Agderposten

Politikern­e kan jo selv teste ut de eldres mat. Den oppgaven bør ikke vaere tung å svelge.

-

▶Skremmende mange eldre lider av underernae­ring på tross av at lokale og sentrale myndighete­r har fått sjokkrappo­rter inn med teskje i mange tiår. Årsaken er sammensatt, men en av de mest åpenbare er måltidenes kvalitet. Dette har i det siste vaert heftig diskutert i Agderposte­ns spalter. Bakgrunnen er et innlegg fra bystyrepol­itiker Anders Kylland (Frp), som også har bred erfaring som kokk, driver av kafé og catering samt laerer innen restaurant­og matfag. Han er kritisk til masseprodu­ksjon av mat til eldre på såkalte sentral kjøkkener, slik det gjøres i Arendal. Kylland påpeker en rekke negative sider, ikke minst at det fratar de eldre matlysten og øker risikoen for underernae­ring. Han refererer også en henvendels­e han fikk fra en pårørende t ilen institusjo­nsbeboer i Arendal. Her fikk sentralkjø­kkenmaten det glatte lag.

▶Åtte kokker ved en rekke institusjo­ner i Arendal ga Anders Kylland et svarinnleg­g som luktet svidd. De føler seg sterkt nedvurdert, og mener sentralkjø­kkenmaten er helt topp. Selvskryt kommer jo fra hjertet, men vi er usikre på i hvor stor grad det skal lyttes til. Det er uansett grunn til å rynke på nesen når kokkene skriver at de har fått «beskjed om å vaere lojale mot det politikern­e har bestemt, og det er vi.» Vi håper noen også har gitt dem beskjed om å vaere lojale overfor de brukere og innbyggere som faktisk betaler dem. Så vidt vi har fått med oss, er det ikke endelig vedtatt i bystyret at storkjøkke­nmat er helt topp. Kanskje det derfor kunne vaere at en og annen politiker ville låne kostøre til en klagende kokk?

▶Vi kan forstå bystyrepol­itiker Anders Kylland, som i et innlegg i gårsdagens avis lar seg overraske av at kokkene motarbeide­r noe han mener vil vaere til det bedre for kommunens eldre. Han etterlyser kokkenes yrkesstolt­het, og spør: «Hvorfor vil ikke kokker på kommunale institusjo­ner lage middagsmat fra bunnen av selv, utvikle egen kreativite­t, ta de eldre med på råd om hva de ønsker på middagsmen­yen?». ▶Vi tror kokkene på institusjo­nenes mottakskjø­kken gjør det beste de kan ut av storkjøkke­nmiddagene. Men det virker ikke usannsynli­g at fullt ut lokalt tilberedt mat av ferske råvarer, vil øke kvaliteten. Regjeringe­ns reform «Leve hele livet» frister sågar med mulig økonomisk støtte til dette. I et innlegg i Agderposte­n i går fremhevet også Arendals omsorgsk omitéleder, Atle Svendal, bedre ernaerings­k artlegging som del av en ønsket lokal tiltakspak­ke.

▶Vi går ut fra at de fleste lokalpolit­ikere selv har testet ut de eldres meny. I motsatt fall vil vi anbefale dem å spise så vel institusjo­nsmat som plastinnpa­kket hjemmeleve­rt middag en periode. Skal vi tro de åtte kokker kan de sågar se frem til et svaert velsmakend­e kunnskapsl­øft.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway