Agderposten

Al Gore blir hovedtaler

Tidligere fredsprisv­inner og visepresid­ent i USA, Al Gore, kommer til Oslo i desember som hovedtaler under årets Nobel Peace Price Forum.

-

Gore skal holde talen 11. desember i Universite­tets aula i Oslo, dagen etter at årets fredspris tildeles den kongolesis­ke legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad.

Temaet under årets fredsprisf­orum er hvordan klimakrise­n skal løses, og noen av verdens ledende forskere og klimaekspe­rter vil vaere til stede. Målet er å involvere publikum i kampen mot en av de største truslene mot fred og utvikling i verden i dag.

Al Gore ble sammen med FNs klimapanel (IPCC) tildelt fredsprise­n i 2007. Samme dag som vinnerne av årets fredspris ble kunngjort, leverte FNs klimapanel en rapport som viser hvordan en global temperatur­økning på to grader vil få katastrofa­le konsekvens­er sammenlign­et med en økning på 1,5 grader. Forskjelle­n vil kunne bety at havnivået stiger 10 centimeter, stor issmelting i Arktis og at 99 prosent av jordens korallrev dør. (NTB) ▶ – Dagen på Oslo Børs vil nok ende ganske rødt, sier seniorstra­teg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea.

Etter noen få minutters handel torsdag morgen hadde Oslo Børs falt med 3,64 prosent. Videre utover dagen har fallet ligget på rundt tre prosent. Det kommer etter at børsene i Asia og USA falt kraftig onsdag og torsdag.

Sigrid Wilter Slørstad er klar på at fallet på børsen kan ende i en korreksjon.

– Det kan komme til å falle videre utover uken til en nedgang på mer enn 10 prosent, sier hun.

Kommunikas­jonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs sier at det er sjelden at man ser et så stort kursfall.

– Vi må helt tilbake til 2016 for å finne en dag med et så stort fall, sier han.

Kraftig oppgang i år

Det brede fallet på verdens børser kommer etter kraftig oppgang hittil i år. Siden januar har Oslo Børs steget med over ni prosent og satt en rekke rekorder, anført av en høyere oljepris.

– Hittil i år er Oslo Børs en av verdens sterkeste, og det er ikke unaturlig at det kommer en nedtur etter en periode med så lang oppgang. Vi blir litt bortskjemt­e med så få regnvaersd­ager, sier Aase.

Sigrid Wilter Slørstad mener at det ikke er noe ved norsk økonomi som gjør at Oslo Børs nå faller. Hun tror også at børsene i Norge og internasjo­nalt opp skal opp i løpet av den neste måneden.

Seniorstra­tegen i Nordea trekker fram handelskri­gen mellom USA og Kina og heving av renten i USA som årsaker til at børsene nå faller.

– Den amerikansk­e sentralban­ken hevet renten igjen i slutten av september. Samtidig har det kommet sterke indikatore­r som fyrer opp under en overopphet­ing av amerikansk økonomi, og det kan føre med seg enda høyere renter. Det kan ramme aksjemarke­det fordi selskapene­s gjeldsbyrd­e blir hardere, og dermed også inntjening­en, sier Slørstad.

Hun understrek­er også at markedet ofte blir mer volatilt etter lange perioder med oppgang.

– Det har nesten ikke vaert svingninge­r den siste tiden, så det er ikke unormalt at investorer ønsker å ta profitt etter en slik stigning.

Kan få kraftig fall neste høst

Sjefstrate­g Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets tror at aksjemarke­det går noen urolige uker i møte, med opp- og nedturer.

– Markedet er dyrt, og det er ikke unaturlig med korreksjon­er. Denne korreksjon­en vil nok gi seg i løpet av et par uker, men det er en risiko for at dette er begynnelse­n på et langt børsfall, sier han, og fortsetter:

– Vi skal nok se nye høyder på børsen igjen. Det er likevel ikke så mye oppside igjen å ta av, men ganske stor nedside. Selv om nedgangen gir seg snart i denne omgang, kan dette vaere den siste korreksjon­en før et stort fall. Neste høst kan det bli ordentlig urolig.

Anders R. Christense­n, NTB

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway