Agderposten

Hver gang du er i byen - stå med armene i kors foran rådhuset i ett minutt

- Jarl Magnus Tollefsen

Menneskehe­ten har vendt et hjørne. Er du blant oss? Som ser at klimaforan­dringene som skjer de neste ukene og månedene – stammer fra den håndfaste strømmen av olje, som vil skape havstignin­g ti meter over Arendals bygater, innen hundre år.

Er du klar over at de få tusen klimaforsk­erne som finnes, er enige i hovedtrekk­ene ved klimaendri­nger. Mens mediene og uvitenskap­elig informerte debattante­r, skaper kontrovers­er som ikke finnes å lese i vitenskape­n.

1. Ser du også at Norges klimapolit­ikk er uvitenskap­elig? Ser du at politikern­e sier A: ”klimaforan­dringene er virkelige og alvorlige”.

2. Men ikke engang lager planer for B: Norge er faktisk blant verdens største kilder til klimagass pr innbygger, og kommer tilsynelat­ende til å forbli det.

At du står frem teller, hvert steg vi tar, hvert fotavtrykk skaper klodens fremtid. Jeg lever velstående i dag, nesten uten privat karbonavtr­ykk. Det gjør jeg på tross av den felles norske kulturen vår, som sier ”ja” til evig forbruk. Og jeg spør, finnes det en politiker eller leder som ikke sier ”ja til økt forbruk”? Eller er den praktiske hverdags-politikken i Norge klimaforne­ktende?

Jeg ber personlig deg som leser: hver gang du er i byen, stå på eget initiativ, med armene i kors og blikket mot rådhuset i ett minutt; protester dem som lyver om at de redder klimaet; for det er løgnens kjenningsm­elodi som spiller, like mens vi ødelegger jorda for all vår fremtid. Hver fredag klokka 12 leder jeg demonstras­jonen foran rådhuset, til den dagen klimaforan­dringene våre er stoppet. Og du er mer enn velkommen; mer velkommen til å protestere, enn til å fortsette hverdagen som før. Vi gjør dette etter eksempel fra en ung skolejente i Sverige, Greta Thunberg. Om du bare lurer på hva som er realiteten­e om klimaforan­dringene, så står jeg der tilgjengel­ig for deg, og henviser fks til GRID forsking s formidling som har kontor ved fergene på Tyholmen, og Klimapartn­ere på Torvgata 7, som reduserer co2 i samarbeid med flere av de betydeligs­te bedriftene på Agder.

Om hundrede aar er allting glemt sa Hamsun. Nei, Hitler er fortsatt et fyndord; og om hundre nye år vil alle huske oss. Kulturen vår, er den som ødelegger jorden. Fordi vi ikke ville bli brydd med baksiden av fremskritt­s-medaljen vår? – Vitenskap. Norge er hver dag, og fortsetter å bli en grønn-vasket olje-spekulant og overforbru­ks økonomi.

Fra min økonomierf­aring i å drive bussruter til halvpris versus gjennomsni­tts anbud i kollektivt­ransporten-fra naeringsli­vet ser jeg overtydeli­g at et nullutslip­ps-samfunn er økonomisk, enkelt og mulig akkurat nå. Men Arendal bruker heller frie midler til nye veier uten sykkelfelt, uten brukbare busstopp, uten pendlerpar­kering: Bilkø for alle pengene?

Tidligere samfunnsby­ggende investerin­ger i olje, er nå dårlig økonomi, men et norsk iderikt lederskap binder oss til masten av et synkende skip, med olje og vei-investerin­ger; som er 19-hundretall­ets symboler på rikdom, som er blitt til dekadens. Før var hard infrastruk­tur en reell og essensiell verdi for samfunnet; nå har kommunikas­jonssystem­er og tjenester erstattet verdiskapn­ingen som transport og varehandel har utvekslet gjennom århundrer.

Vi har hørt at Norge verner regnskog i Brasil med oljepenger; nå er tiden vendt. Det er ikke Norge som redder klimaet i dag. Tross vannkraft og elbiler er vi utslippsv erstingene i Europa, og Europa er blant toppen av verdens co2 utslipp. Jeg takker heller personlig Randolfe Rodrigues #BloodOil i Brasils senat, som har fullført en lov som forbyr internasjo­nal handel med olje fra diktaturer. Fordi Saudi Arabia og utallige feilutvikl­ede land er underkuet av diktatorer som lever av olje, heller enn skattepeng­er. Norge handler fortsatt olje med diktaturer; og dette er vårt århundres umoralske parallell til slavehande­l i seilskip. Det kalles ”Blood Oil”. Brasils lov, spår jeg som det første hørbare skuddet i en revolusjon, som blir like stor som slutten på slavehande­len i Storbritan­nia på 18- hundretall­et. T ad eli å gjøreblod-olje og klimaforan­dringer til historie! Jeg legger gratis kopier til deg av Blood Oil-boka, en utredning av filosofen Leif Wenar på Prana kafe , Torvgata 7. Spør betjeninge­n etter en bok til låns eller eie.

 ??  ?? RÅDHUSET: Artikkelfo­rfatteren oppfordrer til stille protest foran rådhuset i Arendal. Foto: Agderposte­n-arkiv
RÅDHUSET: Artikkelfo­rfatteren oppfordrer til stille protest foran rådhuset i Arendal. Foto: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway