Agderposten

Da avstanden til Høyre var størst, gjorde partiet det best

Det politiske Norge er satt på vent mens KrF forbereder seg på et ekstraordi­naert landsmøte der partiets vei framover skal pekes ut.

- Nils-Petter Enstad, Forfatter og tidligere informasjo­nssjef i KrF

Iden forbindels­e kan det vaere nyttig å se hvordan partiets vei fram til nå har vaert, og hvor den går akkurat nå. Jeg tror det følgende vil bekrefte at dette stort sett var en vei som ble til mens man gikk.

Da Nils Lavik ble valgt inn på Stortinget i 1933 som KrFs første representa­nt der, sluttet ikke han seg til noen «blokk» på Løvebakken, i den grad slike i det hele tatt fantes. I mange saker stemte han sammen med Arbeiderpa­rtiet, i andre med Venstre, som var hans tidligere parti, eller Bondeparti­et. Det samme var tilfellet da Hans Svarstad ble valgt inn i 1936, og KrFs gruppe ble fordoblet. I mange saker stemte da også de to KrFreprese­ntantene ulikt.

Ved valget i 1945 fikk KrF valgt inn åtte representa­nter. Ved det samme valget fikk Arbeiderpa­rtiet rent flertall, i tillegg til at Kommunistp­artiet fikk valgt inn en stor gruppe. Med rent flertall hadde ikke regjerings­partiet noe påtrengend­e behov for å samarbeide til noen kant; ble man enige internt i partiet, hadde man flertall. I tillegg var norsk politikk i disse årene relativt konsensusp­reget, ikke minst i forsvars- og utenrikspo­litikken. I den grad det var noen opposisjon i disse sakene, befant den seg innad i regjerings­partiet, saerlig etter at Kommunistp­artiet i praksis var ute av bildet etter valget i 1949. Riktignok fikk partiet tre mandater i 1953 og ett i 1957, men det blir det ikke mye opposisjon­spolitikk av det.

Opposisjon­en i Stortinget besto dermed av de fire partiene Høyre, Venstre, KrF og Bondeparti­et (fra 1959: Senterpart­iet). Ikke minst John Lyng var en varm talsmann for at disse partiene skulle opptre mest mulig samlet, og hadde en kongstanke om «borgerlig samling». Det var i Høyre begrepet «borgerlig» oppsto og ble brukt, egentlig til stor irritasjon for de andre tre. Så sent som sommeren 1963, midt under arbeidet med å etablere Lyng-regjeringe­n, skrev Egil Aarvik, stortingsr­epresentan­t for Oslo KrF og redaktør i partiavisa «Folkets Framtid» en lederartik­kel med overskrift­en «Borgerlig?». Her karakteris­erte ordet som «et sjargongut­trykk i det politiske språk», og skrev: «Det brukes i fleng. Men ingen har gitt noen fyldestgjø­rende eller entydig definisjon av begrepet. (…) Ordet «borgerlig» er i beste fall en meningsløs, i verste fall en tvetydig betegnelse som bare virker forvirrend­e». Ordet ble da heller ikke brukt i Lyng-regjeringe­ns tiltredels­eserklaeri­ng. I stedet brukte man begreper som «kristne grunnverdi­er, (…) kulturelle og nasjonale tradisjone­r og våre demokratis­ke institusjo­ner».

Med dannelsen av Lyng-regjeringe­n, og to år senere Borten-regjeringe­n, var KrF mer eller mindre frivillig ført inn i en politisk fold som kalte seg selv «borgerlig». Med et stort og til tider nokså arrogant Arbeiderpa­rti, måtte de andre partiene finne sammen for i det hele tatt å få innflytels­e. Dette samarbeide­t var like mye en dyd av nødvendigh­et som et uttrykk for noen politisk harmoni eller idyll. Samtidig er det et faktum at disse fire partiene lenge sto for mange av de samme verdipolit­iske standpunkt­ene, eksempelvi­s når det gjaldt abort. Men fra omkring 1980 begynte dette å forvitre etter at først Høyre og så Sp «fristilte» seg i bl.a. abortspørs­målet.

Likevel har ordet «borgerlig» fremdeles en høy status i partiet Høyres retorikk, men den «fyldestgjø­rende eller entydig(e) definisjon av begrepet» som Egil Aarvik etterlyste for 55 år siden, har man ennå ikke sett noe til.

Med boka «Det tredje alternativ» fra 1994 slo davaerende partileder Kjell Magne Bondevik til lyd for at man skulle bruke betegnelse­n «kristendem­okratiet» om KrFs politikk og ideologi. Dette har senere fått festet seg mer og mer.

Siden 1963 har KrF vaert i regjering i 19 år i alt i sju forskjelli­ge regjeringe­r. I fem av disse årene var ikke Høyre med (Korvald-regjeringe­n og sentrumsre­gjeringen). Noen «bred borgerlig» regjering har ikke landet hatt siden 1971, da Borten-regjeringe­n gikk av. Ser vi på KrFs valgresult­ater, var det i de periodene avstanden til Høyre var størst at partiet gjorde det best. Av KrFs partileder­e var det bare Kåre Kristianse­n som man kan si «brant» for at KrF og Høyre skulle finne sammen i flest mulige saker. Hva man ellers måtte mene om ham som leder: Noen glanstid var ikke hans lederperio­der når det gjaldt oppslutnin­g.

Et annet ord som også brukes en del om de «borgerlige» partiene, er «ikke-sosialisti­ske». Det er vanskelig å se at et slikt garpe-begrep er noe lettere å fylle med et fornuftig innhold. Man kan ikke definere et ideologisk ståsted ut fra hva det ikke er. Det blir som å si om en nordmann at han er en «ikke-svenske».

KrF er med andre ord verken et «borgerlig» eller et «ikke-sosialisti­sk» parti. Det er et kristendem­okratisk parti, med en kristendem­okratisk ideologi.

Insisterer man likevel på å bruke negasjoner, kan også Arbeiderpa­rtiet, slik det framstår i dag, langt på vei karakteris­eres som et «ikke-sosialisti­sk» parti. Dette som en overgang til det ideologisk­e begrepet Arbeiderpa­rtiets egne politikere i stadig større grad bruker om sin egen politikk og ideologi: Sosialdemo­kratisk.

Legger man den kristendem­okratiske ideologien og den sosialdemo­kratiske ved siden av hverandre, er det lett å se at her er det mange berøringsp­unkter, og det er langt flere mellom dem enn mellom kristendem­okratiet og den liberalism­en, enten denne er ideologisk begrunnet eller ei, som preger de tre partiene som pr. dags dato sitter i regjering.Det er det kartet man bør gå etter ved veivalget videre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway