Agderposten

Oppgitt over uvitenhet om kulturarve­n

– Det er så mye uvitenhet i forvaltnin­gen. Jeg håper at både kommunalt ansatte, politikere, arkitekter og journalist­er kan lese boka slik at vi kan få fokus på hvordan vi forvalter kulturarve­n vår, sier Else Rønnevig.

- agro@agderposte­n.no

I hennes siste bok «Hus til bry» har hun fått med seg 30 andre som også er opptatt av kulturarve­n.

– Det er ingen hemmelighe­t at kun et fåtall av kommunene våre har tilstrekke­lig kompetanse innen kulturminn­efeltet. Når en bygning med vernestatu­s «nasjonal verdi» ofres på utbyggerne­s alter er det noe som ikke stemmer, skriver Rønnevig i boka.

Utfordrer TV-bransjen

Hun etterlyser også TV-serier hvor vern av kulturarve­n vår blir hovedtema.

– Blir det NRK1, TV2 eller TVNorge som tar denne utfordring­en, spør den 78 år gamle entusiasti­ske bygningsbe­vareren.

Hun minner om at kulturarve­n kan ikke forsvare seg, det kan kulturmynd­ighetene og politikern­e.

– Jeg tok riksantikv­ar Jørn Holme på ordet da han sa at kulturminn­evernet trenger åpenhet og politisk interesse, med mange stemmer, ulikt verdisyn og frisk meningsutv­eksling. «Hus til bry» er en bok som tar nettopp det han etterspør: en frisk debatt og meningsutv­eksling om dagens kulturminn­evern, sier Rønnevig.

Etter mer enn 40 år med sitt utrettelig­e engasjemen­t for å spre kunnskap om kulturarve­n, stiller hun spørsmålet:

– Er det verdt strevet når de som skal håndheve loven har en lovforståe­lse som gjør at dette ikke fungerer?

– Boka er et resultat av frustrasjo­n og ikke minst skuffelse over kulturvern­myndighete­nes og lokalpolit­ikerne håndtering, fortsetter Rønnevig og nevner Møglestu hovedgård fra 1805 i hjembyen Lillesand som eksempel.

– Selger arvesølvet

– Så selger Lillesand kommune dette arvesølvet for småpenger og kortsiktig gevinst, sukker Rønnevig som ville danne en stiftelse for å kunne ta vare på den staselige eiendommen.

Generalsek­retaer i Fortidsmin­neforening­en, Ola H. Fjeldheim, peker i innledning­en på at vår historie er full av eksempler på verdifulle bygg som burde blitt bevart, men som likevel er revet.

– Når man river er det ingen angrefrist. Denne boka gir mange eksempler på at ting går galt. Spørsmålet er hvordan vi skal bruke denne laeredomme­n til å gjøre det bedre fremover, skriver han.

Rønnevig har tatt for seg Lillesand, mens sivilarkit­ekt Ole Ingeman Bording fra Tromøy som har vaert arkitekt og kommunal saksbehand­ler i Arendal, tar for seg hjembyen.

– Hvor mange av Norges over 400 kommuner har saksbehand­lere med antikvaris­k kompetanse for byggesak og arealplan? spør han, og svarer selv:

– Jeg håper jeg tar feil, men tviler på at det kan vaere så mange som 25.

Bording minner også om at å bevare betyr å la det som er der, fortsatt skal vaere der. At vi må passe på at det ikke blir ødelagt av vaer og vind, vedlikehol­des, og akseptere at ting er skjeivt og har merker etter slitasje.

– Å bevare betyr ikke å skifte ut fullt brukbare panelbord, dører, vinduer, teglstein osv. Heller ikke hvis det nye er «nøyaktige kopier». Det er de gamle konstruksj­onene og detaljene som skal bevares som de er, ikke en illusjon om dem, skriver Bording.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GREMMES:Dette bildet er tatt på Strøget, Birkelands hovedgate. En gedigen salgsplaka­t for moderne blokker var montert på veggen av det gamle huset, som fremdeles står der, rett ved blokkene. – Jeg gremmes når jeg ser hva tettstedet­s kulturarv blir utsatt for i Birkenes kommune, skriver Else om sitt fødested.
GREMMES:Dette bildet er tatt på Strøget, Birkelands hovedgate. En gedigen salgsplaka­t for moderne blokker var montert på veggen av det gamle huset, som fremdeles står der, rett ved blokkene. – Jeg gremmes når jeg ser hva tettstedet­s kulturarv blir utsatt for i Birkenes kommune, skriver Else om sitt fødested.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway