Agderposten

Bygde mekkemekka

For 10 år siden mistet de Magnus (18) i en bilulykke. Nå har rallycross­ekteparet bygget et mekkemekka for ungdom til minne om ham.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

▶ For 10 år siden døde Magnus R. Jensen (18) i en bilulykke. Nå har rallycross-ekteparet Elisabeth og Kurt Inge Espeland bygget en mekkehall til minne om ham. I Magnus’ garasje møtes ungdom hver uke for å skru bil.

Trafikkuly­kken i 2009 har preget motorsport­miljøet i AustAgder hele tiden siden. Den forferdeli­ge oktobermor­genen for ti år siden hadde Magnus Rosland Jensen forsovet seg hjemme i Kilsund. Han var flink på skolen og opptatt av å prestere der. Så han speedet på. Med ferskt sertifikat i lomma.

Sannsynlig­vis har han kommet for fort inn i en sving, fått et hjul på utsiden av asfalten, prøvd å rette opp og mistet kontrollen helt. Bilen havnet først i et tre, ble kastet rundt og stoppet i andre traer. Sporene avslørte at han hadde kjørt fort.

Samme miljø

Det er Elisabeth Sagemoen Espeland som forteller dette. Hun har holdt på med bilcross og rallycross siden 90-tallet.

Hun og mannen Kurt Inge Espeland utgjør Espeland motorsport, og både Magnus og faren hans, Terje Jensen, var en del av det samme motorsport­miljøet.

De ble satt fullstendi­g ut da de hørte om ulykken.

– Magnus var en sånn gutt alle blir glad i. Stille og sjenert. Flink til mye og hadde talent for det med bil, sier Elisabeth.

Det er kanskje et paradoks at en ungdom med mye erfaring med bil, skulle omkomme i en bilulykke. Elisabeth blir blank i øynene når hun forteller om anklager de fikk – indirekte og bak sin rygg – om at de var medansvarl­ige for Magnus’ død.

Tok med datteren også

– Ungdom tror de er udødelige, sier hun stille.

– Faren hans, Terje, sa at han var overbevist om at den jobben

vi gjorde for ungdom var viktig. Og hadde han trodd at Magnus’ interesse for bilsport var årsak til ulykken, så ville han ikke tatt datteren sin med hit for å laere henne å kjøre etterpå, sier hun.

Drømt om Magnus’ garasje

I årene som har gått, har de mange ganger snakket om å bygge en bedre garasje. En de kunne bruke selv, men som også skulle gi et bedre tilbud til motorinter­esserte ungdommer. Det var aldri tvil om at den skulle hete Magnus’ garasje.

Nå står den fiks og ferdig utenfor huset deres på Brekka i Arendal. Et lyst og praktisk bilverkste­d som kan brukes året rundt. På hemsen over mekkehalle­n har de bygget klubbhus med kjøkken.

– Vi fikk en telefon fra Kjør for livet om vi ville lage en klubb for ungdom. Det hadde vi lyst til! sier Elisabeth.

Eneste i Aust-Agder

Kjør for livet er en landsomfat­tende fritidsklu­bb for ungdom som ikke finner seg til rette i andre tilbud. Magnus’ garasje er den første Kjør for livet-klubben i Aust-Agder. Det er kommunen og fylkeskomm­unen som velger ut hvem som skal få plass i klubben, forteller Christoffe­r Midbøe Lunde i Kjør for livet.

Her i Magnus’ garasje samles for tiden fem gutter mellom 14 og 16 år tre timer hver uke. Det blir mye skruing på bil, men også andre ting som skaper samhold og glede. Én lager mat til teamet sammen med Elisabeth.

Magnus’ pappa, Terje Jensen, og Morten Nordbø er sammen med Elisabeth og Kurt om å instruere ungdommene.

 ??  ??
 ??  ?? STAB: Christoffe­r Midbøe Lunde og June-Marie Tollefsen fra Kjør for livet er på besøk i Magnus’ garasje – Aust-Agders eneste Kjør for livet-klubb.
STAB: Christoffe­r Midbøe Lunde og June-Marie Tollefsen fra Kjør for livet er på besøk i Magnus’ garasje – Aust-Agders eneste Kjør for livet-klubb.
 ??  ?? NY KLUBB: Elisabeth Sagemoen Espeland på vei opp til varmestua og kjøkkenet over mekkehalle­n.
NY KLUBB: Elisabeth Sagemoen Espeland på vei opp til varmestua og kjøkkenet over mekkehalle­n.
 ??  ?? KOM IKKE HJEM: Magnus på team-tøyet for noen år siden. – Men vi sluttet med dem. Det ble for trist, sier Elisabeth.
KOM IKKE HJEM: Magnus på team-tøyet for noen år siden. – Men vi sluttet med dem. Det ble for trist, sier Elisabeth.
 ??  ?? MAGNUS’ GARASJE: I høst er det fem gutter som kommer hit for å skru og vaere sammen en gang i uka. Håvard
MAGNUS’ GARASJE: I høst er det fem gutter som kommer hit for å skru og vaere sammen en gang i uka. Håvard
 ??  ?? Thorsland, Nicolay Loftskjaer, Thomas Oppdahl Løyte, Benjamin Fevik Himle og Adrian Nicholas Eidem.
Thorsland, Nicolay Loftskjaer, Thomas Oppdahl Løyte, Benjamin Fevik Himle og Adrian Nicholas Eidem.
 ??  ?? KJØKKENET: På hver klubbkveld lager Elisabeth og én av gutta mat til hele teamet her på kjøkkenet. Det har utsikt ned til mekkehalle­n.
KJØKKENET: På hver klubbkveld lager Elisabeth og én av gutta mat til hele teamet her på kjøkkenet. Det har utsikt ned til mekkehalle­n.
 ??  ??
 ??  ?? KJØR FOR LIVET-TEAMET: Benjamin Fevik Himle, Thomas Oppdahl Løyte, Adrian Nicholas Eidem, Nicolay Loftskjaer og Håvard Thorsland.
KJØR FOR LIVET-TEAMET: Benjamin Fevik Himle, Thomas Oppdahl Løyte, Adrian Nicholas Eidem, Nicolay Loftskjaer og Håvard Thorsland.
 ??  ?? VARMESTUA: Her får de bordfelles­skap, og kanskje blir det tid til å spille spill og prate sammen.
VARMESTUA: Her får de bordfelles­skap, og kanskje blir det tid til å spille spill og prate sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway