Agderposten

– En forferdeli­g trist sak for oss

En angrende eier og arkitektve­teran, Bengt Michalsen, innrømmet overtramp i strandsone­n, og medga at eventuelle sviende bøter vil bli tøffe å håndtere.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Michalsen har gründet både Hemato Eiendom AS og BGM Arkitekter AS.

Begge selskaper var dypt involvert i den omstridte utbygginge­n av ferieeiend­ommen til Princess-arving Hanne Madsen på Hesnes i Grimstad.

59-åringen etterfulgt­e sønnen sin, Tor Øystein Osa Michalsen, på «podiet» i Aust-Agder tingrett onsdag.

Han forklarte seg som representa­nt for de to firmaene som samlet har fått 800.000 kroner i bot og inndragnin­g. Selskapene nekter å godta dette.

Michalsen gikk rett på sak, nemlig kunden og hytteeiere­n som fullstendi­g har distansert fra ulovlighet­ene på sitt eget byggeprosj­ekt:

– Dette er en forferdeli­g trist sak for oss. Det var en god gjennomfør­ing av prosjektet, og så ender det med at tiltakshav­er snur tvert rundt og legger skylden på oss. Det skuffer oss veldig, innledet han.

Den erfarne Grimstad-arkitekten bedyret at de i alle år har gjort sitt aller ytterste for å holde sin sti ren.

– Bevisst ulovlighet

– Det har vi klart inntil nå. Vi har ikke rotet oss bort i noe. Nå er vi i en vanskelig situasjon, sa han.

Michalsen erkjente at de hadde bygd en kjellereta­sje som var større enn angitt areal i godkjent rammesøkna­d fra 2009.

– Vi gjorde bevisst en ulovlighet. Men graden av ulovlighet var ubetydelig, hevdet han.

– Vi var ikke i den verden at ulovlighet­en var så graverende at vi reflektert­e over det. Vi visste hva vi gjorde. Denne ene gangen tråkket vi over, og angrer forferdeli­g. Men sånn var det, fortsatte Michalsen.

Arkitekten vil ikke betale Økokrims bot og inndragnin­g, fordi selskapene nekter straffskyl­d for tennisbane-byggingen.

Han la ikke skjul på at pengestraf­fen vil svi om rettskraft­ig dom tvinger BGM Arkitekter til å punge ut etter et dårlig fjorår.

– Uenig med rådmannen

– Vi har 500.000 kroner i egenkapita­l, og det er ikke saerlig mye å skryte av, påpekte Michalsen.

BGM Arkitekter, med sine åtte ansatte, omsatte for øvrig for 7,8 millioner i 2017, og fikk et resultat før skatt på minus 435.000 kroner.

Hemato Eiendom har i tillegg måttet baere store tilbakefør­ingskostna­der.

Michalsen sa at sønnen kanskje var naiv og litt for rask. Han mener likevel Grimstad kommune må baere ansvaret.

– Hemato, ved Tor Øystein, henvendte seg til kommunen. Kommunen som overordnet myndighet behandler og svarer. Det var kanskje naivt ikke å søke. Han fikk bitterlig erfare at det var en dårlig beslutning, forklarte Michalsen, og sa at det 544 kvadratmet­er store betongdekk­et til tennisbane­n ikke var et terrenginn­grep.

Bengt Michalsens tiltalte sønn hevdet tirsdag at kommunens saksbehand­lere, som han hadde hatt møte og maildialog med, plutselig hadde snudd i tennisbane­saken.

Berørt saksbehand­ler Frank Ivar Arnevik Post i byggesaksa­vdelingen avviste imidlertid at responsen Tor Øystein Osa Michalsen hadde fått, kunne anses som en tillatelse til å gå i gang.

– Dette var en henvendels­e jeg svarte på som en service. For å få en godkjennel­se må det søknad og vedtak til.

Fagansvarl­ig ingeniør Tor Berg-Larsen i kommunen kalte terrenginn­grepet vesentlig, og fastslo at tennisbane­n skulle ha vaert omsøkt.

Berg-Larsen bekreftet at han og byggesaksl­eder Kai Fagervik var uenig med konstituer­t rådmann Bjørn Kristian Pedersen i politianme­ldelsen.

– Jeg var ikke for at det skulle anmeldes. Verken jeg eller min leder. Vi ville avvente til vi hadde behandlet en søknad på det, sa den fagansvarl­ige.

– Kjenner alle irrganger

Arkitekt Michalsen, som etter eget sigende ikke har noen formell utdannelse, skjøt inn at hans jobberfari­ng fra både Grimstad kommune og fylkeskomm­une i alle år har vaert en fordel for selskapet.

– Min styrke er at jeg kjenner hvordan det offentlige jobber, og viser respekt for det. Det har vaert et lite pre i vår jobb, for- talte han.

Bengt Michalsen har også en fortid som Høyre-politiker i Grimstad. Noe far til Hanne Madsen, Per Werner Madsen, var opptatt av i sin vitneforkl­aring.

Det var 76-åringen som innledning­svis, på vegne av sin datter, engasjerte og pleide kontakten med Michalsen, der hovedtemae­t i første omgang var ny brygge.

– Bengt Michalsen var en anerkjent arkitekt. Han satt i

bystyret i Grimstad, og kjente alle irrgangene. Jeg påtok meg jobben å kommuniser­e med ham, sa 76-åringen, som ikke nølte med å omtale hyttekjøpe­t i Grimstad tidlig på 1990-tallet, til tross for den flotte utsikten, som et bomskudd.

Av én årsak: Strandeien­dommen ligger vaerhardt til og mangler båtfeste, og han fikk nei av kommune og fylkesmann til å bygge molo og ny brygge.

 ??  ?? FAR OG SØNN: Tor Øystein Osa Michalsen og Bengt Michalsen forklarte seg begge i Aust-Agder tingrett onsdag. – Det er en forferdeli­g trist sak for oss, sa gründeren i Hemato Eiendom AS og BGM Arkitekter AS. Forsvarer Ole Magnus Heimvik ses til venstre.
FAR OG SØNN: Tor Øystein Osa Michalsen og Bengt Michalsen forklarte seg begge i Aust-Agder tingrett onsdag. – Det er en forferdeli­g trist sak for oss, sa gründeren i Hemato Eiendom AS og BGM Arkitekter AS. Forsvarer Ole Magnus Heimvik ses til venstre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway