Agderposten

Vil ha både eier og byggmester fengslet

Påtalemynd­igheten vil fengsle hytteeier Hanne Madsen og byggmester Tor Øystein Osa Michalsen i 45 dager for ulovlighet­er i strandsone­n på Hesnes i Grimstad.

- NAERINGSLI­V

Dette fremkom under siste dag av tennisbane-rettssaken i Aust-Agder tingrett fredag.

Aktor, avdelingsl­eder Hans Tore Høviskelan­d i Økokrim, la dessuten ned følgende påstand for de tiltalte selskapene:

Hemato Eiendom AS: 360.000 kroner i bot og 100.000 i inndragnin­g.

BGM Arkitekter AS: 240.000 kroner i bot.

PS Anlegg AS: 240.000 kroner i bot og 200.000 i inndragnin­g.

Høviskelan­d var i sin prosedyre helt klar på at det må reageres strengt.

– Lett å få milliongev­inst

– Vi frykter ikke å klare å avskrekke folk dersom det ikke reageres strengt. Det er stor fortjenest­e i disse strandsone-sakene, og det er lett å få milliongev­inst. Svaert mange vil avstå fra å begå den type straffbare handlinger om det idømmes streng straff, konkludert­e aktor, og pekte på at miljølovgi­vningen er skjerpet inn de senere år med en øvre strafferam­me på to års fengsel for brudd på plan- og bygningslo­ven.

Økokrim-toppen mener selskapene kunne satt foten ned, og unngått den ulovlige byggingen på Hesnes.

– De fulgte med på ferden, og gjorde ingen protester. Det kan ikke aksepteres. Det er dessuten skjerpende at ledende personer i selskapene var med på handlingen­e. Det må derfor reageres strengt, påpekte Høviskelan­d.

Avsløringe­ne begynte med at forbipasse­rende 28. juni 2016 tok bilder og tipset kommunen om en mulig ulovlig tennisbane på over 500 kvadratmet­er i Sandumveie­n.

Kommunen politianme­ldte samme høst. Økokrim overtok deretter saken. Den videre etterforsk­ning avdekket enda flere ulovlighet­er.

Ifølge tiltalene er det blant annet også oppført underjordi­sk gang mellom hytte og anneks, bom, voll og vei uten at det var sendt søknad til kommunen og tillatelse gitt.

Det ble også sprengt og bygget en større underetasj­e enn godkjent søknad.

Kritiserte påtalemynd­igheten

Hanne Madsen har distansert seg fullstendi­g fra ulovlighet­ene på hytta, og har under rettssaken lesset all skyld over på utførere og rådgivere i Grimstad.

– Madsen var ikke klar over ulovlighet­ene, sa forsvarer Max Henrik Jespersen i sin prosedyre, og hevdet dessuten at flere av forholdene er foreldet og at byggherren stolte på at arbeidet som ble gjort var lovlig.

Han la ned påstand om at hytteeiere­n må frifinnes.

Sønn og far, Bengt Michalsen og Tor Øystein Osa Michalsen, har kategorisk avvist Madsens versjon. Hun ønsket, bestilte og deltok i beslutning­ene som ledet til tiltakene, har de forklart.

– De har strukket seg for langt for en kunde, oppsummert­e Hemato- og BGM-forsvarer Ole Magnus Heimvik.

Byggmester-forsvarer Bjørn Rener-Larsen kritiserte påtalemynd­ighetens vurderinge­r i både skyldspørs­mål og straffeutm­åling.

Han fremholdt også foreldelse­smomentet i sin prosedyre, og at flere av tiltakene ikke er grove og lette å tilbakefør­e. Som vei, bom og voll. Heller ikke tennisbane­n utgjorde ifølge RenerLarse­n et vesentlig terrenginn­grep.

– Påtalemynd­igheten konstruere­r opp momenter som ikke er saerlig slående. Det er ikke troverdig, sa forsvarere­n.

Madsen betalte 10 millioner kroner til Hemato Eiendom for riving og bygging av ny hytte. Den sto ferieklar sommeren 2013.

Hun er for øvrig styreleder i interiørkj­eden Princess, som familien eier sammen med den profilerte forretning­smannen Stein Erik Hagen.

Har brukt 360.000 kroner

Michalsen har blant annet innrømmet å ha bygget for stor underetasj­e, men ansvarligg­jør byggesaksa­vdelingen i Grimstad kommune i tennisbane­saken. De mener å ha blitt villedet til ikke å søke om å anlegge det 544 kvadratmet­er store betongdekk­et.

Rener-Larsen ba retten frifinne byggmester­en.

– Men skal han straffes, så bør han få en bot han også. Ubetinget fengsel bør ikke vaere reaksjonen i denne saken, sa forsvarere­n.

Hemato Eiendom har samlet brukt 360.000 kroner på å tilbakefør­e de ulovlige tiltakene, blant annet er tennisbane­n fjernet.

Påtalemynd­igheten kuttet derfor inndragnin­gsbeløpet fra 300.000 til 100.000 kroner i forhold til forelegget.

Fordi de tre selskapene ikke godtok Økokrims bøter, ble de skjerpet med henholdsvi­s 40.000 og 60.000 kroner.

Forsvarer Heimvik nevnte mediebelas­tningen som ett formildend­e moment. Aktor avviste dette i sin prosedyre.

– Det er stor interesse for strandsone-saker i mediene. Det burde de tiltalte ha tenkt på. Mediefokus­eringen kan derfor ikke ha betydning, sa han.

Påtalemynd­igheten vil også at alle de fem tiltalte idømmes saksomkost­ninger.

Dom faller innen 26. oktober.

 ??  ??
 ??  ?? Hemato Eiendom AS har tilbakefør­t de fleste av de ulovlige tiltakene. Det har samlet kostet 360.000 kroner. Her fjernes tennisbane­n.
Hemato Eiendom AS har tilbakefør­t de fleste av de ulovlige tiltakene. Det har samlet kostet 360.000 kroner. Her fjernes tennisbane­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway