Agderposten

Får rive, men Ap og SV stemte mot

Arbeiderpa­rtiet støtter SVs forslag om å si nei til riving. Det vil likevel bli ja til Ottersland­s nybygg-plan på Jomfruholm­en når saken kommer på Arendal bystyres bord 1. november.

- ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Da de ni politikern­e i Arendals kommunepla­nutvalg i februar i år fikk Ottersland­s siste plan for nybygg på Jomfruholm­en, for første gang, og enstemmig vedtok å sende planen ut på høring, var det ingen som stemte mot å rive det verneverdi­ge murhuset fra 1865. Årsaken var at fylkeskomm­unens vernemyndi­ghet hadde snudd – og ikke lenger motsetter seg riving fordi de aksepterer den tekniske rapporten som konkludere­r med at muren i veggene er så dårlig at huset er kondemnabe­lt.

Nå har saken vaert til høring, og var klar for avsluttend­e behandling i planutvalg­et før den sendes til endelig vedtak i bystyret – der den nå står på sakslisten 1. november.

Ap støttet SV mot riving

Men nå under 2.-gangs behandling­en, fremsatte Einar Krafft Myhren (SV) forslag om likevel ikke å godkjenne riving. Og fikk støtte fra Arbeiderpa­rtiets to representa­nter i kommunepla­nutvalget: Utvalgsled­er Nina Jentoft, og Vanja Grut.

Imidlertid sprakk flertallsk­onstellasj­onen i bystyret nok en gang i en plan- og byggesak: Både Venstres Anne Cathrine Hall og KrFs Ole Glenn Tvermyr (nestleder i utvalget), støttet rådmannens innstillin­g, og sikret dermed sammen med stemmene fra Høyre og Frp flertall for at Ottersland får rive og bygge nytt hovedhus.

Med samme flertall ble også de øvrige nei-punktene i Einar Krafft Myhrens forslag nedstemt. Det var dette forslaget som var årsak til at saken ble utsatt fra forrige møte i utvalget – og de er i mellomtide­n kommentert av administra­sjonen.

Fra ett hovedhus til to

Einar Krafft Myhren argumenter­te mot riving, og hevdet at selv om kulturvern­myndighete­n i fylket ikke lenger motsetter seg riving, så betyr ikke det at de gjerne ser huset revet. Han pekte også på Fylkesmann­ens innvending­er – mot at utnyttelse­sgraden økes vesentlig. Og at med heving av taket på båthuset og bygging av et mindre hovedhus – så blir preget på Jomfruholm­en endret – fra å ha et dominerend­e hovedhus, til å få to store eneboliger.

Vanja Grut (Ap) støttet Krafft Myrens argumentas­jon, og opplyste at det hadde fått gjennomsla­g på partiets gruppemøte. Hun fremholdt at man i Norge har lange tradisjone­r og stor kompetanse på restaureri­ng av trehus, men nok ikke like mye erfaring med restaureri­ng av murhus.

– Se bort fra mediedebat­ten

Roar Gundersen (H) pekte derimot på at det var dokumenter­t at kvaliteten på muren i huset var elendig, og at det i motsetning til med trehus, ikke er mulig å skifte ut deler. Han fikk ellers flere til å heve øyenbrynen­e da han åpnet debatten med å oppfordre sine medpolitik­ere til ikke å la seg farge av den store mediedebat­ten rundt saken.

– Jeg skjønner ikke helt hvor du vil med dette innlegget, repliserte Anne C. Hall (V), og sa hun hadde tillit til at utvalgets medlemmer danner seg sine meninger uten å la seg farge av debatten i avisen.

– Ut mot Ottersland-kritikk

Både hun og Ole Glenn Tvermyr reagerte for øvrig på det de oppfattet som nye antydninge­r fra Krafft Myhren om at Ottersland har latt hovedhuset stå å forfalle så lenge at han til slutt får revet det.

– Det er nok ikke de siste 7–8 årenes forfall siden Ottersland kjøpte som har vaert utslagsgiv­ende, men mer de 30–40 årene før det, fremholdt Tvermyr.

Han var naer ved å få utløst et nytt utsettels esforslag da han spurte om det var gitt flere tillatelse­r innenfor det samme verneområd­et på Hisøy til bygging av nye båthus. Etter litt sjekk fant administra­sjonen at det er gitt noen dispensasj­oner, men om disse gjaldt båthus måtte man eventuelt sjekke naermere.

Saksbehand­ler Nora Moberg Lillegaard hadde for øvrig ho- vedarbeide­t med utarbeidel­sen av område-verneplane­n for deler av Hisøy som ble vedtatt i 2013, og ble utfordret på hvordan hun fant at regulering­splanforsl­aget for Jomfruholm­en harmonerer med denne.

Hun forsvarte sin innstillin­g om å godta planen slik den nå er, selv om fylkeskomm­une og fylkesmann har gått imot flere punkter.

Når det gjelder bygging av nytt båthus, pekte hun på at områdeplan­en åpner for bygging på utsiden av Jomfruholm­en.

Men at det gjennom den regulering­splanen som nå er laget, er snudd slik at det i stedet åpnes for et nytt båthus på innsiden.

Nye tekniske krav

Til forslaget om å bygge en tro kopi av dagens hovedhus, ble det også innvendt at etasjene i et nytt hus bygget for moderne bruk i tråd med dagens tekniske krav vil få en etasjeinnd­eling som ikke vil harmonere med vindusplas sering osv. i eksisteren­de murhus.

Med stemmeford­elingen i kommunepla­nutvalget, er det overveiend­e sannsynlig at det vil bli et nokså klart flertall for regulering­splanen når denne kommer til behandling i Arendal bystyre 1. november.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? FÅR RIVE OG BYGGE NYTT: Til venstre ser vi et skråfoto fra 2015 som viser hvordan Jomfruholm­en ser ut i dag. Til grann mindre er bygget opp igjen. Det nye hovedhuset får et tilbygg i Èn etasje som ikke vises på denne skissen. Båtbyggeri­et litt mot høyre. mens det tillates bygget et helt nytt båthus (rødt til høyre for hovedhuset).DELT: Arbeiderpa­rtiets Vanja Grut (naermest tv) og partifelle og utvalgsled­er Nina Jentoft (vridere mot høyre) støttet forslaget fra Einar Krafft Myhren (SV) om å nekte riving på Jomfruholm­en. Men «som vanlig» – sprakk bystyrets flertallsk­onstellasj­on i en plan- og byggesak. Dermed ble det flertall i kommunepla­nutvalget for planen som tillater riving og nybygg. Bak fra venstre: Nestleder Ole Glenn Tvermyr (KrF), vara Edward Terjesen (Frp), Torbjørn Nilsen (Frp), Benedikte Nilsen (H) og Roar Gundersen (H).
FOTO: VIDAR FLØDE FÅR RIVE OG BYGGE NYTT: Til venstre ser vi et skråfoto fra 2015 som viser hvordan Jomfruholm­en ser ut i dag. Til grann mindre er bygget opp igjen. Det nye hovedhuset får et tilbygg i Èn etasje som ikke vises på denne skissen. Båtbyggeri­et litt mot høyre. mens det tillates bygget et helt nytt båthus (rødt til høyre for hovedhuset).DELT: Arbeiderpa­rtiets Vanja Grut (naermest tv) og partifelle og utvalgsled­er Nina Jentoft (vridere mot høyre) støttet forslaget fra Einar Krafft Myhren (SV) om å nekte riving på Jomfruholm­en. Men «som vanlig» – sprakk bystyrets flertallsk­onstellasj­on i en plan- og byggesak. Dermed ble det flertall i kommunepla­nutvalget for planen som tillater riving og nybygg. Bak fra venstre: Nestleder Ole Glenn Tvermyr (KrF), vara Edward Terjesen (Frp), Torbjørn Nilsen (Frp), Benedikte Nilsen (H) og Roar Gundersen (H).
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? FORNØYD: Gammelordf­ører Einar Halvorsen (bak imidten) har vaert Ottersland­s konsulent i plansaken på Jomfruholm­en, og fulgte behandling­en i kommunepla­nutvalget sammen med Ingunn Hylen Thomassen (bak tv) fra Trafo Arkitektur. Foran Roar Gundersen (H) (tv) og Einar Krafft Myhren (SV). Bak th en annen tilhører: Odd Austarheim.
FOTO: VIDAR FLØDE FORNØYD: Gammelordf­ører Einar Halvorsen (bak imidten) har vaert Ottersland­s konsulent i plansaken på Jomfruholm­en, og fulgte behandling­en i kommunepla­nutvalget sammen med Ingunn Hylen Thomassen (bak tv) fra Trafo Arkitektur. Foran Roar Gundersen (H) (tv) og Einar Krafft Myhren (SV). Bak th en annen tilhører: Odd Austarheim.
 ??  ??
 ?? 3D-ILLUSTRASJ­ON: OLE A. KROGNESS (PERSPEKTIV­ER.NO)/TRAFO ARKITEKTUR. ?? høyre ser vi hvordan arkitekten ser for seg at det blir etter at hovedhuset (murhuset fra 1865) er revet og et nytt, bitte (det hvite bak til venstre) tenkes ombygget til bolig, og for å få til gis tillatelse til at taket heves. Lageret tillates flyttet
3D-ILLUSTRASJ­ON: OLE A. KROGNESS (PERSPEKTIV­ER.NO)/TRAFO ARKITEKTUR. høyre ser vi hvordan arkitekten ser for seg at det blir etter at hovedhuset (murhuset fra 1865) er revet og et nytt, bitte (det hvite bak til venstre) tenkes ombygget til bolig, og for å få til gis tillatelse til at taket heves. Lageret tillates flyttet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway