Agderposten

Ett år med #metoo: Er noen saker for gode til å granskes?

-

▶Det norske fagbladet Journalist­en har tatt for seg hva som skjedde etter at søkelyset i sommer ble satt på svenske mediers dekning av #metoo-kampanjen. SVTs undersøken­de program, «Uppdrag granskning», skildret blant annet saken rundt Aftonblade­t-journalist­en Fredrik Virtanen. Han ble først anklaget for voldtekt gjennom sosiale medier, ble navngitt i pressen, og mistet deretter jobben. Virtanen, som utvilsomt har levd et svaert utsvevende reporterli­v, nektet imidlertid for overgrepsa­nklagene. Han ble anmeldt og etterforsk­et, men politiet henla saken. SVT-journalist­ene stilte blant annet spørsmål ved om det var riktig å navngi Virtanen, og om mediene ukritisk videreform­idler anklager fremsatt på sosiale medier.

▶En av SVT-journalist­ene, Lina Makboul, skriver nå selv om hvordan hun har fått unngjelde for dokumentar­en. Ifølge henne var det kolleger som mente at #metoo var et emne som burde fritas tradisjone­ll journalist­isk dekning, og få vaere i fred. Selv forteller Makboul at hun personlig er blitt utsatt for «en flom av løgner, hat og trusler» under og etter granskning­en.

▶Metoo-kampanjen runder ett år i høst, og har ført til mange mektige menns betimelige fall etter at kvinner over hele verden har fortalt om uønsket seksuell oppmerksom­het og overgrep. Også her i landet har vi whatt en rekke svaert omtalte metoo-saker, men norske medier har en annen holdning til identifise­ring. Det kan likevel tenkes at det også her er laeringspo­tensial. Ifølge Dagens Naeringsli­v har Trond Giskes samboer, Haddy N’jie, vaert kritisk til deler av medienes dekning av anklagene som førte til at Giske måtte gå som Ap-nestleder. Under et internt VGseminar i høst, skal hun blant annet ha ment at mediene var for diffuse om innholdet i anklagene mot ham. Det skal ha gjort det umulig å forsvare seg mot dem. Kontradiks­jon når det varsles om seksuell trakasseri­ng er både et dilemma og et tankekors. Høyre valgte for eksempel å holde innholdet hemmelig for ungdomspar­tiets tidligere leder, da det ble varslet mot ham.

▶Vi har på denne plass flere ganger heiet frem #metoo, og gjør det fortsatt. Kampanjen har i stor grad bidratt til å redusere seksuell trakasseri­ng og gjort at overgrep ikke lenger er noe det snakkes om med innestemme. Metoo er godt nytt for kvinner og samfunn verden over. Nettopp derfor bør ikke kampanjen bringes i miskreditt av dem som stritter imot et kritisk søkelys på enkelte sider av den. Alle som støtter metoo vet jo hvor viktig det er å spre lys i mørke kroker.

 ??  ?? METOO: Medienes behandling av anklagene mot journalist Fredrik Virtanen i svenske Aftonblade­t, er blitt gransket av reportere i Sveriges Television (SVT).
METOO: Medienes behandling av anklagene mot journalist Fredrik Virtanen i svenske Aftonblade­t, er blitt gransket av reportere i Sveriges Television (SVT).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway