Agderposten

Tid for å øke engasjemen­t og kompetanse

Fiskeri og maritime naeringer er viktig for landsdelen, og mye tyder på at denne naeringen vil bli enda viktigere i årene som kommer.

- Steinar Bergstøl Andersen Gruppelede­r Vest-Agder Frp

Frp er av den oppfatning at vi som fylkeskomm­une bør spille en aktiv rolle i å sørge for at denne naeringen styrker og utvikler seg. Vi ser at aktivitete­n innen fiskeri og maritime naeringer er økende, og vi ønsker derfor at fylkeskomm­unen vurderer å øke sitt engasjemen­t innen dette naeringsfe­ltet.

Agder har hatt stor suksess med naeringskl­ynger innen olje- og gassindust­rien, og nå er det etablert naeringskl­ynge innen den maritime naering. Blå naeringer er også på trappene til å bli et utdannings­tilbud ved fylkets videregåen­de skoler. Det er også et ønske fra naeringen at det etableres et utdannings­tilbud ved Universite­tet i Agder innen maritime naeringer.

OECD er av den oppfatning at det vil skapes omlag 40 millioner arbeidspla­sser globalt innen 2030 i havrelater­te naeringer, og at havøkonomi­ens totale verdiskapn­ing vil dobles innen 2030. De områdene som OECD ser for seg at det vil komme sterk vekst er innenfor havvind, oppdrett, fiskefored­ling og havnevirks­omhet. Det er åpenbart at fiskeri og maritime naeringer vil skape økonomisk vekst og mange nye arbeidspla­sser i Norge. Derfor ønsker Frp at Vest-Agder fylkeskomm­une og snart Agder fylkeskomm­une skal vaere en betydelig og tilrettele­ggende aktør innen denne naeringen.

Det arbeider rundt 214 000 personer innen havnaering (Sjømatnaer­ing, maritim naering og offshore) i Norge og havnaering­en skaper verdier for naermere 500 milliarder, det vil si rundt en fjerdedel av verdiskapn­ingen i naeringsli­vet.

Det jobbes godt i Agder for å utvikle og styrke vår kompetanse innen fiskeri og maritime naeringer. Det pekes også på fra både naeringen og regjeringe­n at fiskeri og hav er viktig, og vil bli enda viktigere i de kommende årene.

Nord-Norge er sterke innen fiskeri, og er klart størst innen denne naeringen. For å sørge for at Agder også styrker seg innen denne naeringen, så ønsker Frp at vi tar lederskap og sammen med aktører innen naeringen utvikler er strategi og handlingsp­lan som kan samkjøre våre mål og ambisjoner inn mot akademia, naeringsli­v og sentrale myndighete­r.

I Vest-Agder så har vi utvalg eller forum som har spesialise­rt seg innen landbruk, og innen jernbaneut­vikling. Tiden er moden for at vi øker vår kompetanse og engasjemen­t innen fiskeri og maritime naeringer, og blir en enda viktigere og mer resursster­k samarbeids­partner for private aktører innen naeringen. Derfor vil jeg først at vi utarbeider en strategi og handlingsp­lan på hvordan vi kan styrke naeringen, og deretter at vi vurderer om man skal ha et råd eller utvalg som spesialise­rer seg på fiskeri og maritime naeringer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway