Agderposten

Lover hjemmeplei­erne mer tid

Mer tid, reserverte parkerings­plasser, ny legestilli­ng og nytt system for å melde inn feil og regelbrudd. Innfris ikke forventnin­gene til at brukere som mottar hjemmesyke­pleie får et bedre tilbud, kan det hende rådmannen i Arendal må gå.

-

Kommuneled­elsen i Arendal tar grep for å bedre arbeidsfor­holdene til hjemmesyke­pleierne.

Etter at sju anonyme ansatte ved omsorgsbol­igene på Margaretes­tiftelsen varslet om at liv og helse er i fare, og at de ikke har tid til å stelle de eldre, lovet ordfører Robert C. Nordli (Ap) en tiltakspak­ke.

Etter å ha besøkt ni avdelinger i hjemmesyke­pleien, har han laget en lang behovslist­e. Noen tiltak vil ikke koste noe, mens andre må innarbeide­s i budsjett og forankres politisk og administra­tivt. Listene ble mandag behandlet i administra­sjonsutval­get som består av politikere og tillitsval­gte.

Et billig tiltak på lista, som vil avlive mye frustrasjo­n og sløsing av tid, er reserverte parkerings­plasser for hjemmesyke­pleien i sentrum. Slik det er nå, må sykepleier­e bruke mye tid på å finne ledige parkerings­plasser, saerlig om sommeren når det er trangt om plassene.

– Ved feilparker­ing, betaler sykepleier­ne parkerings­bøter av egen lomme, forteller ordføreren.

– De ansatte er samvittigh­etsfulle og strekker seg lenger enn de skulle for at brukerne ikke skal merke noe. Det er trist at vi må bruke tid på småplukk som parkering. Jeg jobbet i hjemmesyke­pleien for 13 år siden, og det er fortsatt de samme problemene. Dette skulle vaert på plass for lenge siden, mener Sølvi Christense­n, hovedtilli­tsvalgt i Fagforbund­et.

– Toppledels­en er propper

Det varsles betydelige konsekvens­er dersom det ikke blir en styrking av de hjemmebase­rte tjenestene.

– Hvis vi ikke lykkes nå, må toppledels­en i Arendal kommune byttes ut, mener gruppelede­r Anders Kylland (Frp).

– Mener du rådmann og kommunalsj­ef?

– Ja, toppledels­en. Det finnes mange flinke ledere og ansatte på avdelingen­e, men toppledels­en fungerer som propper i systemet, sier Kylland.

I møtet forklarte han videre: – Rådmannen skal forvalte ressursene på best mulig måte. Vi ser gang på gang at det ikke blir gjort. Nå er begeret fullt, og da må vi bruke sterkere lut for å få gode omsorgstje­nester.

Han mener systemet for å melde avvik, som er feil og regelbrudd, er for dårlig, og frykter at avvik lukkes uten å bli behandlet tilstrekke­lig.

– Hvis ikke Agderposte­n hadde omtalt varselet ved Margaretes­tiftelsen, hadde vi sannsynlig­vis ikke sittet her og behandlet saken i det hele tatt, sier Kylland.

Hovedtilli­tsvalgt Odd-Helge Widding i Utdannings­forbundet opplever at det er vanskelig å melde inn feil og regelbrudd.

– Når vi melder avvik, tar lederne det som kritikk. Ledere bør ikke bare ønske at ansatte sier ifra, men også oppfordre til å si ifra. Den tydelighet­en er ikke godt nok til stede. Vi har en lang vei å gå, sier han.

Innfridde ikke valgkamplø­fte

Nina Jentoft (Ap) medga at flertallsk­onstellasj­onen ikke har lyktes med å innføre en såkalt tillitsref­orm som skulle erstatte stoppeklok­keomsorgen. Dette var Arbeiderpa­rtiets viktigste valgkampsa­k i 2015. En tillitsref­orm går ut på at ansatte selv vurderer hvor mye tid brukeren har behov for fra dag til dag, i stedet for at det på forhånd er satt av eksakte tilmålte minutter.

– Den tillitsbas­erte omsorgen vi gikk til valg på, er dessverre ikke kommet på plass. Vi har dessuten brukere i omsorgsbol­iger som har så tungt pleiebehov at de skulle vaert på sykehjem, sier hun.

Skal besøke alle

Det er bestemt at politikere skal få bedre kjennskap til kommunens helse- og omsorgstje­nester: Innen juni 2019 skal politikern­e i komité for helse og levekår ha besøkt samtlige sykehjem, omsorgsbol­iger og hjemmesyke­pleien.

Anders Kylland (Frp) pekte på at helsepolit­ikerne drar på besøk nå også, men at de da møter ledelsen og får en omvisning.

– Politikern­e møter ikke ansatte og tillitsval­gte. De fleste avgjørelse­r tas i dette møterommet, mens kommunens tilbud skjer over hele kommunen. Det er altfor lite kunnskap blant bystyrepol­itikere om hvordan ansatte har det, og hva arbeidsopp­gavene er, sier Kylland,

Tiltakslis­te

Her er noen av punktene på lista over mulige tiltak:

● Ny ordning for tidsbruk i hjemmesyke­pleien, basert på tillit i stedet for en forhåndsbe­stemt tid.

● Innarbeide kjøretid i dagsplanen, slik at sykepleier­ne får tid til å forflytte seg mellom steder.

● Økt bemanning hos innbyggere som ønsker å dø hjemme, for å sikre en verdig avslutning på livet.

● Tjenesteko­ntoret skal ut og besøke brukerne når de skal bestemme hvilke tjenester brukerne skal få.

● Tjenesteko­ntoret skal sikre at ingen skrives ut fra sykehus før alle nødvendige hjelpemidl­er er på plass.

● Sette inn tilleggstj­enester som renhold når dette vurderes som nødvendig av hjemmesyke­pleien.

● Tilby matserveri­ng i fellesstue­r for brukere som trenger dette.

● Legge til rette for fysisk aktivitet for brukere på Margaretes­tiftelsen.

. ● Opprette en 100 prosent stilling som kommunal lege for beboere i omsorgsbol­igene. Bare ved Margaretes­tiftelsen på hjemmesyke­pleien forholde seg til 28 ulike fastleger.

● Vurdere nytt og mer brukervenn­lig avvikssyst­em.

● Nye navn: Flostatune­t, Margaretet­unet og Plankemyra

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VARSLINGSS­AK: En tiltakspak­ke er underveis etter at ansatte varslet om at liv og helse er i fare ved omsorgsbol­igene på
VARSLINGSS­AK: En tiltakspak­ke er underveis etter at ansatte varslet om at liv og helse er i fare ved omsorgsbol­igene på

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway