Agderposten

En mann jeg lå på rom med sa det var som å komme til himmelen

– De reddet livet mitt, forteller tre pasienter Agderposte­n har snakket med. Hjerteavde­lingen ved Sørlandet sykehus Arendal er kåret til landets beste på behandling av hjerteinfa­rkt.

- ▶ HELSE ▶Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

– Jeg kan ikke få fullrost de nok, sier William Lee Westvik (69) fra Våje i Moland. Han har hatt to hjerteinfa­rkt og har blokket ut hjertets kransarter­ier (hjertets blodforsyn­ing) fem ganger.

Det første hjerteinfa­rktet fikk han i 2007.

– Jeg fikk først indre blødninger og kona fant meg i en blodpøl på kjøkkenet. Jeg ble sendt til gastroskop­i men på sykehuset stoppet hjertet. Så viste det seg at det var hjerteinfa­rkt. Siden har jeg blokka fire ganger, før siste hjerteinfa­rktet for 2–3 år siden da jeg ble blokket for femte gang, forteller William.

Han har i tillegg hatt slag og vet derfor hvor heldig han er som er i livet.

Som i himmelen

– Det kan jeg virkelig takke hjerteavde­lingen for. De er bare så fantastisk­e. Jeg lå sammen med en kar fra Evje sist, han hadde først vaert i Kristiansa­nd. Han sa det var som å komme til himmelen, å komme til PCIsentere­t, forteller William.

Kona Randi Fløystad Westvik er helt enig.

– Finere plass finnes ikke, forsikrer hun.

På Langemyrjo­rdet i Grimstad er Tarjei Ravn (44) akkurat ferdig med å male en stuevegg, under tre uker etter at han havnet på hjerteavde­lingen i Arendal med hjerteinfa­rkt.

Reddet av naboen

– Jeg husker ikke så mye fra den mandagen. Men jeg må ha følt at noe var veldig galt, for jeg fikk ringt til naboen. Da han kom, falt jeg sammen. Det var full hjertestan­s og naboen måtte sette i gang med hjertekomp­resjon, forteller Tarjei med god hjelp av kjaeresten Rita Nystrand.

Han ankom sykehuset og det viste seg at hovedåren til hjertet var tett. Den ble blokket opp.

– Jeg husker som sagt veldig lite. Men kom meg utrolig fort. Etter seks dager var jeg ute. Ikke verst, siden jeg ble holdt i kunstig koma i 30 timer. Nå har jeg forsiktig begynt å gjøre noe. Jeg føler med egentlig ganske bra, bortsett fra at jeg blir fryktelig sliten for hver minste ting, sier den tidligere maleren. I dag er han anleggsråd­giver for Norges Skytterfor­bund.

Sluttet å røyke

– Jeg hadde sluttet å røyke dagen før hjertestop­pen. Nå er jeg med i et oppfølging­sprosjekt på hjerteavde­lingen. Jeg skal spise sunt, noe jeg egentlig gjorde før også, og bevege meg mer, forteller Ravn.

Faren døde da han var 36 år. – I min familie har utposing på hovedåra vaert en arvelig greie. Men det har ikke jeg hatt. Jeg hadde ikke følt noe som helst, før den mandagen, forteller Tarjei.

Han er ikke i tvil om at uten naboen og landets beste hjerteavde­ling, hadde han ikke vaert her i dag.

Tarjei Ravn fikk også nyte godt av et forsknings­prosjekt mens han var innlagt. Han slapp å bli kjølt ned.

– Han fikk isposer under armene slik at han fikk kroppstemp­eraturen ned til den normale, forklarer kjaeresten Rita.

Tarjei viser oss hånden hvor de gikk inn med stentet som blokket ut blodåren. Ikke et merke å se.

– Er det ikke utrolig? Her gikk de altså inn til hjertet mitt, sier han.

– Du var helt blå på armen etterpå, men det er borte nå, legger Rita til.

– Jeg har ikke blitt redd etter det som skjedde, men er veldig bevisst hvor heldig jeg er som lever, forsikrer Tarjei Ravn.

Hårsbredd fra døden

I Kirkeveien på His sitter det en glad kvinne. Nina Tellefsen (51) var virkelig en hårsbredd fra døden for to år siden.

– Jeg hadde klippet gress og lyng rundt hytta vår i Birtedalen. Da jeg satte fra meg klipperen, ble jeg skikkelig dårlig. Etter noen timer ble det verre og jeg gikk for å legge med i senga. Vi var invitert til noen naboer om kvelden, men jeg sa til mannen min at jeg ville dra hjem,

forteller Nina.

Hun verket i skuldre og kropp, men fordi det var smerter hun var vant til, tenkte hun ikke på at det kunne vaere noe galt med hjertet.

Hun ble dårligere og dårligere, men ba mannen la vaere å ringe legevakta.

– Jeg ville bare hjem til min egen seng, forteller hun.

Hjertestan­s i ambulansen

På veien fra Birtedalen ble hun veldig dårlig og mannen ringte legevakta.

– Da fikk jeg beskjed om å stanse bilen og Nina fikk ikke lov til å røre seg, forteller Even Tellefsen.

Ambulansen kom og fikk Nina over dit. Mannen og sønnen fikk forklart at ambulansen ville kjøre veldig sakte på de svingete veien ned fra Birtedalen og så suse av sted når de kom til Åmli.

Men etter fem minutter kom blålysene likevel på og sykebilen for av sted.

– Jeg hadde fått hjertestan­s, forteller Nina. Halvannen time brukte ambulansen fra Birtedalen til sykehuset i Arendal.

_ Det var ikke noe gildt. Det viste seg at ei blodåre var tett og jeg hadde hjerteinfa­rkt, fortsetter hun.

– Jarle Jortveit er en fin lege, skryter hun og kan ikke få fullrost hjerteavde­lingen.

Nina er også med på Sprekprosj­ektet som skal få henne i form via kostholdsr­åd og bevegelse.

Sprøyter senker kolesterol­et

Hun er dessuten med i et prosjekt i regi av Agder hjerteklin­ikk og doktor Harald Brunvand. Det viste seg at hun ble dårlig av kolesterol­medisinen hun brukte.,

– Ikke hjalp den heller. Det farlige kolesterol­et ble ikke lavere. Men hos Brunvand ble jeg med i et prosjekt med sprøyter. Etter åtte uker har jeg fått et helt nytt liv og kolesterol­nivået er nede der det skal vaere, forteller Nina Tellefsen.

 ??  ??
 ??  ?? SPRØYTER: Nina Tellefsen (51) fra Arendal kan ikke få takket hjerteavde­lingen nok. Hun deltar nå i et prosjekt hvor hun bruker sprøyte for å få ned kolesterol­et, i regi av Agder hjerteklin­ikk.
SPRØYTER: Nina Tellefsen (51) fra Arendal kan ikke få takket hjerteavde­lingen nok. Hun deltar nå i et prosjekt hvor hun bruker sprøyte for å få ned kolesterol­et, i regi av Agder hjerteklin­ikk.
 ??  ?? I SVING: Tarjei Ravn (44) fra Grimstad malte lørdag en stuevegg, under tre uker etter hjerteinfa­rktet. Han er en av dem som fullroser hjerteavde­lingen.
I SVING: Tarjei Ravn (44) fra Grimstad malte lørdag en stuevegg, under tre uker etter hjerteinfa­rktet. Han er en av dem som fullroser hjerteavde­lingen.
 ??  ?? TAKKNEMLIG: Fem ganger har hjerte
TAKKNEMLIG: Fem ganger har hjerte
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? avdelingen ved Sørlandet sykehus Arendal reddet livet til William Lee Westvik. Både han og kona Randi Fløystad Westvik er evig takknemlig for alt de har gjort på avdelingen.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD avdelingen ved Sørlandet sykehus Arendal reddet livet til William Lee Westvik. Både han og kona Randi Fløystad Westvik er evig takknemlig for alt de har gjort på avdelingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway