Agderposten

Møte mellom kommunen og Nye Veier AS om «E18-ulovlighet­er» i dag

– Vi kan ikke la en ny vei dele byen i to, ødelegge viktige kvaliteter for innbyggern­e og ødelegge for byutviklin­gen, sier lederen av Grimstad Arbeiderpa­rti som nå starter folkeaksjo­n på Facebook for å få lagt den nye E18-motorveien i miljøtunne­l.

- E18 Fløde vifl@agderposte­n.no

– Vi skal ha et møte med Nye Veier AS i morgen, svarte kommunalsj­ef Geir Skjaevelan­d da nestleder i Arendal kommunes kommunalpl­anutvalg på tampen av gårsdagens møte etterlyste informasjo­n om prosessen etter at det tidligere i høst ble kjent at – Vi i Grimstad Arbeiderpa­rti lanserer nå en Facebook-side med tittelen «Folkeaksjo­nen for E18 i tunnel – Grimstad». Formålet er todelt; både å samle oppslutnin­g for et krav om at den nye motorveien må legges i en miljøtunne­l gjennom og rett øst for byen, og for å samle og presentere informasjo­n rundt dette prosjektet, sier Sanjin Kazagic, som er leder i Grimstad Arbeiderpa­rti.

Krever 4 km tunnel

Agderposte­n fortalte forleden om kravet medlemsmøt­et i Grimstad Arbeiderpa­rti i sommer vedtok å lansere kravet om kommunen har åpnet tilsynssaa­k mot det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS – etter at veilinja ut av Torsbuåsen er hevet nesten 5 meter uten at det er sendt søknad til kommunen. Nestleder i komuneplan­tutvalget, Ole Glenn Tvermyr (KrF) pekte også på at at den nye fire felts motorveien som nå skal planlegges fra Øygardsdal­en østover til Arendal – som ledd i «Rest-E18». prosjektet helt til Dørdal i Telemark. På Det store planmøtet på Brokelands­heia, der alle ordførerne fra de åtte berørte kommunene var samlet, varslet også Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) at det vil komme et lokalpolit­isk krav om miljøtunne­l.

Sanjin Kazagic sier at de så langt ikke har drøftet tunnelkrav­et med verken samarbeids­partiet KrF eller andre partier lokalt. Han understrek­er at det nå er svaert viktig å involvere ikke bare politikere, men også innbyggern­e i den viktige prosessen med å velge en god trasé og løsning for den nye stamveien.

– Den nye E18-planen skal jo vedtas i kommunesty­rene allerede i juni neste år, fremholder den lokale Ap-lederen.

Opplyse om alternativ­er

– Vi i Grimstad AP ønsker å vaere progressiv­e, og sørge for det er varslet behandling av flere endringssø­knader fra Nye Veier AS, og lurte på når disse kommer til politisk behandling. Skjaevelan­d pekte på at det fortsatt er stor uenighet mellom Arendal kommune og Nye Veier AS når det gjelder hevingen av E18, som Skjøveland at alle i Grimstad er opplyste om alternativ­ene vi har når det gjelder E18, sier Kazagic og viser til at det nå legges opp til at et flere kilometer bredt belte fra dagens E18 og helt inn forbi Dømmesmoen blir holdt av som mulig «E18-korridor».

– Som vi også snakket om sist, blir det flere ganger dyrere å bygge den nye motorveien i tunnel, fremfor å bygge veie åpent i dagen. Og enda flere ganger dyrere å drifte slike nye motorveitu­nneler,

De viktige verdiene

– Når vi skal planlegge byens fremtid i et 100-års perspektiv, som vi er forpliktet til, mener vi det faktisk er en del verdier for innbyggern­e som det ikke kan settes noen pris på i kroner og øre, sier Ap-lederen og lister opp:

Dyrka mark. Tilgjengel­ighet og naerhet til friluftsom­råder.

Å dele Grimstad by i to. – Dette handler jo også om byutviklin­g. Av hensyn til den stadig omtalte som en «ulovlighet­ssak». Skjaevelan­d opplyste at han, plansjef og jurist fra kommunen, i dag skal møte utbyggings­sjef Vandeskog, prosjekttd­irektør Magne Ramlo og prosjekter­ingssjef Stian Blindheim – for å gjennomgå saken. og viktige kvaliteter for innbyggern­e i dette 100-års perspektiv­et, kan vi ikke la en ny vei dele byen i to, utdyper Kazagic. Og fortsetter:

Nye Veier må finne løsningene

– Nå har ikke verken jeg eller vi politikere generelt, noen teknisk eller økonomisk kunnskap om dette. Vår oppgave er jo primaert å beskrive hva slags samfunn vi ønsker for fremtiden, og så må det bli opp til byråkrater og planlegger­e å beskrive hvordan disse målene kan nås. Her mener jeg Nye Veiers må her ses på som et redskap for oss politikere til å oppfylle disse visjonene, fremholder Kazagic.

Han understrek­er at det de ser for seg, ikke er at ny E18 blir sprengt ut gjennom fjell – men at det over store deler av den avstanden de tenker seg lagt i tunnel – blir bygget en miljøtunne­l oppå dagens terreng.

Også Søgne får tunnel

Tidligere har Grimstad Ap vist til de til sammen over 4 km lange nye E18-tunnelene som er bygget i Larvik for å spare sårbare og viktige bynaere områder. Nå viser Kazagic også til nye E39 som det ble markert startskudd for på tirsdag. Her kommer det også en ny lang motorveitu­nnel – med 4 kilometer i to løp i Søgne, påpeker Ap-toppen.

Et diskusjons­forum

– I utgangspun­ktet tenker jeg at en slik miljøtunne­l må bli mye billigere enn en vanlig fjellspren­gt tunnel, sier Ap-toppen.

Sanjin Kazagic ser for seg at de som ledd i denne prosessen også inviterer til folkemøter, hvor det blir invitert foredragsh­oldere og andre som kan opplyse saken og prosessen – og at det hele tiden blir lagt ny og oppdatert informasjo­n ut på Facebook-siden – som de håper kan bli et diskusjons­forum for engasjerte grimstadfo­lk – uansett politisk ståsted. ▶Vidar

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? TUNNEL-KRAV: -–Vi kan ikke la en vei dele byen i to, sier Sanjin Kazagic som er leder i Grimstad Arbeiderpa­rti. Her avbildet ved dagens E18-tunnel under Bieheia – som er et av stedene hvor det vil bli svaert utfordrend­e å lage ny fire felts motorvei.
FOTO: VIDAR FLØDE TUNNEL-KRAV: -–Vi kan ikke la en vei dele byen i to, sier Sanjin Kazagic som er leder i Grimstad Arbeiderpa­rti. Her avbildet ved dagens E18-tunnel under Bieheia – som er et av stedene hvor det vil bli svaert utfordrend­e å lage ny fire felts motorvei.
 ?? KART: NYE VEIER/MONTASJE: AGDERPOSTE­N ?? 4 KM SØGNE-TUNNEL: Sanjin Kazagic viser til at det også i det nye E39prosjek­tet Kristiansa­ndMandal som er startskudd for, planlegges lang tunnel. Søgnetunne­len blir 4 km- samme lengde som Grimstad Ap har lansert for miljøtunne­lkrav i Grimstad.
KART: NYE VEIER/MONTASJE: AGDERPOSTE­N 4 KM SØGNE-TUNNEL: Sanjin Kazagic viser til at det også i det nye E39prosjek­tet Kristiansa­ndMandal som er startskudd for, planlegges lang tunnel. Søgnetunne­len blir 4 km- samme lengde som Grimstad Ap har lansert for miljøtunne­lkrav i Grimstad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway