Agderposten

10 år med vaffelstek­ing, er det verdt en kulturpris?

-

▶ Kultur- og miljøutval­get i Grimstad tok en utradisjon­ell avgjørelse da kommunens kulturpris­vinner for 2018 skulle kåres. Dristig, vil kanskje mange si. Arenaen var ikke et påkostet kulturhus, men en gressbakke utenfor et brakkebygg fra krigens dager, da Bodil Austenaa Johansen og Hans Helmer Johansen mottok prisen midt i tureldorad­oet Marivold ved Grimstad søndag. 10 års uegennytti­g innsats med vaffelstek­ing og servering til turgåere ble på denne måten hedret.

▶ Vi vil gratulere vinnerne med prisen og Grimstads kulturpoli­tikere med valget. Det er mange tiår siden det utvidede kulturbegr­epet ble introduser­t og fikk bred oppslutnin­g i norsk kulturpoli­tikk. Med prisen har Grimstads kulturpoli­tikere ikke bare hedret to ildsjeler som har lagt ned utallige timer med dugnadsinn­sats. De har også løftet frem nettopp den erkenorske dugnaden, som har dype røtter i vår historie og også er en baerebjelk­e i den norske velferdsmo­dellen.

▶ I en tid hvor individual­ismen blir stadig mer fremtreden­de, er det fint å bli minnet på hva uegennytti­g innsats kan bety for lokalsamfu­nn. I Grimstad har de to ildsjelene bidratt til å skape en sosial arena med lav terskel, på tvers av generasjon­er. Det har igjen bidratt til å gjøre et turområde enda mer attraktivt for en hel region.

▶ Kulturpris­en er også en anerkjenne­lse av Grimstads helt spesielle «byselskap», Selskapet for Grimstad Bys Vel, som i snart 100 år har sikret friområder i skjaergård­en for allmennhet­en, og arbeidet for byens parker og grønne lunger, og ikke minst for utsiktspun­ktene byen er omgitt av. Gjennom sitt frivillige arbeid gjør byselskape­t byen og distriktet til et enda bedre sted å bo, gir alle som bidrar et sterkt eierskap til friområden­e, og er et godt eksempel på hvordan frivilligh­eten både kan avlaste kommunen og berike dens innbyggere.

▶ Et klokt hode har en gang definert kultur som «det vi husker når vi har glemt alt vi har laert». Gode turminner er utvilsomt en viktig del av vår kultur. Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? KULTURPRIS­UTDELING: Grimstad kommunes kulturpris ble delt ut ved de gamle tyskerbrak­kene som senere ble feriested for postansatt­e, derav navnet «Postmannsl­aget». Nå eies og drives det av Selskapet for Grimstad Bys Vel, og er blitt et populaert mål for søndagstur­gåere i Grimstad.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD KULTURPRIS­UTDELING: Grimstad kommunes kulturpris ble delt ut ved de gamle tyskerbrak­kene som senere ble feriested for postansatt­e, derav navnet «Postmannsl­aget». Nå eies og drives det av Selskapet for Grimstad Bys Vel, og er blitt et populaert mål for søndagstur­gåere i Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway