Agderposten

– En innertier, mener Nobel-historiker

– Jeg vil si at dette er en av de beste kunngjørin­gene jeg har hørt i alle årene jeg har vaert her, og det er 20 år, sier Nobel-historiker Asle Sveen.

-

Han svarer et klart «nei» på

UKONTROVER­SIELL: Historiker Asle Sveen mener prisen er ukontrover­siell. FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX spørsmålet om prisen vil skape kontrovers­er. Mens metoo-kampanjen er mer vestlig, kobles kongolesis­ke Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad til ofrene i andre deler av verden, understrek­er Sveen overfor NTB.

– Nå har jeg mast om Mukwege i nesten ti år, og endelig fikk han prisen. Det er fantastisk at også Murad også fikk den, sier Sveen, som tidligere har vaert forsker ved Nobelinsti­tuttet.

En glemt konflikt

Historiker­en håper tildelinge­n til den kongolesis­ke legen Denis Mukwege kan rette verdens øyne mot konflikten i Kongo, som har vart siden 1990-tallet. Ifølge FNs oversikt har 5,8 millioner mennesker mistet livet.

– Det er godt og vel Norges befolkning, og det er mange millioner internt fordrevne. Et ekstremt antall kvinner har vaert utsatt for seksualise­rt vold. Kongo har gått under radaren internasjo­nalt på grunn av andre konflikter – Midtøsten, IS, den arabiske våren og så kommer Trump og tar 90 prosent av

oppmerksom­heten, sier Nobelhisto­rikeren til NTB.

– En hjelper og et offer

– Mukwege er en hjelper. Han er en gynekolog som prøver å reparere skadene. Nadia Murad er et offer. Det var ekstremt sterkt å høre henne fortelle om hvordan de eldre kvinnene ble skutt og alle de unge ble tatt som sexslaver, fortsetter han.

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway