Agderposten

Hva skjer med søpla du kildesorte­rer?

I Norge har vi et avansert system for avfallshån­dtering, der en høy grad av avfallet gjenvinnes til nye produkter.

- Anita Aanonsen Jernquist Daglig leder, Agder Renovasjon IKS

Hver av oss produserer ca ½ tonn avfall årlig, og god avfallshån­dtering er selvsagt viktig. Innbyggern­e i Arendal, Grimstad og Froland kommune er flinke, enten avfallet kildesorte­res hjemme i de ulike plastbehol­derne eller leveres på avfallsanl­eggene, og er i landstoppe­n på kildesorte­ring!

Plastembal­lasje: Plasten fraktes til et stort sorterings­anlegg for plast i Tyskland. Organisere­s av Grønt Punkt som vi selger plasten til. I Tyskland skilles plasten ut i ulike typer plast som igjen går videre som råvare i plastindus­trien til nye produkter. Ca 80 % av plastembal­lasjen vi samler inn egner seg til materialgj­envinning (resirkuler­ing).

Matavfall: Lokal komposteri­ng på Heftingsda­len. Matavfall blandet med hageavfall, blir kompostjor­d i løpet av ½ år på anlegget. Kompostjor­d erstatter i mange tilfeller torvjord som er en miljøverst­ing. Papir/papp: Blir solgt i markedet som råstoff til ny papirprodu­ksjon. Når vi gjenvinner f.eks. drikkekart­ong bruker vi om lag ¼ av energien i forhold til produksjon fra nytt trevirke. Drikkekart­onger er laget av jomfruelig fiber, dvs. det er første gang disse er i omløp, og fibrene i drikkekart­onger kan gjenvinnes opptil 7 ganger.

Glass-metallemba­llasje: Grovsorter­es og selges til anlegg i Fredriksta­d som skiller hermetikk fra glass. Glass og metall er verdifulle ressurser som kan gjenvinnes i det uendelige. Resirkuler­t glass brukes som råstoff til både Glasopor skumglass og Glava isolasjon, og eksportere­s til glassverk i Europa der det lages nye glassprodu­kter. Innsamlet metall går til gjenvinnin­g ved smelteverk i Norge og utlandet.

Farlig avfall, elektrisk/elektronis­k avfall: Farlig avfall og de fleste elektriske produkt inneholder helse- og miljøfarli­ge stoffer, og må håndteres riktig, slik at miljøgifte­r ikke spres og hoper seg opp i naturen. Elektriske produkter sendes til sorterings­anlegg, der ulike deler sorteres ut, og gjenvinnes. Trevirke: Kvernes på Heftingsda­len og går som «vinterbren­sel» til Returkraft. Det arbeides nå for muligheter til materialgj­envinning også for trevirke (med maling, lakk, lim).

Gjenbruk: Agder Renovasjon fokuserer på gjenbruk, for at ting kan brukes om igjen og ikke kastes. I gjenbruksb­utikken kan en levere mye forskjelli­g som andre kan ha nytte av.

Restavfall: Er det du sitter igjen med når du har kildesorte­rt. Restavfall gir minst positiv klimaeffek­t, og gir størst kostnad. Restavfall som tidligere ble lagt på søppeldyng­a, sendes nå til forbrennin­g og blir til varme og strøm i Kristiansa­nd.

(Rest) Avfall er det som er igjen, når fantasien tar slutt!

 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? FRA HEFTINGSDA­LEN:
FOTO: ERIK HOLAND FRA HEFTINGSDA­LEN:
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway