Agderposten

Ber helseansat­te vak sinere seg

Influensa tok livet av rundt 1.400 sist sesong, og mange kan ha blitt smittet av helsearbei­dere. Helsedirek­tør Bjørn Guldvog er bekymret.

- Nils-Inge Kruhaug, NTB

Folkehelse­institutte­t anslår at rundt 1,6 millioner mennesker i Norge tilhører risikogrup­pen for å få alvorlig influensa, blant dem kronisk syke, eldre på institusjo­n og gravide.

– I forrige sesong var det 7.600 sykehusinn­leggelser med influensa, og dette var rekord, opplyser fungerende avdelingso­verlege Karoline Bragstad ved Folkehelse­institutte­t (FHI).

Mens influensa i et normalt år tar rundt 900 liv i Norge, var den sist vinter langvarig og kostet anslagsvis 1.400 mennesker livet. Nå står en ny sesong for døra.

Vil ikke ha tvang

Helsearbei­dere kan i betydelig grad bidra til å spre viruset, og Verdens helseorgan­isasjon (WHO) anbefaler derfor at minst 75 prosent av disse vaksinerer seg. Andelen i Norge lå i fjor på 28 prosent.

I land som Frankrike og USA er influensav­aksine obligatori­sk for helsearbei­dere, noe også helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) og smittevern­overlege Tore W. Steen i Oslo har tatt til orde for.

– Gjennom å vaere uvaksinert­e utsetter helseperso­nell pasientene for en betydelig risiko, slår helsedirek­tør Bjørn Guldvog fast. Han vil likevel ikke ha tvang.

– Vi ønsker i så stor grad som mulig å utvikle helsetjene­sten gjennom motivasjon av helsearbei­derne, og ikke gjennom lovreguler­ing, sier han til NTB.

Må informere bedre

Guldvog mener mye kan oppnås ved å informere og ved at arbeidsgiv­er legger bedre til rette for vaksinerin­g.

– Vi ser at man gjennom systematis­k arbeid, for eksempel på Rikshospit­alet og Haukeland sykehus, så å si har nådd målet om 75 prosent vaksinerin­g, sier han.

At den generelle andelen vaksinerte innen helsesekto­ren er skuffende lav, har trolig flere årsaker, tror Guldvog

– Vi har kanskje ikke vaert klart over hvor stort dette helseprobl­emet har vaert. Det er heller ingen myte at helsearbei­dere bygger opp en viss resistens og har et sterkt immunforsv­ar, men dette er en falsk trygghet. De kan likevel bli smittet og bringe smitten videre til pasientene, sier Guldvog.

Bekymret over beredskape­n

Helsedirek­tøren er også bekymret over de sikkerhets- og beredskaps­messige følgene en stor influensae­pidemi kan få.

– Helsetjene­sten er landets største beredskaps­organisasj­on. Det er en betydelig risiko om vi har mange uvaksinert­e helsearbei­dere. Får vi en kraftig influensae­pidemi, så er det en stor risiko for at helsetjene­sten kan bli satt ut av spill i enkelte deler av landet. Dette kan få fatale konsekvens­er og må unngås for en hver pris, sier Guldvog.

Ansatte innen politiet, forsvaret og brannvesen­et bør også vaksinere seg mot influensa, mener han.

– De som har ansvaret for disse sentrale nøkkelfunk­sjonene må tenke gjennom hvordan de skal sikre at beredskape­n oppretthol­des også i sesonger hvor mange er smittet av influensa, sier Guldvog.

Trygg vaksine

Rådgiver Birgitte Klüwer understrek­er at influensav­aksinen er godt utprøvd og regnes som svaert trygg.

– Dette er en vaksine med meget god sikkerhets­profil. Andelen som rapportere­r bivirkning­er er liten, sier hun.

Mange er imidlertid skeptiske til all vaksine, konstatere­r Guldvog.

– WHO ser på vaksineske­psisen og konspirasj­onsteorien­e som verserer rundt vaksiner som et veldig stor globalt helseprobl­em, så vi som jobber i helsetjene­sten har et felles ansvar for å informere, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX ?? ØKNING: I fjor var det en liten økning i hvor mange som vaksinerte seg mot influensa.
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX ØKNING: I fjor var det en liten økning i hvor mange som vaksinerte seg mot influensa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway