Agderposten

La kulturen få flomme fritt

- Frants Notevik Ellingsen, Tvedestran­d

Å ha et kreativt sted å gå til, høre musikk, spille musikk, treffe andre kulturelt interesser­te mennesker og vaere en del av det musikkmilj­øet som Munkehauge­n har; har vaert og er; står som en kraft i mitt liv. En kreativ kraft, et sted hvor man alltid er velkommen og hvor kulturen får flomme fritt.

Det stedet har i mitt liv betydd at jeg har fått bruke mine kreative sider som musiker og låtskriver; ikke minst som konsertste­d for inspirasjo­n og utfoldelse.

Arendal har et rikt kulturliv og har hatt det gjennom mange år. Noe av årsaken til at den strøm av kreativite­t som flommer i byen, skyldes at kommunen har lagt til rette gjennom bevisst satsing på både det etablerte og det uetablerte kulturlive­t over mange år og budsjetter. Munkehauge­ns tilbud skal nå raseres av effektivis­ering. Vi mister scenen hvor det har vaert lav terskel for alle mulige band og artister å komme. Det trengs et slik sted med en intimscene, bar og ikke minst øvingsrom og plass i samme huset hvor det tilrettele­gges for rytmisk musikk. Et sted også for de over 18 år uten for mange formalkrav. Selvsagt også er det mange under 18 som bruker stedet, men det unike er at det er plass til alle aldersgrup­per der.

Når du kommer inn på huset en hvilken som helst dag, så er det liv og røre. Husets brukere vrimler og du kan høre og se at folk er glade for å kunne vaere der og utøve eller høre musikk. Konsertste­d, øvingsloka­ler, kulturskol­en, tango, forum, et møtested kort og godt. Det meste skjer på dugnad av arrangemen­ter. De ansatte er med også, bidrar og veileder. Det foregår ikke en ubetydelig overføring av kulturkomp­etanse mellom de ansatte og de frivillige.

For min del har opplevelse­ne stått i kø gjennom år. Jeg nevner i fleng lokale artister og band. Konserten med Steinar Gregertsen hvor han full av kreft sto på scenen, fremførte sitt album. Fire måneder før han døde, ga han videre sine toner til oss. Underwing, et ungt og sultent band som nå i sommer sto på hovedscene­n på Canal Street, spilte sine første konserter på Munkehauge­n. Eller bandet Vorbid, som naermest har vokst opp på Munkehauge­n, vant bandkonkur­ransen på Wacken Festival i Tyskland og spilte der i fjor. Eller de andre band og artister som har sprunget ut av miljøet der. Lokale artister har stått på scenen og tatt steg videre. Musikkskol­ens rytmiske elever har konsert på scenen. Det er tilrettela­gt med profesjone­lt topp lydanlegg, scene og fasilitete­r som trengs for at både amatør og proff skal kunne stå på scenen. Det er hva huset står for, også store nasjonale navn har inntatt på scenen der mange ganger.

Jeg er med i Låtskriver­nettverket på Munkehauge­n. Vi samles en gang i måneden i konsertsal­en der. Det er et fellesskap hvor vi presentere­r våre låter for hverandre, fremfører og får kritikk og hjelp. Vi deltar på konserter og tilstelnin­ger i byen ellers og spiller en låt eller to. Kreativite­t og nye sanger kommer ut av dette. For min del var Munkehauge­n katalysato­ren som dro meg ut av huset og fikk meg til å tørre å tro på min egen kreativite­t, gjennom mennesker jeg møtte som tok meg på alvor. Jeg skal spille inn min første plate nå til høsten. Det hadde ikke skjedd uten at jeg kom til Munkehauge­n Kultursent­er for nesten ti år siden med noen låter i lomma.

Jeg bor ikke i Arendal, derimot i Tvedestran­d. Likevel bruker jeg Munkehauge­n aktivt og ofte. Også som inspirasjo­n for konsertste­det jeg er med og driver i min hjemby, Kulturklub­ben Scene. Det har vaert uvurderlig å ha tilgang til den kunnskap og erfaring som Munkehauge­ns ansatte innehar, når vi skal etablere oss som et konsertste­d på en plass hvor kulturlive­t ligger med brukket rygg utenom sommeren. Ole Johan Lillegaard og Geir Emanuelsen har vaert støttespil­lere for oss i alle år, vi har også samarbeide­t om booking av artister til våre respektive scener. Nå er Kulturklub­ben Scene inne i sin femte sesong, mye takket vaere støtte og råd fra Munkehauge­n. Det gir ringvirkni­nger, Munkehauge­n Kultursent­er.

Vi trenger Munkehauge­n, vi trenger det stedet for at kreativite­tens kraft skal få flomme. Stedet som kultursent­er er unikt, så verdifullt et mangfold springer ut fra det. Det ligger årevis med erfaring og gode opplevelse­r i det huset. Jeg vil oppfordre alle politikern­e i bystyret til å ikke bare lese om, men oppleve stedet og hva det betyr for Arendal. Bevar Munkehauge­n Kultursent­er. Styrk Munkehauge­n, fremfor å utradere det til fordel for et betydelig dårligere alternativ.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? TRENGER MUNKEHAUGE­N: Vi trenger Munkehauge­n for at kreativite­tens kraft skal få flomme, skriver Frants Notevik Ellingsen. Bildet er av Vorbid i 2016, bandet som naermest har vokst opp på Munkehauge­n.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN TRENGER MUNKEHAUGE­N: Vi trenger Munkehauge­n for at kreativite­tens kraft skal få flomme, skriver Frants Notevik Ellingsen. Bildet er av Vorbid i 2016, bandet som naermest har vokst opp på Munkehauge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway