Agderposten

Nybygget må godkjennes politisk

Fordi saken har så stor offentlig interesse, kommer saken om endelig utforming av nybygget på Jomfruholm­en på politikern­es bord, beroliget kommunalsj­efen.

- ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Flere av politikern­e i kommunepla­nutvalget lurte på om selve byggesaken kommer på utvalgets bord. Og det gjør den, kunne kommunalsj­ef Geir Skjaevelan­d fastslå.

Etter at regulering­splanen for Jomfruholm­en er endelig godkjent, må det fremmes en egen byggesak for det planlagte nybygget. Det er her de endelige arkitektte­gningene for det nye hovedhuset vil bli forelagt kommunen til godkjennin­g.

Stor offentlig interesse

Rådmannen har delegert fullmakt til å behandle slike byggesaker, men det er vedtatt noen unntak. Ett unntak er når en sak har prinsipiel­l betydning, et annet er dersom det er svaert stor offentlig interesse rundt en sak. Og det fastslo kommunalsj­efen er tilfelletm­ed Jomfruholm­en.

Skissene ikke endelige

Både arkitekt Ingunn Hylen Thomassen og Ottersland­s venn og konsulent, gammelordf­ører Einar Halvorsen, understrek­et overfor Agderposte­n etter det positive vedtaket i kommunepla­nutvalget – at de skissene som så langt er lagt frem for et nytt hovedhus – bare er å se på som illustrasj­oner på et nybygg, og ikke de endelige arkitektte­gningene. Endelige tegninger vil først bli fremlagt i forbindels­e med selve byggesøkna­den.

Har tilbudt dialog

I møtet kom det frem at arkitekten før den avsluttend­e behandling­en har vaert i kontakt med kommuneadm­inistrasjo­nen, og tilbudt seg å ha en dialog om selve utforminge­n, med sikte på at det nye hovedhuset skal kunne harmonere enda mere med det huset som står der i dag – enn de skissene som er presentert så.

– Slike intensjone­r er ikke verdt skjermen de er skrevet på! innvendte Einar Krafft Myhren (SV). Som ble nedstemt i sitt forsøk på å få utvalget til å vedta at nytt hovedhus skal bli en nøyaktig kopi.

Argumenter mot kopi

Kommunalsj­ef Geir Skjaevelan­d fremholdt at det kan vaere argumenter både for og mot å bygge en nøyaktig kopi – og at fagfolk ofte er delt i synet på dette. I dette tilfellet hadde administra­sjonen falt ned på at den arkitekton­iske verdien ikke tilsier krav om kopi, men at funksjonen huset har som landemerke, tilsier at det gjerne bør bygges noe som tar opp i seg formspråke­t til dagens hus.

Ottersland­s konsulent, Einar Halvorsen, sa seg godt fornøyd med vedtaket, og har stor tro på at det skal komme et nytt hus som folk blir fornøyd med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway