Agderposten

- Mistenkeli­g mange har fått diagnosen

Stortingsr­epresentan­t Åshild BruunGunde­rsen (Frp) mener flere kommuner i Aust-Agder har et unaturlig høyt antall psykisk utviklings­hemmede. I Åmli er antallet 1,7 prosent.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

26 av 1.507 innbyggere i Åmli kommune har diagnosen psykisk utviklings­hemmet, viser VGs kartleggin­g.

Nå krever helsepolit­isk talsperson for Frp på Stortinget, Åshild Bruun-Gundersen fra Arendal, at kommunene gransker seg selv, for å avdekke eventuell maktmisbru­k.

– Jeg synes det er merkverdig at kommunene med dårligst økonomi også er de med sterkest økning i diagnosen psykisk utviklings­hemmede, sier hun.

Ifølge VGs kartleggin­g har antall personer med diagnosen psykisk utviklings­hemmet økt betydelig de siste årene. Åmli kommune har høyest andel psykisk utviklings­hemmede i fylket, med 1,7 prosent av befolkning­en over 16 år.

Tvedestran­d kommune har naermest hatt en dobling de siste ti årene (34 personer).

En person med utviklings­hemming kan utløse over 600.000 kroner i frie midler fra staten til kommunen.

– Ikke naiv

Frp mistenker maktmisbru­k i flere kommuner etter VGs avsløring med de tre brødrene i Tolga kommune. Partiet krever at kommunene gransker seg selv.

– Det er ingen grunn til å vaere naiv. Tolga-saken har rystet meg. Ingen skal få diagnoser de ikke har og bli satt under vergemål uten at de vet det. Hver kommune skal granske seg selv, spesielt der økningen har vaert stor de siste årene. Jeg antar at alle kommunepol­itikere er interesser­te i dette, sier BruunGunde­rsen.

Etter avsløringe­n av Tolga kommune, har VG kartlagt ti år med offentlig registreri­ng av psykisk utviklings­hemmede fra norske kommuner. I 2008 var det om lag 16.000 registrert­e psykisk utviklings­hemmede. I 2018 er det over 19.000.

Professor Jens Egeland sier til VG at det ikke er noen grunn til å tro at antall psykisk utviklings­hemmede har økt i denne perioden, men at det tvert imot er sannsynlig at antallet har gått litt ned.

Bruun-Gundersen utelukker ikke at Stortinget ber om at flere kommuner i Norge blir satt under gransking.

– I Tolga-saken har vi sett at leger har gitt diagnosen psykisk utviklings­hemmet uten engang å ha møtt personen det gjelder. Det er grovt og skal under ingen omstendigh­et aksepteres, sier hun.

Åmli-rådmann: – Har rutiner

Rådmann i Åmli kommune, Christina Ødegård, sier at kommunen allerede har på plass en slik kontroll.

– Vi har rutinene på plass, i form av en årlig revisjon som er ekstern.

– Hvorfor er det et høyt antall mennesker med diagnosen psykisk utviklings­hemmet i Åmli?

– Det kan jeg ikke spekulere i, sier rådmannen.

 ??  ?? VIL HA GRANSKING: – Det er ingen grunn til å vaere naiv. Tolga-saken har rystet meg, sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen (Frp).
VIL HA GRANSKING: – Det er ingen grunn til å vaere naiv. Tolga-saken har rystet meg, sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen (Frp).
 ??  ?? HAR RUTINER: Rådmann i Åmli kommune, Christina Ødegård, mener rutinene er på plass.
HAR RUTINER: Rådmann i Åmli kommune, Christina Ødegård, mener rutinene er på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway