Agderposten

Opererte da han fikk Nobel-nyheten

Bilder fra Kongo viser jubelscene­r etter at gynekologe­n Denis Mukwege ble tildelt fredsprise­n.

-

– Jeg var inne på operasjons­salen da det plutselig ble masse bråk utenfor. Så kom noen plutselig inn og ga meg nyheten, sier fredsprisv­inner Denis Mukwege til VG. NRKhar videobilde­r fra Panzi-sykehuset i Øst-Kongo hvor Mukwege jobber. Bildene viser en jublende folkemengd­e sammen med fredsprisv­inneren.

– Da vi fikk vite det, så ropte alle høyt. Folk danset og var glade. Vi ble veldig glade. Men jeg er på jobb nå så jeg kan ikke snakke. Det er veldig travelt her, sier Crispin Kashale, som er kommunikas­jonssjef for sykehuset til NRK.

Hjelperen og offeret

Fredsprise­n 2018 går til hjelperen og offeret for seksualise­rt vold i krig: kongoleser­en Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad. Den kongolesis­ke legen Denis Mukwege har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Irakiske Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre.

– Hver på sin måte har de bidratt til at seksualise­rte overgrep i krig blir synliggjor­t, slik at gjerningsm­ennene kan bli stilt til ansvar, skriver Nobelkomit­een i sin kunngjørin­g.

– Hensikten er å få det internasjo­nale samfunnet til å bli bevisst og agere på bruk av voldtekt som våpen i krig. Vi må få slutt på straffefri­heten, sier komiteens leder, Berit ReissAnder­sen.

– Usedvanlig mot

Nadia Murad har vist et usedvanlig mot ved å fortelle om sin egen lidelse og tale ofrenes sak, heter det i begrunnels­en. – I Nadia Murads landsby ble flere hundre mennesker massakrert. De yngre kvinnene, herunder mindreårig­e barn, ble bortført og holdt som sexslaver. I tiden som IS-fange ble Nadia Murad utsatt for gjentatte voldtekter og overgrep, heter det. (NTB)

 ??  ?? PRISVINNER­NE: Lege Denis Mukwege (63) får årets fredspris sammen med Nadia Murad (24).
PRISVINNER­NE: Lege Denis Mukwege (63) får årets fredspris sammen med Nadia Murad (24).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway