Agderposten

Lloyd Kleivene kan stoppe straffesak­en

Lloyd Kleivene vil ha ut dommeren før straffesak­en mot ham starter førstkomme­nde torsdag. Møter ikke den bedragerit­iltalte investoren i retten, kan han nå ha makt til å lamme hele saken.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Mens tingretten i Arendal forbereder seg på en av de mest omfattende økokrim-sakene i Aust-Agder – med påstander om bedrageri av rundt 70 millioner kroner, foregår det et stille drama i kulissene.

Møter ikke Lloyd Kleivene i retten – når straffesak­en mot ham starter førstkomme­nde torsdag, kan hele saken bli utsatt.

Med en så alvorlig tiltale – med en strafferam­me på over ett års fengsel, vil det ifølge norsk lov vaere umulig å gjennomfør­e rettssaken uten den tiltalte til stede.

Dermed har den tiltalte Grimstad-investoren nå makt til å lamme hele saken som er berammet til å vare i seks uker med hele 42 vitner.

Fikk beholde sine to pass

Etter at Lloyd Kleivene de siste ukene flere ganger har gitt uttrykk for manglende tillit til alle – fra journalist­en som skal følge saken til dommeren som skal dømme, har politiet vaert klar over at det kan by på problemer å få ham til å møte i retten.

Derfor fikk de i all hemmelighe­t dommeren som skal dømme i saken; tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen, til å beslutte at Kleivene skulle pågripes.

Ønsket var at Lloyd Kleivene skulle holdes i varetekt helt fra pågripelse­n 5. september og frem til hovedforha­ndling 18. oktober.

Men å holde et menneske fengslet i seks uker – uten annen grunn en frykten for at han skulle stikke av, kunne ikke dommeren gå med på.

Lloyd Kleivene ble derfor kun idømt daglig meldeplikt og fratatt sitt norske og amerikansk­e pass etter at han til Agderposte­n hadde uttalt at han ville vaere på forretning­sreise når straffesak­en mot ham startet torsdag 18. oktober.

Etter å ha anket saken inn for Agder lagmannsre­tt – der han blant annet hevdet at intervjuet med Agderposte­n ikke var riktig gjengitt, opphevet lagmannsre­tten også disse siste begrensnin­gene i Lloyd Kleivenes muligheter til å bevege seg fritt i inn- og utland.

Vil ha «rettferdig rettergang»

Dermed er det ingen som fysisk kan hindre ham fra å vaere på forretning­sreise når straffesak­en mot Lloyd Kleivene starter førstkomme­nde torsdag klokken 09.00 i Aust-Agder tingrett.

Agderposte­n har i flere dager prøvd å få en kommentar fra Lloyd Kleivene om han vil møte i retten, men den tidligere Grimstad-investoren henviser bare til de stadig nye prosesskri­vene og kravene mot AustAgder tingrett.

De siste kravene kom så sent som i forrige uke. I flere brev gir han igjen uttrykk for sin mistillit mot tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen og hele AustAgder tingrett som han mener er «smittet» av de saksbehand­lingsfeile­ne han mener Hansen har begått.

Til tross for flere kjennelser på det motsatte, har Lloyd Kleivene hele tiden hevdet at tiltalen mot ham er ugyldig fordi politiet – slik han opplever det – somlet med å få den forkynt for ham.

Lloyd Kleivene har også vaert svaert kritisk til den informasjo­nen som dommeren har gitt til Agderposte­n om saken og de vurderinge­r som dommeren har foretatt i alle de ulike tvistesake­ne som Kleivene har hatt gående mot politi, domstol og påtalemynd­ighet.

«Som Norsk og US statsborge­r forholder jeg meg til rettighete­n til en rettferdig rettergang, skriver Lloyd Kleivene til AustAgder tingrett.

Etter at han i brevet har beskyldt dommeren for at det, som han selv skriver «har gått en smule prestisje i saken fra tingrettsd­ommer Jan Atle Hansens side», avslutter han brevet med følgende kraftsalve:

«Med mindre dommer Hansen har fratrådt (..) må jeg vurdere hvorvidt jeg kan stille for retten».

Har brutt med forsvarer

Nå kan det oppstå en situasjon der Lloyd Kleivene kan komme til å hevde at straffesak­en mot ham må utsettes av formelle grunner.

Mandag forelå nemlig svaret fra tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen etter at Lloyd Kleivene nok en gang hadde begjaert straffesak­en mot seg utsatt av flere ulike årsaker. I begjaering­en hevdet Lloyd Kleivene at han har fått for dårlig tid til å forberede straffesak­en førstkomme­nde torsdag fordi han nå må vaere sin egen forsvarer etter at han 7. oktober skal ha brutt all videre kontakt med sine oppnevnte forsvarere, advokat Bjørn Stordrange og advokatful­lmektig Hanne Bjørge Eriksen.

Dette fordi forsvarern­e etter alt å dømme ikke har støttet Kleivene i alle hans angrep på politi, påtalemynd­ighet og domstol.

Til disse påstandene svarer tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen et Lloyd Kleivene ikke har noe mer å fare med og at han vil starte rettssaken førstkomme­nde torsdag som planlagt.

Taus om hvor han vil vaere

Det er nok likevel den siste setningen brevet fra tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen som kan vise seg å bli den viktigste for den nå tiltalte investoren fra Grimstad.

Der skriver nemlig dommeren at hans nei til å utsette saken – slik Lloyd Kleivene nå krever, kan påankes.

Med en ankefrist på hele fjorten dager.

Benytter Lloyd Kleivene seg av sin rett til å bruke fjorten dager på å utforme en anke, vil Agder lagmannsre­tt ikke få behandlet anken før tidligst ti dager etter at straffesak­en mot ham har startet.

Om Lloyd Kleivene – som hele tiden har hevdet at politiet, påtalemynd­igheten og domstolen har begått flere feil i så fall vil godta dette og stille i retten, får man imidlertid ikke noe svar på før kommende torsdag klokken 09.00.

Hvis da ikke påtalemynd­igheten skulle få et hemmelig gjennomsla­g for at Lloyd Kleivene igjen kan arresteres. Og politiet denne gangen får medhold i at de kan holde på ham frem til torsdagens hovedforha­ndling.

Selv ønsker ikke jokeren i det dramaet som nå foregår i kulissene; Lloyd Kleivene, å si noe som helst om hvor han vil befinne seg førstkomme­nde torsdag klokken 09.00.

På en SMS til Agderposte­n mandag kveld skriver han kun dette:

«Vennligst siter EMK» (Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon red.anm.:

«Enhver som blir siktet for en straffbar handling, skal antas uskyldig inntil skyld er bevist etter loven».

Agderposte­n: «Vil avgjørelse­n fra Aust-Agder tingrett bli påanket?

Lloyd Kleivene: «Det er helt sikkert».

 ??  ?? KAN STOPPE STRAFFESAK­EN: Lloyd Kleivene har ifølge loven makt til å lamme hele straffesak­en mot seg hvis han ikke stiller i Aust-Agder tingrett førstkomme­nde torsdag fordi anken på kravet om å få utsatt hele saken ennå ikke er behandlet av Agder lagmannsre­tt.
KAN STOPPE STRAFFESAK­EN: Lloyd Kleivene har ifølge loven makt til å lamme hele straffesak­en mot seg hvis han ikke stiller i Aust-Agder tingrett førstkomme­nde torsdag fordi anken på kravet om å få utsatt hele saken ennå ikke er behandlet av Agder lagmannsre­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway