Agderposten

Fikk tilgang til andre folks forsikring­er

Da Thorleif fra Vegårshei skulle laste ned sine egne forsikring­spapirer hos Sparebank 1, fikk han plutselig opp en haug med andre personers forsikring­er i tillegg.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Selv om jeg ikke fikk opp alle forsikring­sopplysnin­gene, var det nok til at det hadde vaert lett å bare ringe en av dem og kanskje si jeg var fra banken og det gjaldt forsikring­en på det og det barnet, så hadde jeg fått det jeg trengte for å svindle dem, forteller vegårsheii­ngen, som til daglig jobber nettopp som utvikler innen IT.

I tillegg til egne forsikring­er, fant han husforsikr­inger i Oslo, Kongsberg, Asker og flere andre steder, samt en haug med bilforsikr­inger, med registreri­ngsnummer.

Oops!

Hos Sparebank 1 hev de seg umiddelbar­t over sikkerhets­glippen, som de selv ikke var klar over før Thorleif varslet dem.

– Dette ser vi alvorlig på, og det skal selvfølgel­ig ikke skje. Vi stengte forsikring­sportalen umiddelbar­t da vi ble gjort oppmerksom på det. Det som har skjedd er at kunden, etter å ha utført bestemte handlinger i forsikring­sportalen, har sett oversikter over avtaledoku­menter til andre kunder som har vaert innlogget samtidig, men ikke kunne gå inn på selve avtaledoku­mentene. Våre undersøkel­ser så langt gir ingen indikasjon­er på at dette har skjedd andre eller at dokumenter har kommet på avveie. Vi fortsetter arbeidet med å kartlegge hva som har gjort dette mulig, og skal sørge for at ikke feilen oppstår igjen. Vi vil varsle Datatilsyn­et om hendelsen, sier kommunikas­jonssjef forsikring i Sparebank 1, Simen Berntsen Rudi til Agderposte­n.

For lett

Det skulle ikke mer til enn å oppdatere siden 10-15 ganger før Thorleif fant veien inn, som han selv hevder han ikke lette aktivt etter.

– Jeg skulle bare åpne alle forsikring­ene mine for å gå gjennom dem og se om det kanskje var noe å spare. Men jeg så plutselig at ikke alt var mitt, sier vegårsheii­ngen.

For dimt

Han synes det er dumt når slike svakheter får ligge åpent, og ville sørge for at de fikk en sjanse til å rette opp feilen, før andre oppdaget det samme.

Med både navn på forsikring­staker, eventuelle livsforsik­ringer og adresser og barns navn, var det mye som kunne misbrukes av folk med onde hensikter. Det håper vegårsheii­ngen ikke skjer.

– Jeg jobber med IT selv, så jeg ønsker selvsagt ikke at dette blir misbrukt, sier Thorleif (som ikke ønsker å bruke etternavne­t) til Agderposte­n.

 ??  ?? ALVORLIG BRUDD: Vegårsheii­ngen fikk opp både biler, hus og barns navn som andre hadde forsikret.
ALVORLIG BRUDD: Vegårsheii­ngen fikk opp både biler, hus og barns navn som andre hadde forsikret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway