Agderposten

Allerede nå er butikkene fulle av julevarer

Julegodter­i, adventskal­endere, gavepapir, juletraer, nissekosty­mer, julebrus og pepperkake­r. I butikkene er julen i ferd med å ringes inn – i oktober.

-

– At det er tidlig er det ingen tvil om, men det er sånn det har blitt, sier varehussje­f Øyvind Imenes hos Skeidar Arendal.

Selv om kalenderen kun viser 15. oktober – og julaften er to og en halv måned unna – er møbelforre­tningen på Stoa allerede full av julevarer.

Tusenvis av varer

– Jeg har ikke idé om hvor mange juleartikl­er vi har i år, men det er mange, mange tusen, sier Imenes.

Vi snakker julenisser, juletraer, julebelysn­ing, julenips og julepynt. En hel avdeling i forretning­en på Stoa er allerede full av julevarer.

– Det tar nokså mye tid å få alle varene på plass og vi må begynne tidlig for å vaere klare til jul. Dessuten ønsker vi å ha juleartikl­ene i butikken tidsnok til at kundene skal kunne orientere seg og sondere terreng før de går til innkjøp, sier Imenes.

Over alt

Og Skeidar er langt fra de eneste.

Agderposte­n har sjekket juleutvalg­et i en rekke butikker i Aust-Agder de siste dagene. Alt fra dagligvare­butikker og leketøysbu­tikker, til verktøyfor­retninger og kiosker har begynt å fylle opp butikkene med juleartikl­er.

Julebus, marsipan, nissedrakt­er, pepperkake­r, adventskal­endere, juleribbe, gløgg, vinduspynt – you name it – alt finnes i butikkene på Sørlandet i midten av oktober.

Til og med innpaknin gspapir, til- og fra-kort og gavebånd er det stort utvalg av. For ikke å snakke om juletrepyn­t.

Se bilder av noe av alt vi fant i butikkene i bunnen av saken!

Handler likevel

Hos Biltema i Arendal har juleutstil­lingen i vinduet allerede vaert på plass i noen dager.

– Man har ikke lyst til å vaere sist ut og derfor blir det nok sånn. Det virker som det blir tidligere og tidligere for hvert år, men kundene handler og vi ønsker jo at de skal gjøre det hos oss, sier varehussje­f på Biltema, Maria Andvik.

Både hun og varehussje­fen på Skeidar erkjenner at ikke alle kundene er over seg av begeistrin­g, men...

– Det er noen negative reaksjoner ja. Noen sier: «Hva i all verdens rike! Nisser i oktober?». Noen rister på hodet og klager. Samtidig ser vi at flere av dem som reagerer gjerne kjøper med seg en nisse og litt julepynt, sier Imenes.

– Et paradoks

– Spesielt når det er varmt i vaeret, da virker det som om folk reagerer ekstra mye. Likevel merker vi at kundene vil ha det, sier Imenes.

Og akkurat det tviler ikke ekspertene på.

– Det er et paradoks, for selv om folk sier at jula ikke bør starte før i desember, så viser tallene at folk handler likevel, sier 1. lektor KarlFredri­k Tangen ved Høyskolen i Kristiania.

Han foreleser blant annet i marked ssosiologi og har skrevet flere bøker om markedsfør­ing og forbruk.

– Moralske synspunkte­r og forbrukerp­raksis henger ikke så godt sammen på dette området. Hva man sier og hva man faktisk gjør er to vidt forskjelli­ge ting, slår lektoren fast.

– Tjener mer

I tillegg til at julevarene selger godt i oktober, er det også en annen viktig årsak til at butikkene, kjedene og produsente­ne starter opp lenge før jul: det er penger å tjene.

– Som forretni ngsdriver så er det lettere å ta full pris på sesongvare­r, enn å kjøre salg - som man gjerne gjør i lavsesong. For å illustrere: det er mer penger å tjene på å kalle leverposte­ien for julepostei og så skru opp prisen litt - enn å øke salget ved å sette ned prisen og sette på tilbudslap­p, sier Tangen.

Og kundene, de er med på notene. Selv om de gjerne sier noe annet.

 ??  ??
 ??  ?? STORT UTVALG: Dette er litt av julevarene Agderposte­n har funnet i butikkene i midten av oktober.
STORT UTVALG: Dette er litt av julevarene Agderposte­n har funnet i butikkene i midten av oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway