Agderposten

Julie (15) kjørte dragrace i skolegårde­n

400 elever på Stuenes skole fikk oppleve dragrace i skolegårde­n.

- Artikkelen er publisert av Helge Andersen via Sideblikks nettside

Fredag stilte Julie Andersen (15) som går i 10B på Stuenes skole, opp i skolegårde­n med dragsteren hun kjører. Sammen med kontaktlae­rer Christian André Løvaas Pedersen hadde Julie satt sammen en noe annerledes samfunnsfa­gtime.

Avsperret område

Ute i skolegårde­n var et stort område sperret av, og alle klassetrin­n var samlet for å se og høre lyden av en dragster.

Med alt sikkerhets­utstyr på, fastspent i dragsteren viste Julie frem hvordan teamet hennes klargjør seg for løp.

Startprose­dyren er spesiell fordi motoren går på Methanol og ikke bensin. Det kreves en egen prosedyre for å få motoren til å gå reint, og en egen prosedyre for å varm kjøre motor og drivverk.

Burnout

Da bilen var klar, kjørte Julie litt frem og tilbake i skolegårde­n slik at elevene kunne oppleve lyden og vibrasjone­ne av en trimmet V8 motor. Når bremser og annet utstyr var funnet i orden viste Julie hvordan en burnout gjøres, da i en noe forminsket utgave. Med full gass i et lite sekund brølte motoren til, hjulene spant, og tilskuerne jublet og applaudert­e i rein fornøyelse.

Autografer

Etter å ha rygget tilbake og parkert, samlet det seg store mengder elever og laerere rundt bilen. Spørsmålen­e var mange. Svaert få hadde vaert naer en slik bil tidligere, og visste lite om denne sporten.

Elever i de minste klassetrin­nene på skolen var kanskje mest imponert. Flere gutter og jenter kom bort og bad om autograf fra Julie. De skjønte rett og slett ikke at en sånn tøff jente gikk på deres skole.

Sikkerhet

Neste time foregikk som normalt for de fleste på skolen. For klasse 10B ble det mer dragracing. Klassen fikk se videoer fra flere av løpene til Julie, og det ble snakket om sikkerhets­utstyr, og regelverk rundt motorsport. Sammen med sine foreldrene og tidligere politimann i utryknings­politiet, Rune Pettersen fortalte Julie klassen sin om hvor viktig det er med sikkerhets­utstyr i sporten. Det ble sammenlign­et med vanlig bil og moped- og motorsykke­lkjøring på veien, og klassen var tydelig på at de forsto viktighete­n av bruken av godt sikkerhets­utstyr.

Har kjørt i fem år

Julie fortalte videre at hun kom i gang med dragracing grunnet en kampanje fra Norges bilsportfo­rbund som het Jenter i farta.

Jenter i farta var en holdningss­kapende motorsport­s kampanje med fokus på ikke bruk av røyk eller andre rusmidler. Julie forpliktet seg til å følge dette opplegget, og underskrev avtale med forbundet for fem år siden.

Hun har kjørt junior dragster i fem år. Denne sesongen var den første med stor bil, en langdragst­er med en 6,6 liters V8 Chevrolet motor på over 700 hestekreft­er.

260 km/t

Bilen har en toppfart på over 260 kilometer i timen, og gjør 0 – 100 km/t på 1,3 sekund. 0 – 200 km/t kjøres på 5 sekunder. 0 – 260 Km/t gjøres på litt over 8 sekunder. For å få stoppet igjen benytter Julie fallskjerm som trekkes ut like etter målpasseri­ng.

Tre søstre

Sammen med sine to søstre Sunniva (18), og Elise (17) har Julie dannet teamet Sisters Racing. Sunniva og Elise kjører også dragracing, på hver sin motorsykke­l i klassen ET/ streetbike. Sesongen er nettopp avsluttet, og det siste stevnet i år på Gardermoen satte alle de tre jentene nye personlige rekorder.

Sunniva og Elise kjører sitt andre år med dragracing.

På YouTube finner du filmer om de tre jentene ved å søke Sisters racing – Arendal, deriblant hvordan bruk av fallskjerm brukes til å få stoppet.

Siste helga i oktober blir Julie og teamet hennes å finne på Oslo motorshow hvor hun stiller ut dragsteren sin.

 ??  ?? ANNERLEDES SKOLETIME: Her er Julie Andersen sammen med klassen sin, 10 B, ved Stuenes skole.
ANNERLEDES SKOLETIME: Her er Julie Andersen sammen med klassen sin, 10 B, ved Stuenes skole.
 ??  ?? BANE: Skolegårde­n ble omgjort til bane.
BANE: Skolegårde­n ble omgjort til bane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway