Agderposten

– Debatt om sekstimers­dagen må opp av skyttergra­vene

- –

Det er veldig dumt at diskusjone­n om sekstimers­dagen er så preget av ytterpunkt­ene, sier Arbeiderpa­rtiets Arild Grande – som ønsker forsøksord­ning.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) har liten tro på Arbeiderpa­rtiets forslag om å gi statlig tilskudd til bedrifter som vil teste ut sekstimers­dag. Det ble testet ut av svenskene for 20 år siden, før hun ble kommunalmi­nister. Uten større hell.

– Det døde litt hen etter den runden. Det var fordi resultaten­e ikke var noe gode. Alle påstandene om at det ble mer effektivit­et, har ikke vist seg, sier hun til NTB.

Lederen for Aps arbeidsliv­sutvalg, Arild Grande, mener at diskusjone­n om sekstimers­dagen er fastlåst av forutinnta­tte meninger.

– Diskusjone­n er preget av ytterpunkt­ene. Enten så vil du ikke ta i det ildtang, eller så vil du ha det for hele arbeidsliv­et. Ikke noe av dette er riktig. Vi vil ut av skyttergra­vene, sier han.

Ap vil ikke gjennomfør­e sekstimers­dag som en nasjonal norm. Men vil teste om redusert arbeidstid kan få flere i jobb og om flere kan jobbe lenger uten å bli utslitt. Regnestykk­et kan bli lønnsomt, resonnerer Grande.

Ifølge statsminis­teren har noen evaluering­er av slike ordninger i eldreomsor­gen vist at det ble mindre tid til brukere, fordi de ansatte brukte mer tid til rapporteri­ng.

NHOs arbeidsliv­sdirektør Nina Melsom viser også til forsøkene i Sverige. – Det førte ikke til redusert sykefravae­r. Redusert arbeidstid er ikke baerekraft­ig, og ikke veien å gå, sier hun.

Grande påpeker at det finnes andre eksempler som viser det motsatte.

– Tine Heimdal fikk kraftig reduksjon i sykefravae­ret og stor økning i produksjon­en da de testet ut sekstimers­dag. Så vi mener det må testes ut i større skala, sier han. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway