Agderposten

TVEDESTRAN­D: Dialektfor­skning på Vestre Sandøya

På Sandøya, som på så mange andre steder i landet vårt, er den opprinneli­ge dialekten i ferd med å forsvinne og erstattes av et mer normaliser­t talespråk.

- Artikkel publisert av Sonja May Amundsen, Sandøya historiela­g via Sideblikk på nett

Dette ga Unni Eriksen, med slektsrøtt­er på øya, ideen om å få dokumenter­t det som ennå er levende av dialekten. Sommeren 2017 tok hun kontakt med professor emeritus i nordisk språkviten­skap ved Universite­tet i Bergen, Gjert Kristoffer­sen, som er oppvokst i Arendal og Sandøya Historiela­g.

Førstnevnt­e sa seg villig til å stille på øya med opptaksuts­tyr og å forske videre på opptakene.

Historiela­get, på sin side, måtte finne ti frivillige som var vokst opp på øya, og som fortsatt hadde en stor grad av dialekten intakt.

Dette lyktes over all forventnin­g!

Og i september 2017, på Linns kafé med kaffe og munker, ble det gjort opptak av fem dialoger, der deltakerne selv valgte samtaleemn­er.

Nyttige opplysning­er om andre forhold, som kan ha påvirket deltakeren­s språkutvik­ling, ble også registrert, som foreldre, ektefelle, arbeidsste­d, opphold og omgangskre­ts utenfor distriktet.

Historiela­get har også levert Gjert Kristoffer­sen artikler om dialekten og leter etter gamle intervjuop­ptak, for eksempel gjort av NRK. Dersom noen har tips om slike opptak, ta kontakt med oss.

Nå er fjorårets opptak, i anonymiser­t form, blitt en del av Universite­tet i Bergens arkivmater­iale og kan brukes til forskning. Derfor har vi invitert Gjert Kristoffer­sen tilbake til Sandøya for å gi oss et innblikk i hva han til nå har funnet interessan­t i opptakene.

 ??  ??
 ??  ?? SPRÅKINTER­ESSERTE: Steinar Thorsen (t.v.) og Gjert Kristoffer­sen.
SPRÅKINTER­ESSERTE: Steinar Thorsen (t.v.) og Gjert Kristoffer­sen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway