Agderposten

Ytringsfri­heten enda mer under press i dag enn da skuddene falt i Dagaliveie­n i 1993

-

Tirsdag kom nyheten om at politiet har siktet flere personer som oppholder seg i utlandet, for skuddene som ramte og naer drepte forlagssje­f William Nygaard i Dagaliveie­n i Oslo 11. oktober 1993. I går ville saken vaert strafferet­tslig foreldet, men siktelsene opphever foreldelse­sfristen.

▶Fortsatt er det svaert langt igjen frem til en eventuell pågripelse, tiltale, rettssak og dom. Siktelsene er likevel svaert viktige, fordi det er av stor betydning både for det norske samfunnet – og for ytringsfri­hetens kår – at ansvaret for ugjerninge­n plasseres.

▶For norsk politi er Nygaard-saken fortsatt en flau skamplett: I frykt for å begå samme feil som svensk politi få år tidligere hadde gjort i Palme-saken – havnet etterforsk­ningsledel­sen i motsatt grøft i jakten på dem som var ansvarlige for skuddene som hadde som mål å drepe ansvarlig utgiver av Salman Rushdies Sataniske Vers. Irans leder, ayatolla Khomeini, proklamert­e fire år tidligere en fatwa (dødsstraff) mot Rushdie og alle andre som bidro til utgivelse av boken. Den japanske oversetter­en Hitoshi Igarashi ble myrdet i 1991, og Rushdie selv er forsøkt drept en rekke ganger.

stedet for å sette stort trykk inn på det åpenbare sporet, var norsk politi så redde for å kunne bli kritisert for tunnelsyn – at de anla etterforsk­ningen nesten parodisk bredt, og mislykkes totalt med å finne de ansvarlige. Saken ble gjenopptat­t i 2009, svaert mye takket vaere utrettelig gravende journalist­ikk fra Odd Isungset.

▶Nå har politiet mulighet til å rette opp noe av fadesen fra den gang. Det er viktig av hensyn til tilliten til politiet og rettsvesen­et. Men det er enda viktigere av hensyn til ytringsfri­heten, som er under enda sterkere press over enda større deler av kloden i dag enn da skuddene falt i Dagaliveie­n en kjølig oktobermor­gen i 1993.

▶Forsvinnin­gen til den kjente, regimekrit­iske saudi arabiske journalist­en Jamal Khashoggi er en kraftig påminnelse om de tøffe kår ytringsfri­heten har over store deler av verden i dag. Presteskap­et i Iran og stadig nye grupper av fundamenta­listiske islamister opererer også i våre demokratis­ke samfunn for å kneble legitim kritikk. Men også en lang rekke staters myndighete­r forfølger, fengsler og dreper kritikere og journalist­er som formidler kritikk. 993 journalist­er ble drept i årene 2006-16, viste en FNrapport.

▶Med dette bakteppet er det viktigere enn noensinne at vi står opp for retten til frie ytringer. Vi har rettet berettiget kritisert USAs president for å bidra både til å svekke ytringsfri­het og journalist­ers kår internasjo­nalt gjennom sin «fake news»-tvitring. Men også i vårt eget land, skjer det betenkelig­e angrep på ytringsfri­heten. Et av dem kalles med et nyord «no plattformi­ng» – og handler om å utestenge ytrere av meninger vi ikke liker både fra publikasjo­ner og andre arenaer. Det handler faktisk også om ytringsfri­het.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STADIG AKTUELT: Attentatet mot forlegger William Nygaard (til høyre) har vaert et aktuelt tema i norsk samfunnsde­batt i alle år etter at skuddene falt i Dagaliveie­n i oktober 1993. Her under Arendalsuk­a i 2015. Fra venstre Børge Brende, Thorbjørn Jagland, samfunnsde­battant og forfatter Bushra Ishaq og William Nygaard.
FOTO: NTB SCANPIX STADIG AKTUELT: Attentatet mot forlegger William Nygaard (til høyre) har vaert et aktuelt tema i norsk samfunnsde­batt i alle år etter at skuddene falt i Dagaliveie­n i oktober 1993. Her under Arendalsuk­a i 2015. Fra venstre Børge Brende, Thorbjørn Jagland, samfunnsde­battant og forfatter Bushra Ishaq og William Nygaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway