet og kvantum er bra.

– Vi fikk igjen for alle timene med vanning i sommer. Uten den jobben hadde det sett dårlig

ut. Men nå har vi en avling i overkant av et normalår, sier potetbonde­n fornøyd.

Saernorsk fenomen

Høstferien, som ifølge NRK er et saernorsk fenomen, har alltid vaert omstridt. Ikke minst kan det vaere vrient for foreldre som ikke selv har ferie mens barna har det.

Noen skoler har fleksibelt uttak av feriedager, men det er ikke saerlig utbredt.

Men i naeringsli­vet mener de det er fint med dette avbrekket midt mellom sommer og jul.

NHO-direktør i Agder, Siri

Mathiesen har tidligere sagt til Agderposte­n at høstferien slett ikke har gått ut på dato.

– Nei, jeg tror det er viktig å ha en liten pause om høsten, akkurat som vinterferi­en. Da er det heller sommerferi­en som er for lang, sa Mathiesen. Og trakk frem at den er svaert viktig for reiselivet. Det er bra å bryte ut av hverdagen, mente hun.

 ?? FOTO: ERIK THORBERG / NTB / SCANPIX ?? DEN GANG DET VAR POTETFERIE: En gang i tiden het det ikke høstferie, men potetferie. Det krevdes mange hender i arbeid for å få potetene i hus. Disse ungdommene jobbet iherdig med poteopptak­ing på Østre Toten 10. oktober 1974.
FOTO: ERIK THORBERG / NTB / SCANPIX DEN GANG DET VAR POTETFERIE: En gang i tiden het det ikke høstferie, men potetferie. Det krevdes mange hender i arbeid for å få potetene i hus. Disse ungdommene jobbet iherdig med poteopptak­ing på Østre Toten 10. oktober 1974.
 ?? ARKIVFOTO: ERIK HOLAND ?? IKKE UNGDOM: Potetbonde Tor Helge Arnvik i Grimstad har fått opp avlingen uten bruk av ungdom.
ARKIVFOTO: ERIK HOLAND IKKE UNGDOM: Potetbonde Tor Helge Arnvik i Grimstad har fått opp avlingen uten bruk av ungdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway