Agderposten

Speidere vant strid om hytte

Triumferte i retten.

- Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Hva gjør en fattig speidertro­pp når naboen truer med at de må fjerne speiderhyt­ta deres fordi de ikke kan bevise noen bruksrett til eiendommen den står på? Noen ville kanskje gitt opp, men ikke 2. Tromøy Speidertro­pp, som troppen heter.

Med fare for å tape flere hundre tusen kroner på advokater og andre saksomkost­ninger valgte de å møte naboen i retten i stedet for å flytte.

Nå må naboen betale dem 300.000 kroner i advokatutg­ifter samt det beste av alt - i hvert fall for speiderne:

I følge en rykende fersk dom fra AustAgder tingrett har naboen ingen rett til å jage dem fra hytta de har hatt siden 1953.

Ingen skriftlig avtale

1953 var nemlig året da eieren av en større strandeien­dom på Tromøy ville at at speidertro­ppen som sønnen hennes tilhørte, 2. Tromøy Speidertro­pp, måtte få sin egen hytte.

Gjennom aktiv dugnadsinn­sats fra foreldrene ble den ca 50 kvadratmet­er store hytta reist på det som i dag kalles «Naesland» på Tromøy.

Det ble imidlertid ikke utstedt noe skjøte, festeavtal­e eller annen skriftlig avtale som naermere regulerte forholdet mellom grunneiere­n og speiderne.

Dette skulle vise seg å bli kimen til en konflikt som nå har vart i årevis etter at svigersønn­en til ekteparet som eide eiendommen tok over.

I årene som fulgte har det nemlig gått opp og ned for speiderne på Tromøy. Ja, så mye ned at svigersønn­en til kvinnen som i sin tid mente at speidertro­pp 2 måtte få sin egen hytte, Harald de Presno, hevdet de hadde tapt retten til millionhyt­ten med både strandrett og havutsikt.

Av slikt blir det advokatmat.

I en mail til Agderposte­n skriver sønnen til Harald de Presno; Arild de Presno, at hadde Haralds svigermor ment at eiendommen skulle gis bort – eller overtatt med ubegrenset bruksrett, ville man ha satt opp en skriftlig kontrakt og tinglyst dette. I mailen understrek­er han også at han i løpet av de siste 12 - 15 årene har sett noen aktivitet på hytta.

Dora Lien Olsen, som represente­rer speiderne, engasjerte advokat Ove Andersen som tok kraftig til motmaele mot påstandene om at speiderne hadde mistet bruksrette­n fordi de angivelig ikke lenger brukte hytta og heller ikke kunne bevise noen bruksrett til eiendommen på Tromøy.

Speiderne får bli

Nå har speiderne vunnet rettssaken som Harald de Presno anla for å få dem bort fra speiderhyt­ta som er hans naermeste nabo ved idylliske Alvekilen på Tromøy.

I 1995 bygde han nemlig selv en hytte ca. hundre meter fra stedet speiderne har hytta si. Men fordi det på dette tidspunkte­t angivelig var blitt langt strengere å bygge i strandsone­n, ligger hytta til Harald de Presno ikke så attraktivt til som hytta som speiderne disponerer.

Nå har tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen i Aust-Agder tingrett vurdert alle tenkelige sider ved denne helt spesielle saken der angivelige muntlige avtaler blir veid opp mot en total mangel på skriftlige avtaler.

Ifølge den 22 sider lange dommen fra Aust-Agder tingrett har de Presno ingen ting å fare med i kravet om at speiderne må ta med seg hytta og forsvinne. Selv om tingretten slår fast at det er de Presno som eier grunnen der hytta står, er det ifølge Aust-Agder tingrett ingen tvil om at speiderne har rett til å vaere der de har vaert siden 1953.

«Speiderne har fortsatt bruksrett til Naersland», konkludere­r tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen i Aust-Agder tingrett.

Innen fire uker må partene ha bestemt seg for om de vil anke dommen.

▶Arne

 ??  ??
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? VANT: Tora E. Lien er leder for speiderne på Tromøy. Sammen med Rune Holtveit i styret, gikk hun rettens vei for at speiderbev­egelsen på Tromøy skal få beholde hytta de har hatt i over 50 år.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN VANT: Tora E. Lien er leder for speiderne på Tromøy. Sammen med Rune Holtveit i styret, gikk hun rettens vei for at speiderbev­egelsen på Tromøy skal få beholde hytta de har hatt i over 50 år.
 ??  ?? VALGSPRÅK: Småspeider­ne på Tromøy levde opp til valgspråke­t sitt; «alltid beredt». Nå har de vunnet striden med naboen som ville fjerne hytta deres ved idylliske Alvekilen.
VALGSPRÅK: Småspeider­ne på Tromøy levde opp til valgspråke­t sitt; «alltid beredt». Nå har de vunnet striden med naboen som ville fjerne hytta deres ved idylliske Alvekilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway