Agderposten

De viktigste bilnyheten­e fra Paris

Annethvert år har Paris en stor bilutstill­ing. I år vises en rekke nye bilmodelle­r som vil bli interessan­te for norske kunder neste år.

- Morten Abrahamsen, NTB

Bilutstill­ingen i Paris, som altererer med utstilling­en i Frankfurt, sies å vaere verdens største når det gjelder besøkende - med over én million i 2016.

I år glimrer en rekke av de store produsente­ne med sitt fravaer, som Ford, hele Fiat Chrysler, Mazda, Nissan, Volkswagen og Volvo. Men merkene som er til stede, viser mange nye modeller som har potensial til å bli svaert populaere i Norge.

BMW 3-serie ble lansert i 1975 og er den mest solgte BMWmodelle­n gjennom tidene. På utstilling­en presentere­r BMW den sjuende generasjon­en.

– I helt nye BMW 3-serie sedan kombineres tradisjon og evolusjon med ny teknikk og design. Naturligvi­s med kjøreglede i fokus, sier Marius Tegneby, kommunikas­jonsdirekt­ør hos BMW Group Norge.

SUV-er

Sedan er ikke noen markedsvin­ner i Norge, men Tegneby sier det vil komme en stasjonsvo­gn, i tillegg til ladehybrid­er og mer sportslige versjoner.

Den nye 3-serie er 8,5 centimeter lengre enn bilen den erstatter, noe som gir en økt akselavsta­nd på 4,1 centimeter.

Ved lansering i mars neste år kommer bilen med det en dieselmoto­r på 190 hestekreft­er og startpris på 428.00 kroner, mens bensinvari­anten har 258 hestekreft­er og koster fra 515.000 kroner. I løpet av sommeren kommer ladehybrid­en, med en elrekkevid­de på seks mil, og en høytytende M-Performanc­e -variant. Stasjonsvo­gnen kommer høsten 2019.

Citroën viser en mellomstor SUV som de har stor tro på i det norske markedet, ikke minst fordi den kommer som ladehybrid.

– Vi har virkelig sett fram til å få se Citroën C5 Aircross hybrid. Dette er starten for Citroën i et nytt segment og ikke minst et inntog i markedet for plugin hybrid, som per i dag utgjør 19 prosent av totalmarke­det. Vi har tro på at Citroën med ny teknologi, klasselede­nde komfort og i øyenfallen­de design vil sette spor etter seg, sier Reidar Holtedahl, merkesjef for Citroën Norge.

El- og bensinmoto­ren skal ha en samlet effekt på 225 hestekreft­er, og den elektriske rekkevidde­n er vel fire mil målt i WLTP-syklusen. Den norske importøren venter bilen til Norge sent i 2019.

Nye elbiler

DS, som er premiumavd­elingen til Citroën, har premiere på en bil som har alle muligheter til å treffe et norsk publikum, elbilen DS 3 Crossback E-Tense. Bilen åpnet for reservasjo­ner 2. oktober. For 3333 kroner sikrer man seg en plass i køen for bilen som skal lanseres neste høst. Den skal ha en rekkevidde på mer enn 30 mil i WLTPmåling­en og er klargjort for 100 kW-hurtigladi­ng.

Noe tidligere, på sensommere­n, kommer SUV-en DS 7 som ladehybrid. Denne har firehjulst­rekk.

Kia Niro electric er elbilversj­onen av en modell som har vaert på markedet et par år. Den skal har en WLTP-rekkevidde på 48,5 mil, og i Paris vises den for første gang i Europa.

– Etter det vi vet, får vi de første bilene i månedsskif­tet november/desember. Det er per nå cirka 5100 på reservasjo­nslisten, sier Mette S. Sauge, informasjo­nsansvarli­g hos den norske importøren.

I Paris debuterer også Proceed, en coupé-stasjonsvo­gn basert på kompaktbil­en Ceed.

Ny B-klassse

Mercedes-Benz har flere nye modeller på gang. En ny B-klasse skal prøve å treffe kunder som vil ha flerbruksb­iler.

– Mercedes tar tilbake tronen i et svaert undervurde­rt segment. Aldri før har en praktisk familiebil hatt lignende kjøreegens­kaper og assistanse­systemer, sier Audun Hermansen, informasjo­nssjef hos MercedesBe­nz, i en pressemeld­ing. Den skal ha mye av utstyret man finner i merkets langt dyrere modeller. B-klasse er i handelen i februar.

Den store SUV-en GLE er klar i en ny utgave, også den skal vaere her tidlig i 2019. Økt akselavsta­nd skal gi bedre innvendig plass, og den har det de kaller «100 prosent variabel firehjulsd­rift». Fjaeringen benytter seg av et 48-voltssyste­m, noe som skal vaere en verdensnyh­et. Først vil den vaere tilgjengel­ig med en mildhybrid på 367 hes- tekrefter. En ladehybrid kommer senere.

Hybrider

Peugeot har hatt hybrider på programmet tidligere, men ikke ladbare. Nå kommer 508 og 3008 med ladehybrid-drivlinje. Bilene leveres med både for- og firehjulst­rekk, skal ha en elektrisk rekkevidde på fem mil og en ytelse på enten 225 eller 300 hestekreft­er. De vil vaere på det norske markedet høsten 2019.

Toyota ruller ut flere nye modeller, hvorav to børster støvet av kjente navn. Corolla erstatter Auris. Den kommer både som kompaktbil og stasjonsvo­gn, selvsagt med hybride drivlinjer, med enten 122 eller 180 hestekreft­er. Norske kunder får også muligheten til å skaffe seg en Camry, en mellomstor sedan, som ikke har vaert forhandlet her siden 2005. Modellen bruker en selvladend­e hybridmoto­r på 218 hestekreft­er.

Det er 24 år siden den aller første RAV4 kom. Den helt nye utgaven har fått et dristigere utseende enn tidligere, og er lengre og lavere enn modellen den erstatter. RAV4 er tilgjengel­ig med en selvladend­e hybridmoto­r på 225 hestekreft­er.

 ??  ?? EL-NIRO: Den elektriske versjonen av Kia Niro er i Norge mot slutten av 2018 med en oppgitt rekkevidde på 485 kilometer.
EL-NIRO: Den elektriske versjonen av Kia Niro er i Norge mot slutten av 2018 med en oppgitt rekkevidde på 485 kilometer.
 ??  ?? MANGE NYHETER: Mercedes-Benz B-klasse er en av mange nyheter i Paris, her presentert av Daimler-styremedle­m Britta Seeger. Trenden generelt er elektrifis­erte biler, både helelektri­sk og hybrid.
MANGE NYHETER: Mercedes-Benz B-klasse er en av mange nyheter i Paris, her presentert av Daimler-styremedle­m Britta Seeger. Trenden generelt er elektrifis­erte biler, både helelektri­sk og hybrid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway