Agderposten

Har ventet ett år på å få ny fastlege

Linda Kukula (25) i Grimstad ville bytte fastlege. Ett år etter at hun satte seg på venteliste, er hun fortsatt nummer 27 på venteliste­n. – Det kan ta 6-7 år før jeg får plass, sier hun og ser over mot nabokommun­en som har masse ledig plass.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Linda Kukula (25) har ventet ett år på å få byttet fastlege i Grimstad – og frykter at hun må vente seks år til, før ny lege er på plass.

Linda Kukula har hatt en fastlege i flere år, men var ikke fornøyd og ville gjerne ha en annen. Etter råd fra venner, gikk hun inn på Helfo for å bytte fastlege.

– Det eneste kriteriet jeg har, er at jeg gjerne vil ha en kvinnelig lege. Den kvinnelige legen med kortest venteliste i Grimstad, har 20 personer på venteliste, forteller Kukula.

Den legen hun gjerne vil ha fordi venner har sagt de er veldig fornøyd med henne, hadde 30 personer på venteliste da hun satte seg på listen i fjor. – Etter ett år er jeg nummer 27 av 89 i køen, forteller hun.

Må vente mange år

Kukula har regnet ut at hun kanskje kan få ny fastlege om 6–7 år, dersom venteliste­ne fortsetter å øke.

– Det er godt jeg ikke er alvorlig syk, sier hun.

Etter å ha sjekket, har hun funnet ut at hun ikke trenger å ha en fastlege i hjemkommun­en.

– Siden jeg ikke må ha fastlege i Grimstad, finner jeg en i Lillesand, sier hun.

1024 personer står på liste hos de 20 fastlegene i Grimstad kommune. Til sammen har de 22.920 pasienter og altså ingen ledige plasser.

Ingen venteliste i Lillesand

I Lillesand er det 11 fastleger, 8 av dem har ikke venteliste. Til sammen kan de ta imot 11.700 pasienter og har 1.291 ledige plasser.

I Lillesand har fastlegene et makstall på 1.000 pasienter på listene, slik er det ikke i Grimstad.

– Dessverre, vi har ingen ledig fastlege i Grimstad. Jeg sa ifra til politikern­e før 2018-budsjettet om at vi er nødt til å ha en ny fastlegest­illing, men kommunesty­ret vedtok å opprette en ny stilling først i

2019. Da kommer det en til, forsikrer kommuneove­rlege Vegard Vige.

Har ikke plass

Han forteller at vanligvis kan en kommune opprette en fastlegehj­emmel i privat praksis. Problemet i Grimstad er at alle fastlegeko­ntorene har brukt opp all plass, slik at ingen har mulighet for å ta inn en ny.

– Det er vanskelig å starte opp alene. Derfor er Grimstad i den ulykkelige situasjon, forklarer Vige.

Han lover at det vil komme en ny fastlege på Brannstasj­onen legesenter relativt raskt neste år.

Kan ha fastlege hvor som helst

– I mellomtide­n kan du velge en fastlege hvor som helst i landet. Kommunens plikt er å sørge for at alle innbyggere har et tilbud om fastlege, Men du kan velge den legen hvor som helst i landet. Men folk flest vil gjerne ha en lege i naerheten av der de bor, sier Vige.

Han forsikrer at øyeblikkel­ig hjelp blir ivaretatt.

– Men alle trenger en fastlege som kan følge opp helsen din, legger han til.

 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ??
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD
 ??  ?? GIR OPP: Linda Kukula (25) fra Grimstad gir opp å få fastlege i hjembyen etter å ha stått på venteliste i ett år og kun rykket
GIR OPP: Linda Kukula (25) fra Grimstad gir opp å få fastlege i hjembyen etter å ha stått på venteliste i ett år og kun rykket
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway