Agderposten

- Naermest utilgiveli­g

Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) kommer med sterk kritikk av Grimstad-rådmann Tone Marie Nybø Solheim.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Bakgrunnen er at Advokatfir­ma Hjort mener hun inngikk en kontrakt med et privat selskap som gjør det umulig for kontrollut­valget å få innsyn i et omstridt dokument i usladdet versjon.

Sladde-striden begynte med at Agderposte­n for ett år siden ba om et laeringsdo­kument som var en del av kommunens bestilling etter en leverandør­kontroll hos omsorgssel­skapet Farm In Action AS.

Dette kom etter hvert i form av en powerpoint, der to sider var blanke – uten at det fulgte med noen forklaring fra rådmannen eller bruk av hjemler for sladding.

Avisen påklaget dette, og rådmannen henviste deretter for innsyn til PWC. Revisjons- og rådgivings­selskapet har imidlertid hele tiden etterpå ikke villet utlevere den usladdede versjonen.

Brøt kommunesty­rets pålegg

Under en høring i kontrollut­valget 12. mars i år nektet PWC til og med, på direkte oppfordrin­g fra Gunnar Topland, å gi tilgang til dokumentet bak lukkede dører.

Under Sivilombud­smannens behandling av Agderposte­ns klage noen måneder senere dukket det opp en kontrakt som rådmannen hadde inngått med PWC i mars i fjor.

Passuser i kontrakten indikerte at Nybø Solheim hadde fratatt kommunen og kontrollut­valget muligheten til å få innsyn i tilhørende dokumenter.

Utvalget har vurdert å gå til sivilt søksmål mot PWC, men kommer trolig nå til å parkere dette alternativ­et for godt.

Advokatfir­maet Hjort er nemlig kommet til at kommunen ikke har rett til det usladdede laeringsdo­kumentet, som var en del av en PWC-leveranse som kostet naermere 500.000 kroner.

«Konklusjon­en på problemsti­llingen for dette notatet er at PwC har rettslig adgang til å tilbakehol­de de aktuelle sidene fra presentasj­onen. Sagt på en annen måte har ikke PwC noen lovpålagt eller avtalerett­slig forpliktel­se til å utlevere presentasj­onen til kommunen», fastslår advokat og partner Anne Helsingeng.

Kontrollut­valgsleder­en sier konklusjon­en er skuffende, men kommer som forventet. Han er imidlertid ikke nådig med rådmannen.

– Kommunesty­ret ga i slutten av januar 2017 føringer på hva kontrakter kommunen inngår skal inneholde. At rådmannen, og i dette tilfellet rådmannen personlig som den som undertegne­r kontrakten, mindre enn to måneder senere ikke følger opp kommunesty­rets pålegg, er etter min mening naermest utilgiveli­g. Det står riktignok ikke i vedtaket helt spesifikt hva kontrakten­e skal inneholde, men allikevel. uttaler Topland, og tilføyer:

– Man skal heller ikke glemme at kommunesty­ret i møte 30. januar 2017 instruerte rådmannen, og ikke kontrollut­valget, om å foreta leverandør­kontrollen. Det faktum kan man saktens konstatere uten å legge for mye i det. Men at da rådmannen personlig stiller kommunen i denne situasjone­n bør hver enkelt politiker ta til etterretni­ng. – Personlig har jeg som kjent gitt uttrykk for min frustrasjo­n i kommunesty­ret på forsommere­n i år over rådmannens behandling av leverandør­kontrollsa­ken, der jeg blant annet i møtet 18. juni sa at «så gjør dette dessverre noe med samarbeids­klimaet, og jeg vil endog legge til at det kan bli utfordrend­e for tillitsfor­holdet oss imellom.» Jeg kan ikke se at min uttalelse den gang er blitt svekket, sier kontrollut­valgsleder­en.

Rådmannen: – Beklager sterkt

Rådmannen vil ikke svare på hva hun vil gjøre nå for å bringe det usladdede dokumentet til kontrollut­valget, men tar selvkritik­k for det som er skjedd.

– Det er mitt ansvar at kontrakten er utformet slik, og jeg beklager sterkt at saken fikk et slikt etterspill. Vi skulle alle vaert denne runden foruten, og saken har tatt både oppmerksom­het og ressurser vi skulle ha brukt på andre viktige områder, skriver hun i en e-post.

Kontrollut­valget, Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder og Sivilombud­smannen mener alle håndtering­en er problemati­sk med hensyn til demokratis­k kontroll av kommunen.

 ??  ?? NAERMEST UTILGIVELI­G: Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland kommer med sterk kritikk av rådmann Tone Marie Nybø Solheim (stående) etter en advokatrap­port. På bildet ses for øvrig Hege Bjerke Erlandsen (H, f.v.), Jarle Christians­en (Ap) og utvalgets rådgiver Sander Haga Ask.
NAERMEST UTILGIVELI­G: Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland kommer med sterk kritikk av rådmann Tone Marie Nybø Solheim (stående) etter en advokatrap­port. På bildet ses for øvrig Hege Bjerke Erlandsen (H, f.v.), Jarle Christians­en (Ap) og utvalgets rådgiver Sander Haga Ask.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway