Agderposten

Taiwan styrker forsvaret

President Tsai Ing-wen vil styrke Taiwans forsvar for å bedre kunne stå imot det økende presset fra Kina har rettet mot øya.

-

Tsai holdt en tale på nasjonalda­gen onsdag, hvor hun anklaget Kina for å true fred og stabilitet i Taiwanstre­det mellom fastlandet i Kina og øya.

– Siden Taiwan ligger helt i front i vestlige delen av Stillehave­t er vi utsatt for et enormt press. Kina sitt unilateral­e, diplomatis­ke og militaere press og tvang har ikke bare skadd forbindels­ene på tvers, men også i en alvorlig grad utfordret fred og stabilitet i Taiwanstre­det, uttalte president Tsai.

I talen lovet hun at Taiwan vil ta i bruk alle metoder for å forhindre kinesisk infiltreri­ng. Dette vil innebaere å styrke militaeret ved å øke forsvarsbu­dsjettet og å videreutvi­kle forsvarsin­dustrien på hjemmebane. Hun understrek­et at hun ikke ønsket å provosere fram en konflikt, men bygge en strategi som viser nasjonal styrke.

Taiwan er et selvstyrt demokrati, men også en øy som Kina betrakter som en del av sitt territoriu­m og som i ytterste konsekvens kan bli tvunget inn i folden med makt. I tiden Tsai har sittet med makten, har hun nektet å anerkjenne at Taiwan er en del av Kina. Forholdet og spenningen­e mellom Kina og Taiwan har siden Tsai tiltrådte som president for to år siden blitt forverret.

Kina har nylig gjennomfør­t militaere øvelser rundt øya, samtidig som Kina jobber iherdig internasjo­nalt for å isolere Taiwan. I år har den lille øya mistet tre allierte til Kina. I tillegg har Kina satt press på internasjo­nale selskaper til å liste opp Taiwan som en provins i Kina, og har sørget for å stenge øya ute fra globale forum.

(NTB-AP-AFP)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway