Agderposten

Mystisk massedød av sjøørret i elva

Årsaken til at det ble funnet død sjøørret i Barbuelva i helga, er foreløpig ikke kjent, men Arendal kommune avventer prøver av fisken som Naturvernf­orbundet har sendt inn, og bedriftene langs elva skal sjekkes for mulige utslipp.

- Silje Bratland Roksvåg, Tore Ellingsen

Naturvernf­orbundet i Arendal fikk tips om den døde sjøørreten av publikum i helgen. Styreleder Morten Wegner Tveit dro selv ut lørdag formiddag og sikret bilder og video. Han plukket med seg om lag 20 døde sjøørret – alt fra liten yngel til halvannen kilo store fisk. Han tok også vannprøver som mandag ble sendt til Kristiansa­nd for analyse. Fisken er fryst ned inntil videre.

Han var i kontakt med Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling i helga men fikk da til svar at dette er Arendal kommunes ansvar. Mandag morgen kontaktet han derfor bygartner Jann B. Nilsen, som skulle undersøke saken videre. Nilsen viser til avdelingsl­eder i enhet for kommunalte­knikk og geodata, Knut Berg-Larsen.

Rykket ut på nytt til elva

– Vi fikk melding fra Fylkesmann­en allerede fredag, og var ute fredag ettermidda­g, uten å gjøre funn av død fisk. Men så kom Naturvernf­orbundet med sine funn, og da viste det seg at fisken ble funnet lenger opp i elva, enn området vi undersøkte fredag, forteller Berg-Larsen.

Mandag formiddag rykket dermed kommunens folk ut igjen, og tar for seg området ovenfor lokstallen.

Lokal forurensni­ng

Berg-Larsen deler oppfatning­en til Wegner Tveit som spør seg om det kan vaere lokal forurensni­ng.

– Det virker lokalt, som at all fisken ligger i et område på 100 meter i elva. Lenger nede i elva finner vi levende fisk, og der forurensni­ngen kommer ut, ser det ut som alt liv utslettes, sier lederen i Naturvernf­orbundet og fortsetter:

Fryktelig trist

– Dette er først og fremst fryktelig trist. Vi brukte en helg på å rydde elva for søppel og skrot i fjor, og fikk lagt ut flere tonn gytegrus og stein. Nå er vi midt i gytetiden og voksne sjøørret kommer opp i elva for å legge rogn. Dør de, så dør også yngelen for neste år. Det blir dobbel minuseffek­t.

– Det er veldig kritisk om det skulle komme lokale utslipp som forurenser. Vi kan ikke påstå hvem som har skylden ennå, men det må vi finne ut, understrek­er Naturvernf­orbundets styreleder Morten Wegner Tveit.

Helt på linje

Avdelingsl­eder Knut Berg-Larsen er helt på linje med Naturvernf­orbundet og håper det skal vaere mulig å finne svaret på fiskedøden.

– Vi sjekket først om det var problemer med avløpet og overvann som kan gi surstoffma­ngel. Men skjer gjerne langt nede i elva og fisken rekker som regel da å komme seg ut. Vi fant dessuten ikke feil på avløpet, og vi har ikke hatt nedbør av betydning som skulle tilsi overvann i avløpene. Nå er det heller ikke bedrifter av den typen langs elva lenger, som vi tenker kan gi saerlige utslipp, det er verken vaskeri eller smykkeprod­uksjon som tidligere. Men vi må sjekke bedriftene likevel, forsikrer han.

Og så avventer de ikke minst resultatet av prøvene som Naturvernf­orbundet har sendt inn, avdelingsl­eder Knut BergLarsen har et håp om de kan gi svar etter hvert.

 ?? FOTO: PRIVAT/ELISABETH GROSVOLD ?? FANT 20 DØDE: Styreleder Morten Tveit i Naturvernf­orbundet Arendal plukket selv opp 20 døde sjøørret i Barbuelva i helgen.
FOTO: PRIVAT/ELISABETH GROSVOLD FANT 20 DØDE: Styreleder Morten Tveit i Naturvernf­orbundet Arendal plukket selv opp 20 døde sjøørret i Barbuelva i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway