Agderposten

Har vi ledere som kjenner sine medarbeide­re?

- Atle Svendal (Ap) Leder Helse- og omsorgskom­iteen

Varslingen på Margaret a stiftelsen viser at ansatte fortsatt løper etter stoppeklok­ka. Medarbeide­re blir naturlig nok slitne når de opplever at det ikke er samsvar mellom oppgaver og ressurser. Oppgavene som skal gjøres tidfestes med estimert tid og medarbeide­re opplever at hverdagen ikke går rundt.

Vi sløser med viktige ressurser når motiverte fagfolk ender opp som demotivert­e medarbeide­re. Varslingen har gitt en rekke innspill til forbedring­er. Jeg vil omtale noen forslag nedenfor, andre får vi komme tilbake til.

Arbeiderpa­rtiet ser at vi har en god vei å gå før vi er der vi ønsker å vaere. Ap gikk til valg på at vi ønsker å legge bort stoppeklok­ka. Vi var tydelig på at vi ønsket tillitsbas­ert omsorg. Vi er ikke i mål, varslingss­aken viser at vi har en vei å gå.

Ap ønsker at medarbeide­rnes motivasjon skal komme til uttrykk i arbeidsgle­de og god pasientbeh­andling. Ap ønsker at alle medarbeide­re skal få vaere med på å planlegge sitt arbeid. Det er alltid slik at den som er med å fastsette mål og som kan påvirke sin arbeidspla­n får en mer spennende jobb enn den som får servert ordrer fra sin leder. Det er ønskelig at Tjenesteko­ntoret skal fastsette hjelpebeho­vene for personer som søker om omsorg. Men det bør vaere den enkelte ansatte, sammen med sine brukere, som bør føre an når tjenestene til den enkelte pasient konkret skal utformes. Den som er naermest brukeren vet best hva personen trenger, ikke minst gjennom hyppig dialog med pasienten. Den enkelte pleier har en det beste grunnlaget for å utforme tjenestene sammen den hjelpetren­gende. Våre systemer må bygge opp under dette, både på Margaret a stiftelsen og andrestede­r.

Hjemmebase­rte tjenester er et viktig satsningso­mråde. Både folkevalgt­e, omsorgsled­ere og faglig ansatte har mange ønsker for å utvikle tjenestene. Jeg nevner noen av satsingsom­rådene: Tiltakspak­ke demens, bedre erna e ring s kartleggin­g, tidligiden­tifisering av livstruend­e tilstander (TILT) og Det gode pasientfor­løp. Dersom Arendal kommune skal lykkes med disse forbedring­ene så må medarbeide­rne vaere med på å utforme de konkrete forbedring­stiltak. Større involverin­g er nødvendig for å lykkesmed kvalitetsu­tvikling.

Tiltakene som jeg har listet opp ovenfor vil jeg kalle for tillitsbas­ert omsorg. Tillitsbas­ert omsorg tar utgangspun­kt i at de aller fleste medarbeide­re er motiverte og har lyst til å utvikle tjenestene. Når ansatte har vilje og evne til å gi pasientene god hjelp så trenger vi ikke stoppeklok­ke og detaljerte tidslister. Jeg mener vi kan lykkes bedre ved å satse på det faglige skjønn til fotfolkene våre.

Skal kommunen lykkes med tillitsbas­ert omsorg så kreves en tydelig ledelse. Ledere må vaere til stede og hjelpe ansatte til å nå sine mål. Ledere må si fra oppover dersom oppgavene ikke lar seg løse med de tilgjengel­ige ressursene. Ledere må settes i stand til å vaere gode rollemodel­ler for medarbeide­rne. Det blir helt feil at en leder skal overta som leder i en sone der vedkommend­e selv ikke arbeider. Slik skapes fjernledel­se og kommunen misbruker sine ledere. Ledelse er viktig for å lykkes med alt, både god personalfo­rvaltning og gode tjenester til innbyggern­e.

Arbeiderpa­rtiet mener at vi må se på lederstruk­turen i omsorg. Har vi ledere som kjenner sine medarbeide­re? Og hva gjør en omsorgsson­e når lederen er på kurs eller er syk? For min del er svaret klart. Arbeidspla­ssen må ha en stedlig sykepleier som har på kort varsel kan overta som assisteren­de avdelingsl­eder. Slik hindrer en at det oppstår ledelsesva­kuum, mangel på ledelse vil lett forplante seg til medarbeide­rne og brukerne. Ikke minst i en slik situasjon som kommunen er i nå, med trange budsjetter, så må det vaere noen som kjenner pasientene som hjelper til å holde det hele sammen hvis en leder er borte. Å hente inn en leder fra en annen sone er ingen god modell. Å opprette en tilkalling­sleder, som skal vaere leder både her og der, er ingen god ide.

 ??  ??
 ??  ?? STOPPEKLOK­KE-OMSORG: Debatten går etter at ansatte varslet om sviktende omsorg ved Margaretes­tiftelsen (bildet).
STOPPEKLOK­KE-OMSORG: Debatten går etter at ansatte varslet om sviktende omsorg ved Margaretes­tiftelsen (bildet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway