Agderposten

Han innrømmer at omsorgsvar­sel ikke ble fulgt opp

I varslingss­aken om uholdbare forhold i hjemmesyke­pleien, saerlig knyttet til Margaretes­tiftelsen, innrømmer rådmannen at varselet var berettiget og at ledelsen har feilet på flere områder. Nå ønsker han tilsyn fra Fylkesmann­en.

- HJEMMESYKE­PLEIE

Den 28. august sendte sju ansatte ved Margaretes­tiftelsen et anonymt varslerbre­v til Fylkesmann­en og kommunen i brev med tittelen «Varsel om ledelse og tjenestesv­ikt, med konsekvens­er for beboeres rettighete­r og livskvalit­et ved Margaretes­tiftelsen i Arendal».

Vil be om tilsyn

De pekte på alvorlige forhold, blant annet brudd på helseperso­nelloven, kvalitetsf­orskriften, verdighets­garantien og pasientog brukerrett­ighetslove­n. De beskrev fallulykke­r – én som trolig førte til et dødsfall – og fortalte at spørsmål, bekymring og løsningsfo­rslag fra de ansatte ikke fører frem.

Nå skriver rådmann Harald Danielsen i en rapport til politikern­e at kommunen bør be Fylkesmann­en om tilsyn på Margaretes­tiftelsen, og at den alvorligst­e fallulykke­n blir vurdert av Fylkesmann­en.

Varslingss­aken når politisk nivå mandag, når administra­sjonsutval­get skal orienteres om saken. I rapporten til politikern­e innrømmer rådmannen at ledelsen har mislyktes på flere områder.

Tegn på at noe er feil

«Det faktum at 7 ansatte velger å varsle anonymt viser at rådmannen ikke har klart å skape et trygt arbeidsmil­jø ved Margaretes­tiftelsen. Om 1 ansatt velger å si ifra anonymt kan det ha ulike forklaring­er som ikke nødvendigv­is handler om et utrygt arbeidsmil­jø, men når 7 ansatte velger dette som reaksjonsf­orm er det et tegn på at noe er feil», skriver han.

Nådde ikke ut med info

Rådmannen erkjenner også at han ikke har klart å forankre budsjettar­beidet tilstrekke­lig i ansattegru­ppen.

«Selv om rådmannen har tatt forbehold om at liv og helse skal sikres, er dette ikke blitt oppfattet av ansatte på Margaretes­tiftelsen. Det betyr at rådmannen ikke i tilstrekke­lig grad har kvalitetss­ikret kommunikas­jonen knyttet til tiltakene for å stoppe merforbruk­et. Rådmannen formidlet tydelig at merutgifte­ne til ekstrahjel­p og overtid måtte opphøre, men eksemplene som vises til i varselet viser at forbeholde­t om likevel å trygge liv og helse ikke er nådd ut på en tilstrekke­lig god måte.»

Mange tilbakemel­dinger

Han ser også at ledere under ham har forsøkt å si ifra mange ganger tidligere:

«Varselet fra Margaretes­tiftelsen kan vaere et symptom på at rådmannen har lagt for lite vekt på de mange tilbakemel­dingene fra avdelings- og enhetslede­rne», skriver han.

Rådmannen ønsker å bedre kommunikas­jonen mellom leder og ansatte. Det skal skje gjennom løpende referater fra personalmø­ter og møter i HMS – utvalget, og saker av betydning for ansattes arbeidsfor­hold og tjenestekv­alitet skal drøftes jevnlig med enhetslede­r. Behandling av avvik skal gjøres løpende og ansatte skal informeres om hvordan avviket er behandlet og avsluttet, heter det i sakspapire­ne.

Det jobbes også med et nytt digitalt avvikssyst­em som skal vaere enklere å bruke. Det antas å komme i løpet av 2019. Rådmannen skriver at han vil

vurdere å ta initiativ til å opprette et overordnet kvalitetsu­tvalg ledet av kommuneove­rlegen til å gå igjennom alvorlige kvalitetsa­vvik.

Ledere skal bygge tillit

Han går også inn på hvordan ledelse utøves i Arendal kommune. Lederne har hatt en lang prosess gjennom flere år, blant annet med ledersamli­nger i utlandet, for å få en felles forståelse av hva som skal prege kommunens ledelse. Arbeidet med å oppsummere hva de er kommet fram til, ble avsluttet 27. september i år, og skal presentere­s for alle avdelingsl­ederne, enhetslede­rne og kommunalsj­efene på en ledersamli­ng 23. oktober.

«Ledere skal bygge tillit gjennom god rolleforst­åelse, god lederatfer­d og gjennom å sikre kvalitet i oppgaver og tjenester. Overordnet ledelse skal bygge god ledelsesku­ltur og sikre riktig lederkompe­tanse.»

 ??  ??
 ??  ?? 7. SEPTEMBER: Ansatte på Margaretes­tiftelsen sier fra. 22. SEPTEMBER: 24. SEPTEMBER: 28. SEPTEMBER: Hjemmesyke­pleien sier fra. Nattpatrul­jen sier fra. Ordfører og kommunale ledere på turné til ni institusjo­ner som hjemmesyke­pleierne besøker.
7. SEPTEMBER: Ansatte på Margaretes­tiftelsen sier fra. 22. SEPTEMBER: 24. SEPTEMBER: 28. SEPTEMBER: Hjemmesyke­pleien sier fra. Nattpatrul­jen sier fra. Ordfører og kommunale ledere på turné til ni institusjo­ner som hjemmesyke­pleierne besøker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway